Usein kysyttyjä kysymyksiä puutarhasuunnittelusta – puutarhuri Adrian Evans vastaa

Adrian Evans on Kukkatorin puutarhuri, jolla on pitkä kokemus puutarhasuunnittelusta. Tässä blogikirjoituksessa hän vastaa asiakkaiden yleisimpiin piha- ja puutarhasuunnittelua koskeviin kysymyksiin.

Ensimmäinen kysymys – mitä puutarhasuunnittelija tekee?

Puutarhasuunnittelua voi verrata siihen, mitä arkkitehti tekee taloa suunnitellessaan – sillä erolla, että minä suunnittelen ulkoympäristön. Tehtäväni on muuttaa talon ympärillä oleva alue pihasta oikeaksi puutarhaksi. Teen kaiken asiakkaan toiveita ja tavoitteita silmällä pitäen, ja tietysti hyödynnän myös omaa visiotani puutarhasta!
Toimitan asiakkaalle piirustuksen, joka sisältää kaikki viherrakentajan tarvitsemat tiedot ja tekniset yksityiskohdat puutarhan rakentamiseen ja istuttamiseen alusta loppuun.

Millaisissa erilaisissa kotipuutarhaprojekteissa olet ollut mukana?
Olen ollut mukana suunnittelemassa kaikkia mahdollisia ja mahdottomia puutarhoja kattopuutarhoista tiheästi rakennettuihin asuinalueisiin, joissa talo sijaitsee rinnetontilla ja puutarha-alue on 45 asteen (tai vähemmän) rinnettä!
Nykyään suunnittelen puutarhoja taloa rakentaville asiakkaille ja niille, jotka ovat ostaneet iäkkäitä taloja ja haluavat uudistaa puutarhan. Mutta on myös monia, jotka ottavat yhteyttä ja haluavat uudistaa väsähtäneitä alueita jo perustetussa puutarhassaan, jossa aiotaan viihdyttää paljon vieraita mm. opiskelijajuhlissa.

Mitä haasteita puutarhasuunnitteluun liittyy?
Kun teen puutarhasuunnittelua, minun on oltava sekä taiteellinen että tekninen. Ensin on työn taiteellinen vaihe: puutarhan yksittäisten tilojen suunnittelu. Tarvitaan suunnittelutajua, jotta kaikki saadaan sopimaan talon tyyliin ja ympäröivään maisemaan. Sitten täytyy suunnitella, miten kaikki toteutetaan erilaisilla istutusjärjestelmillä. Tämän jälkeen täytyy laittaa insinöörin kypärä päähän, jotta tietää miten puutarhan kovat elementit (seinät, pinnat, vesielementit jne.) pitää rakentaa niin, että ne kestävät aikaa.

Usein ympäristö sanelee puutarhan tyylin. Kuvittele metsän ympäröimä talo ja sitten kattohuoneisto kerrostalossa keskellä kaupunkia; ympärillä näkyvät elementit on sisällytettävä suunnitteluun, jotta se sulautuu ympäristöön.

Mitä teknisiä tekijöitä otat huomioon puutarhan suunnittelussa?
Ensimmäinen ja tärkein tekijä on se, mitä meillä on jalkojemme alla – maa. Sinulla saattaa olla maailman paras puutarhasuunnittelu ikinä, mutta istutus epäonnistuu, jos et tiedä, minkä tyyppisellä maaperällä työskentelet.
Toinen tekijä on mikroilmasto. Puutarhat ovat täynnä erilaisia mikroilmastoja, joissain kohdissa on lämpimän aurinkoista, joissain viileää ja varjoisaa ja joissakin paikoissa tuulista. Nämä kaikki eri paikat on tärkeää kartoittaa pihalla. Voimme luoda pihalle myös uusia mikroilmastoja taitavan maisema-arkkitehtuurin avulla.

Usein ympäristö sanelee puutarhan tyylin. Kuvittele metsän ympäröimä talo ja sitten kattohuoneisto kerrostalossa keskellä kaupunkia; ympärillä näkyvät elementit on sisällytettävä suunnitteluun, jotta se sulautuu ympäristöön.

Mitä suosittelisit pieneen puutarhaan?
Pieniä puutarhoja on usein vaikeampi suunnitella kuin isompia, koska suuret asiat (elementit, kasvit) on mahdutettava pieneen tilaan.
Harmonisen pienen puutarhan suunnittelussa on kyse pystysuoran tilan ja värien käyttämisestä. Valitsen yleensä sinisävyisiä kasveja, koska ne saavat puutarhan näyttämään suuremmalta. Punainen saa sen näyttämään paljon pienemmältä!

