Lannoittamisen ABC

Puutarhalannotteiden kirjo on valtava ja oikean ravinnon valitseminen voi olla haastavaa. Kasveille on kullekin oma optimaalinen lannoite. Puutarhan yleislannoite toimii käytännössä aina, mutta juuri oikean koostumuksen avulla saat entistä kauniimman ja terveellisemmän puutarhan.

Typpi, fosfori, kalium – lannan tärkeimmät ravintoaineet

Lannoitepakkauksen takana on aina ns NPK-arvo, NPK tarkoittaa typpeä (N), fosforia (P) ja kaliumia (K), jotka ovat kasvillisuuden ja kasvien tärkeimmät ravintoaineet.

Typpi on tärkeä kasvun kannalta ja antaa kasveille vihreän terveellisen värin. Typpi on ravintoaine, jota useimmat kasvit tarvitsevat eniten, joten jos kasvi tai esim. nurmikko näyttää vaalealta, heikolta ja surulliselta, tämä johtuu todennäköisesti typen puutteesta. Typpilannoitteita ovat esimerkiksi kanan lanta, hevosenlanta ja verijauho. Fosfori taas edistää juurtumista, alkuunpanoa ja hedelmää. Lannoite, jossa on suuri fosforipitoisuus, on esim. luujauho, merilevä ja nokkonen. Kalium auttaa kasveja talvehtimaan lisäämällä sokeripitoisuutta ja edistämällä fotosynteesiä.

Nyrkkisääntönä on käyttää mineraalilannoite, jos kasvatat ruukuissa tai suljetuissa astioissa, ja luonnonlannoite jos kasvatat maaperässä.

 

Teollisesti valmistetut lannoitteet vs. Luonnon lannoite

Teollisesti valmistettua lammoitetta käytettäessä syötetään vain maaperässä eläviä kasveja, kun taas luonnollisen lannan käyttö ruokkii myös maaperää, parantaa hummuspitoisuutta ja lisää hapen ja veden imukykyä. Valitse luonnollien lannoite tai täysin ekologinen vaihtoehto maan ja biologisen monimuotoisuuden vuoksi. Nyrkkisääntönä on käyttää mineraalilannoite, jos kasvatat ruukuissa tai suljetuissa astioissa, ja luonnonlannoite jos kasvatat maaperässä.

Jos valitset kiinteässä muodossa olevan lannoitteen, sinun ei tarvitse lannoittaa usein, koska rakeet tai jauho ovat pitkävaikutteisia. Jos haluat saada välitöntä vaikutusta, sinun on valittava nestemäinen ravintoaine, joka menee suoraan juuriin. Jos käytät nestemäisiä ravintoaineita, sinun tulee lannoittaa useammin.

Kekkilän nurmikkolannoite.

Keväällä, kun kasvit heräävät ja ryhtyvät vihertymään, on aika lannoittaa. Monivuotiset kasvit lannoitetaan juhannukseen asti, jonka jälkeen kasvi alkaa valmistautua syksyn ja talven tuloon. Syyslannoitteet sisältää puollestaan vähemmän typpeä ja enemmän fosforia ja kaliumia, jotka parantavat kasvin sietokykyä ennen talven tuloa. Yksivuotisia kasveja ja kukkia voidaan lannoittaa koko kasvukauden ajan.


Yhteenvetona voidaan todeta, että lannoittaminen on tärkeä koko puutarhan hyvinvoinnin kannalta. Vahvat terveet kasvit ovat kauniita, tekevät hyvän sadon ja on vähemmän alttiita sairauksille.

  • Keväällä lannoitetaan typpirikkaalla lannoitteella.
  • Syyslannoite levitetään elokuussa, näin kasvi ehtii varastoimaan ravinnon ennen kylmän tuloa.
  • Käytä luonnollista lannoitetta maaperään ja ja keinotekoisia lannoitteita ruukkuihin.

Lena