Pikaopas aitataimien valintaan

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Pensas- ja aitakasvien kirjo on suuri joten päätin kirjoittaa näistä muutaman rivin ja miten eri lajikkeet soveltuu parhaiten puutarhaasi.

 

Pikaopas aitataimien valintaan

Alla esimerkkejä minun suosittelimista aitataimista; järjestettynä niiden erilaisten ominaisuuksien tai kasvupaikan mukaan:

Korkeat pensasaidat
Kuusi (10m+), Isotuomipihlaja (4m), Syreeni (3-4m)

Nopeasti kasvava
Aronia, Taikinamarja, Norjanangervo

Helposti muotoiltava
Taikinamarja, Norjanangervo

Kukkiva
Isotuomipihlaja, Pensashanhikki, Syreeni, Aronia, Spirea, Siperianhernepensas

Marjaisa
Aronia (terveellinen!) ja Isotuomipihlaja (mehu, hillo), Taikinamarja (mauttomia)

Vihreä koko vuoden
Kuusi ja tuija

Kaunis syysväri
Aronia, Isotuomipihlaja, Taikinamarja

Varjossa viihtyvä
Taikinamarja (keväällä kauniin vihreä, syksyllä kaunis oranssi)

Aurinkoinen/kuiva
Norjanangervo

Paljasjuuriset aitataimet vuonna 2022

Paljasjuuriset taimet ovat herkät ja kuivuu nopeasti, joten nämä istutetaan syksyllä, kun maaperä on kostea.
Tämän vuoden paljasjuuriset pensaskasvit tulevat meille viikosta 38 eteenpäin, ja koska ne on juuri nostettu maasta on hyvä istuttaa taimet välittömästi – tästä syystä myymme vain ennakkotilaajille. Tästä pääset tutustumaan tämän vuoden valikoimaan.


Matala Taikinamarja aita kehystää hienosti

Omaan puutarhaani valitsin Taikinamarjan, koska halusin matalan pensasaidan kehystämään keittiöpuutarhaa. Taikinamarjaan tulee vihreät lehdet aikaisin keväällä. Puksipuun voi korvata Taikinamarjalla täällä meidän leveysasteillamme.
Esimerkkejä muista matalemmista aitataimista, jotka myös kukkivat, ovat Pensashanhikki ja Norjanangervo.

Yksi asia, jonka haluan nostaa esille on että pensaskasveja voi istuttaa monella muulla tavalla kuin istuttamalla ne suoraan riviin! Ne voidaan istuttaa ryhmiin, näin saat ison pensaan tai miksipä ei kasvattaa pergola, eli katos jonka alla voit vetäytyä kuumina kesäpäivinä?

Suosittu Aronia – terveelliset marjat ja kaunis väri syksyllä

Kukkatorilla myydyin aitataimi on ehdottomasti Aronia.Tämä on kauneimmillaan, kun sitä leikkaa melko voimakkaasti ensimmäisten vuosien aikana, jolloin aita kasvaa tiiviiksi alhaalta asti muodostaen toimivan näkösuojan. Jos sinulla on liian kiire ja annat Aronian kasvaa haluttuun korkeuteen ja aloitat leikkaamisen vasta tuolloin (ja jopa vuosi toisensa jälkeen samalla korkeudella), pensasaita on hyvin harva alhaalta ja erittäin tiheä ylhäältä.

Jos aitasi on juuri sellainen kun juuri kuvailin niin älä masennu, siitä saadaan yleensä todella hieno leikkaamalla. Taikinamarja, Norjanangervo, Pensashanhikki ja Unkarin syreeni voidaan leikata huoletta alas asti jättäen 10-15 cm. Toinen vaihtoehto on poistaa muutama oksa kerrallaan (enintään kolmasosa), jotta osa näkösuoja säilyy, samalla stimuloiden uusien oksien kasvua.

Syreeni, Taikinamarja ja Norjanangergo – kukkivat romanttiset pensasaidat

Syreeniaita, aaah niin kaunista! Paras vinkkini syreeneille on istuttaa joka toinen unkarilainen syreeni ja joka pihasyreeni. Pihasyreeni kukkii aikaisin ja unkarilainen vähän myöhemmin. Tällä tavalla saat pidemmän kukinta-ajan.

Unkarin syreeni on voimakkaammin kasvava ja siksi kiitollisempi leikata. Vapaasti se jopa 3-4 metrin korkeuteen. Tavallinen syreeni 2,5-4m. Valkoinen syreeni max 3m.

KUUMA VINKKI! Tämän vuoden uutus on valkoinen pihasyreeni aitataimi.

Isotuomipihlaja
Kaunis kukinta ja hyvä valinta tuulensuojaksi ja näkösuojaksi. Voi kasvaa jopa 5m korkeaksi! Helppohoitoinen ja tuulenkestävä ja kukkii kauniisti toukokuussa. Kaunis syysväri.

Norjanangervo
Yksi kuuluisimmista ja kiitollisimmista puutarhakasveistamme. Vaatimaton, helppohoitoinen ja myös erittäin kiitollinen leikata, joten sopii hyvin tämän päivän linjakkaaseen puutarhaan. Samana vuonna muotoon leikattu Norjanangervo ei kuki koska leikkaaminen tapahtuu keväällä.
Leikkamalla kukinnan jälkeen, taimi ehtii kasvaa jolloin se kukkii seuraavana vuonna.

Varmoja valintoja, joista tulee tiheitä ja kauniita pensasaitoja – kuusi ja sinikuusama

Kuusi
Hitaasti kasvava, mutta erittäin upea, tiheä ja ikivihreä pensasaita. Kuusipensas voi kasvaa erittäin korkeaksi! Kasvaa hitaasti.

Sinikuusama
Sinulla, joka haluat tiheän ja kauniin pensasaidan. Kestävä. Lehdet tulee aikaisin keväällä. Sinikuusaman voi myös antaa kasvaa vapaasti (kasvaa tällöin korkeintaan 2,5 m) tai sitten leikata (mieluiten kevät-talvella maalis-huhtikuussa).

Kukkatorin aitataimet

Näin tilaat aitataimet Kukkatorilta

Paljasjuuriset kasvit nostetaan maasta syksyllä ensimmäisten pakkasöiden tultua. Sitten ne kuljetetaan suoraan Kukkatorille, noin viikoilla 38-43.

  • Ilmoitamme sinulle, kun kasvit ovat saapuneet, jolloin sovimme noutoajankohdan. Aitataimet tulisi istuttaa muutaman päivän sisällä noudon jälkeen! Istutuskuopat kannattaa kaivaa etukäteen.
  • Aitataimet istutetaan 3 kpl/m. Voit kysy henkilökunnaltamme miten valitsemastasi aitataimi istutetaan ja hoidetaan.
  • Tee tilauksesi verkkokaupassamme. Löydät tämän vuoden lajikkeet täältä AITATAIMET click & kerää periaatteella, eli taimet noudetaan kaupasta (emme postita aitataimia).
  • Voit tietenkin tehdä tilauksesi Kukkatorilla jolloin vahvistat tilauksesi maksamalla kassalle.
  • Saat viestin, kun voit noutaa kasvisi meiltä.