Korkeuden tunteen saavuttamiseen voidaan käyttää pystysuuntaisia rakenteita, kuten pientä pergolaa, jossa on ylöspäin kasvavia köynnöskasveja.
Jos haluaa kasvattaa vihanneksia, terassille voi ostaa käytännölliset pienet kasvihuoneet. Viljelylaatikoihin voi kylvää siemeniä tai istuttaa pieniä valmiita taimia.

Puutarhassa auringonpaisteella on paljon merkitystä, mutta sinne on suunniteltava myös varjoisia paikkoja, joihin voi paeta istuskelemaan kuumina kesäpäivinä.

Entä jos asiakas haluaa helppohoitoisen puutarhan?
On tärkeää suunnitella älykkäästi; toimiva puutarha on tietysti helppohoitoisempi ja siellä on helpompaa pyrkiä tasapainoon. Näen sen jiniä ja jangina: kovia pintoja (jalkakäytävä, kivi, puuterassit) tasapainotetaan pehmeillä pinnoilla (istutukset, nurmikko) harmonian luomiseksi.
Aloitan aina puutarhan erilaisista käyttöalueista, kuten pysäköinti-, oleskelu- ja viihdealueet, lasten leikkipaikat jne. ja suunnittelen sitten niiden mukaisesti.
Hyvä idea voisi olla ympäröidä puutarha niiden reunoilla. Pensasaita vaatii vähintään kerran vuodessa leikkauksen, kun taas seinä tai puuaita tarvitsee erittäin vähän huoltoa. Mitä tulee istutusalueisiin, hitaasti kasvavat pensaat ovat parempia kuin ne, jotka vaativat säännöllistä karsimista.
Haluan suunnitella puutarhoja, joissa on kasveja, jotka kasvavat ajan myötä ja joita on helppo hoitaa. Käyttämällä paljon ruohovartisia perennoja ja maanpeitekasveja peitän koko maan lehvästöllä!
Edullisempi ja hyvältä näyttävä vaihtoehto on istuttaa pensaat, havupuut ja pienet puut melko kauas toisistaan (vähemmän kasveja, vähemmän hoitoa) ja peittää koko istutusalue kuorikatteella, hakkeella tai koristekivillä.

Kun palkkaat puutarhasuunnittelijan, hyödynnät hänen taitojaan, kykyjään ja tietojaan tehdäksesi jotain, mitä et voi tehdä itse.

Onko menestymisen kannalta tärkeää, että puutarha on hyvin aurinkoinen?
Auringolla on puutarhassa melko paljon merkitystä sekä kasvien että ihmisten kannalta. Kyllä vain! Useimmat kasvit suosivat enemmän hyvin aurinkoista kuin puolivarjoista kasvupaikkaa menestyäkseen. Ne harvat kasvit, jotka haluavat kasvaa varjossa, ovat ne, jotka kasvavat luonnossa metsässä ja jotka ovat tottuneet satunnaiseen auringonpaisteiseen päiväsaikaan.
Mutta tarvitsemme myös varjoisia paikkoja puutarhaan, joihin voimme istua alas ja paeta kuumuutta helteisinä kesäpäivinä.

Puutarhan on oltava sekä käytännöllinen että nautinnollinen, ja näiden kahden ominaisuuden yhdistäminen voi olla haastavaa. Uudella asuinalueella halutaan maksimoida tila pihojen rakentamista ja hoitoa varten, mikä valitettavasti johtaa siihen, että suurin osa puista kaadetaan. Vähäinen puiden määrä tontilla valitettavasti tarkoittaa, että puutarhassa on hyvin vähän varjoa talon rakentamisen jälkeen. Siksi puutarhasuunnittelija kannattaa palkata jo rakentamisen alkaessa.

Miksi sinun mielestäsi uudisrakentajan pitäisi palkata puutarhasuunnittelija?

Kun palkkaat puutarhasuunnittelijan, hyödynnät hänen taitojaan, kykyjään ja tietojaan tehdäksesi jotain, mitä et voi tehdä itse. Täsmälleen samasta syystä palkkaat arkkitehdin suunnittelemaan talosi. Kokenut puutarhasuunnittelija suunnittelee puutarhan, joka ei vain näytä hyvältä, vaan on myös toimiva.

