Beskrivning
Näin käytät Bokashiämpäriä
Alimmaiseksi laitat talouspaperin, sen päälle puoli ruokalusikallista bokashirouhetta.
Nyt voit alkaa laittaa keräämiäsi ruokajätteitä bokashiämpäriin.
Keittiön tiskipöydällä voi olla kaunis kattila tai muu kannellinen astia johon kerätään päivän aikana tulleet ruokajätteet. Biojätteiden pilkkominen kannattaa, silloin kompostoituminen on nopeampaa. Kerran päivässä sisältö kaadetaan bokashiämpäriin ja tiivistetään jätteet ettei synny ilmataskuja. Kompostorin kansia avataan maksimissaan 2 kertaa päivässä.
Lisää ripotellen bokashirouhetta biojätteiden päälle, noin 1 ruokalusikallista riippuen vähän ruuasta. (0,5 – 1 rkl / litra biojätettä) Vähemmän (0,5rkl riittää) jos on vain vihanneksia tai hedelmien kuoria. Enemmän (1-2rkl) jos on proteiinipitoisempaa ruokaa, kuten liha, kala, luita.. Huomioi kuitenkin ettet laita paljon lihaa kerrallaan ämpäriin. Pieni määrä on ok.
Kun yksi ämpäri on täynnä, sulje ämpäri huolella. Täyttä ämpäriä pidetään sisällä huoneenlämmössä kaksi viikkoa, jonka jälkeen se on valmista viemään ulos, vielä se ei kuitenkaan ole valmis sekoitettavaksi kasvimaalle lähellä kasveja, koska jäte on vielä todella hapanta. Sekoita vanhaan multaan (ruukuista tai maasta) suhteessa 1:2, eli yksi osa kompostimateriaalia kahteen osaan multaan. Kaksi viikkoa myöhemmin saa käyttää valmista multaa.
Tällä ajalla olet alkanut täyttämään seuraavaa ämpäriä. Musita valuttaa nesteet joka 3-5 päivä ja käytä se lannoitteena tai kaada viemäriin. Viemärissä nesteessä olevat mikrobit puhdistavat putket! Muista myös suhauttaa ilmat pois kannen kautta.
Yksi ämpäri täyttyy 2-4 viikossa, tosin se on yksilöllistä perheen koosta riippuen. Ämpäriä voi tyhjentää puutarhakompostiin, lämpökompostiin tai suoraan maahan.
Bokashiämpäristä tuleva lannoiteneste annetaan kasveille lisäravinteena sekoittamalla vähintään suhteessa 1/100.