Plastfri trädgård

Allt fler har blivit skeptiska till alla de plastsaker vi har i våra hem och deras inverkan på vår hälsa. Därför har det blivit allt vanligare att man “plastbantar” i hemmet. Men hur är det med trädgården? Borde vi också ta bort plasten därifrån?

SKRIVET AV JENNIFER AHLBÄCK

Plast är ett bra material, eftersom det är hållbart. Plast är också ett dåligt material, precis av samma orsak. All den plast som någonsin tillverkats finns ännu kvar i någon form på vår jord, eftersom den bryts ned väldigt långsamt. En PET-flaska t.ex. tar upp till 1000 år på sig innan den bryts ned. En del plast återvinns till nya plastprodukter, men mycket hamnar tyvärr i vår natur där den gör stor skada.

Alla val vi gör i vardagen har en inverkan på miljön, och att byta ut plastprodukter mot något mer miljövänligt är något som varje trädgårdsägare kan göra. Att ha en egen trädgård som är full av blommor och insekter är redan en god gärning för miljön, och på detta sätt kan vi göra det där lilla extra och bidra till en hållbar utveckling.
Först och främst vill jag säga att man ska använda det man har. Att kasta bort funktionsdugliga plastprodukter för sakens skull är inte hållbart. Istället vill jag gärna uppmuntra till att använda produkterna tills de inte duger till någonting mer. Tvätta av gamla såbretten och plastkrukor och använd dem igen, eller fundera ut nya ändamål för dem. Bara fantasin sätter stopp. När produkten väl har nått slutstationen så ska man se till att göra sig av med plasten på rätt sätt. Följ alltid sorteringsanvisningar från er avfallshanteringsstation!
När man sen ska köpa något nytt till trädgården så finns det idag många plastfria alternativ.

Verktyg
Det finns många olika trädgårdsverktyg på marknaden, och nästan alltid finns det både ett alternativ i plast och ett i metall och järn. Plastalternativet är oftast det billigaste och får därför följa med många hem. Tänk dock på att hållbarheten är något helt annat om man t.ex. väljer en räfsa i metall istället för plast, så i slutändan är det nog mer ekonomiskt att investera i en metallräfsa. Fråga gärna efter alternativ utan plast då det kommer till trädgårdsprodukter. Inte bara krattor, spadar, sekatörer, vattenkannor osv, utan också trädgårdshandskar och andra skyddskläder. Inhemskt och ekologiskt är alltid ett plus!

Plantering
För dem som sår i stor skala så är s.k. såbretten i plast ett praktiskt alternativ, men för oss med lite mindre produktion så finns det många andra produkter man kan välja. Man kan köpa såbretten gjorda av naturligt nedbrytbart material, eller så kan man spara äggkartonger och så i dem. Äggkartongen är också nedbrytbar och kan därför planteras ut i jorden som den är.

Krukor finns i många olika format och material, så där kan man helt enkelt välja en kruka i keramik eller metall om man vill undvika plast.

Då det kommer till växthus så är plast helt klart det mest ekonomiska alternativet, och väljer man rätt plast så kan det också hålla i många år. Om man vill undvika plast så kan man såklart fixa växthus och drivbänkar av glas. Om man tycker att ett växthus i glas är i dyraste laget, och är lite händig, så kan man alltid göra ett av gamla fönster. Återvinning när det är som bäst!

Täckodling

Täckodling görs oftast då man har sått på friland och då man vill undvika ogräs i t.ex. jordgubbsland. I många fall sätter man då på en plastduk, men finns det andra alternativ? Jag skulle vilja hävda att man ska vara skeptisk till s.k. bioplast som ska “brytas ner” av solljus. En del av dessa har visat sig bara brytas ner till mikroplaster, vilket inte gör miljön någon tjänst. Sök i så fall efter produkter som är helt baserade på växter.

Andra alternativ kan vara att man täcker med ett annat material. Varför inte prova med tidningspapper, ull eller hö?

Dekoration

En trädgård är inte bara en plats där vi odlar för att dra nytta av grödorna, utan den ska också vara dekorativ; något som förskönar vår omgivning och ger oss en plats att sitta och njuta på. Många gillar ett stilrent utseende på sin trädgård, med raka kanter mellan gräsmatta och grusgång, murar, staket och formklippta häckar. En del vill smycka sin trädgård med olika statyer, vindspel och fontäner. Tyvärr är många sådana dekorationer gjorda av plast, och det kan kännas trist att behöva avstå ifall man vill “plastbanta” i trädgården. Lyckligtvis finns det många plastfria alternativ att dekorera med.

Välj ett fågelbad i metall istället för ett i plast, så hålls det vackert i många år. Dekorationer gjorda i metall blir dessutom härligt rostiga med tiden. Det finns också många statyer och dekorationer i keramik ifall man vill undvika plast.

Ett annat tips är kan strunta i de vanliga plastkanterna till rabatter och gräsmatta. Idag finns det metallkantning att fås i flera olika färger. Lite dyrare helt klart, men väldigt stilrent och snyggt. Om man inte vill satsa pengar på kantning i metall så kan man köpa (eller göra egen?) kantning i trä eller sten. Behandla träet för lång hållbarhet eller låt det brytas ner och bli ett insektshotell.

Jennifer