Suunnittelija keksii ratkaisun erilaisiin ongelmiin, kuten mitä uutta taloa ympäröiville kiville tehdään rakennusvaiheessa. Saat ”avaimet käteen” -piirustuksen talon puutarhan toteuttamiseksi, mikä säästää rahaa monella tapaa. Rakennusurakoitsija voi sitten rakentaa puutarhan pohjan (maa, kivi, betoniperustus jne.) puutarhasuunnitelman mukaan varhaisessa vaiheessa, ennen kuin hän kuljettaa kaikki koneet pois. Muuten sinun on palkattava heidät uudelleen.

Mikä on realistinen puutarhabudjetti uudelle kodille, pienelle puutarhalle tai kunnostukselle?
Kattava suunnittelu: uusi koti (10 000–20 000 €), pieni puutarha (5 000–10 000 €), kunnostus (1 000–10 000 €).

Millaista kunnostusta puutarhaan voi tehdä tiukalla budjetilla?
Puutarha on tarkoitus rakentaa vaiheittain vähitellen. Joka vuosi varataan tietty kohtuuhintainen budjetti sille vuodelle rakennettavalle tai istutettavalle elementille.

Esim.
Vuosi 1 – Puiden istutus + vihannesten viljely viljelylaatikoissa (growbox), maahan soraa ja nurmikkoa.
Vuosi 2 – Poista osa nurmikosta ja istuta uusia pensaita ja perennoja, ehkä rakenna pieni terassi.
Vuosi 3 – Poista lisää nurmikkoa ja lisää istutuksia, osta mukavia ja laadukkaita puutarhakalusteita.

 

Mitkä ovat mielestäsi tämän hetken puutarhatrendejä?

Kestävyys on vahva trendi varsinkin nuoremman sukupolven keskuudessa. Monet ihmiset haluavat saada käsityksen todellisista ongelmista, joita planeettamme kohtaa nykyään – ilmastonmuutoksesta, luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä, teollisesta maataloudesta synteettisine lannoitteineen, kasvimyrkyistä ja rikkakasvien torjunta-aineista – ja haluavat tehdä muutoksia yksilötasolla.
Tämä tarkoittaa, että erilaiset omavaraisuustavat ovat tulleet tärkeiksi, kuten mahdollisuus kasvattaa omaa ruokaa. Nykyään asiakkaat haluavat minun käyttävän heidän keittiöpuutarhaansa yhtä paljon suunnitteluaikaa ja yksityiskohtia kuin kukkapenkkiinsä.

Puutarhasuunnittelija auttaa mielellään kestävien puutarhojen luomisessa. Käyttämällä kaikkia kasveja – puita, pensaita, hedelmäpuita, havupuita, perennoja, yksivuotisia, köynnöskasveja ja sipuleita – puutarha houkuttelee enemmän villieläimiä ja lisää siten luonnon monimuotoisuutta.
Covid-pandemian aikana olemme tottuneet työskentelemään kotoa käsin ja olemme siten alkaneet nähdä puutarhamme talojemme jatkeena, lisähuoneina. Nämä eri huoneet voivat olla leikkialueita, sosiaalisia alueita, paikkoja rentoutumiseen jne. Paikka, johon voit mennä ja olla hetken yksin saadaksesi päivän stressin pois luonnon ympäröimänä.

Pihakeittiöille on paljon kysyntää, joten kaikki ruoat voidaan valmistaa ulkona, usein omassa pienessä rakennelmassa tai rakennuksessa. Perinteinen grillipaikka on ”kuollut” ja korvattu siten kunnollisilla keittiöillä, joissa on sähkö, juokseva vesi ja ulkogrillit ja -uunit.

 

Haluatko palkata Kukkatorin asiantuntijat puutarhakonsultaatiota varten? Lue lisää täältä.


Tietoa Adrian Evansista

Puutarhuri, hortonomi, puutarhakonsultti ja kolumnisti
Tunnettu tv-ohjelmasta Strömsö, katso hänen osuutensa täältä

Mikä on erikoisalueesi?
Nykyaikainen puutarhasuunnittelu biodynaamisilla istutusjärjestelmillä.

Unelmiesi puutarhateema, jonka haluat toteuttaa?
Erittäin rohkea, räätälöity ja moderni puutarha, jossa on paljon teollisia elementtejä, mukaan lukien siirrettävä rakennus, joka voidaan siirtää radalla puutarhan eri osiin – täysin makusi ja vuodenajan mukaan

Henkilökohtaiset must-juttusi puutarhassa ja miksi?
Luonnon monimuotoisuuden luominen, luonnon monimuotoisuuden luominen ja luonnon monimuotoisuuden luominen vielä lisää! Miksi? Luultavasti siksi, että se on yksi tärkeimmistä asioista, mitä puutarhuri voi tehdä!

Adrianin blogikirjoitus