Vihreän nurmikon salaisuus

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Nurmikon ylläpito ja hoito on avain sen hyvinvoinnille ja miten pidät sammaleen ja rikkaruohon poissa. Vihreän nurmikon salaisuus ilman sammalta on läpäisevä maaperä, lannoite, kalkki ja sen leikkaaminen usein. Hyvin valutettu nurmikko kuivuu nopeammin sateen jälkeen, näin sammal ei viihdy. On tärkeää lisätä nurmikkolannoitetta, siinä on tarvittavat ravintoaineet joka mahdollistaa ruohon vahvan kasvun.

Leikkaa nurmikko usein

Sammaleen ja rikkaruohon pidät poissa leikkaamalla usein, kerran tai mieluiten kaksi kertaa viikossa sesonkiaikana jolloin nurmikko kasvaa eniten. Robottileikkuri leikkaa vähän ja usein – ehdottomasti hyvä keino pitää sammal poissa. Jos käytät tavallista ruohonleikkuria, sen kerääjä estää että nurmikolle ei muodostu paksuja kerroksia kosteita leikkuujäämiä jossa sammal viihtyy.
Aloita kausi nurmikon kevätsiivouksella, mutta älä aloita liian aikaisin. Kun maa on märkä ja kylmä voi nurmikolle tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä.
Odota kunnes nurmikko on ehtinyt vähän kuivua, näin juuret ei vahingoitu.
Muista että lehdet, kuollut ruoho, oksat jne. on luonnollinen lannoite nurmikolle, poistaessa nämä on lisättävä ravintoa.

Rikkaruoho ja ruoho kilpailevat keskenänsä, kilpailu jossa vahvin voittaa. Varmista että ruoho viihtyy, näin rikkaruoho ei kasva.

Näin hoidat väsähtäneen näköinen nurmikko

Väsähtäneen näköinen nurmikko tarvitsee happea. Nurmikon ilmaaja tekee pieniä reikiä nurmikkoon, joka mahdollistaa juurien hapen saannin, saat läpäisevän nurmikon jossa ravinteet ja vesi löytää helpommin juurien luokse. Odota ilmaajan käytön kanssa kunnes olet leikannut ensimmäisen kerran. On hyvä jos ruoho on ruvennut kasvamaan.

Tasoittaakseen ja korjatakseen nurmikkoa on hyvä lisätä hiekkapitoista turvemultaa noin 1-2cm paksu kerros. Toimenpidettä ei tarvitse tehdä joka vuosi mutta kohdissa jossa nurmikko on jotenkin vahingoittunut, hiekkapitoista turvemultaa voi lisätä useammankin kerran kaudessa. Nurmikko jossa on hiekkapitoista turvemultaa, pystyy pitämään kosteuden kauemmin ja ottamaan ravintoaineet talteen paremmin.

Uusi nurmikko kylvetään hiekkapitoiseen turvemultaan jolloin saat tiheämmän nurmikon. Valitse korkealaatuiset siemenet, kylve kun maaperän lämpö on 8 astetta. Jos kylvät liian kylmään maahan siemen ei kasva ja todennäköisyys että se mätänee on suuri.

Muista lannoittaa

Lannoita keväällä kun nurmikko on herännyt, sekä kerran ennen juhannusta. Ensimmäinen lannoitus toukokuussa on tärkeä koska tämä on voimakkain kasvukausi ja nurmikko tarvitsee ravintoa jotta se pystyy kasvamaan ja työntämään pois rikkaruohon. Rikkaruoho ja ruoho kilpailevat keskenänsä, kilpailu jossa vahvin voittaa. Varmista että ruoho viihtyy, näin rikkaruoho ei kasva.

Lannoitus on hyvä ajoittaa juuri ennen sadetta niin että nurmikko imaisee ravintoaineet ja ei polta sitä. Voit myös kastella nurmikon lannoituksen jälkeen jos sadetta ei ole luvassa.
Syksyllä lannoitetaan nurmikon syyslannoitteella, joka sisältää vähemmän typpeä ja enemmän fosforia ja kaliumia. Kyseinen yhdistelmä antaa ravintoa ja valmistelee nurmikon ennen talven tuloa. Syyslannoitus antaa parhaimmat edellytykset vihreälle nurmikolle seuraavalle kaudelle.

Kalkitseminen on tärkeää koska se nostaa maan pH-lukua ja vähentää maan happamuutta. Kalkitussa maassa ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla. Kalkitseminen on hyvä tehdä syksyllä mutta voit myös tehdä sen aikaisin keväällä.