Ei ole mitään parempaa kuin auringonlämmittämät vadelmat omasta puutarhasta. Näin onnistut vadelman kanssa.
Vadelman istutus, kasvatus ja hoito: näillä ohjeilla onnistut

Vadelmat viihtyvät aurinkoisella paikalla. Puolivarjo riittää mutta sato on silloin huomattavasti pienempi. Maan tulisi olla runsasmultaista, tuoretta, kuohkeaa ja niukasti kalkittua (pH noin 6). Alusta saa olla hapahko, mutta ei liian hapan koska vadelma tarvitsee paljon lannoitetta.
Vadelma (kuten myös muut hedelmät ja marjat) tarvitsee lannoitetta, jotta saat hyvän sadon.
Vadelmien istuttaminen
- Vadelmat leviävät juuriversoilla. Siksi voi olla hyvä istuttaa vadelmat numikkoalueelle, johon helposti pääsee ruohonl eikkurilla. Uudet versot ei pääse kasvamaan ja vadelmaviljely pysyy kurissa.
- Vadelman viljely riveissä helpottaa hoitoa ja sadon korjuuta. Poista alustasta huolellisesti kaikki nurmikko ja rikkaruohot. Vadelmapenkki muotoillaan n. 10-20 cm:n korkuiseksi ja taimiväli tulee olla vähintään 50cm, mielellään 70-80 jotta sato on mahdollisimman suuri.
- Istutuspaikan lähellä ei saisi olla villejä vadelmia, joissa on tavallisesti virustauteja ja tuhoeläimiä.
Ravintoa ja lannoitetta vadelman viljelyyn
Vadelma (kuten myös muut hedelmät ja marjat) tarvitsee lannoitetta, jotta saat hyvän sadon. Vadelmakasveja lannoitetaan keväällä esim. Kekkilän luomu marjalannoitteella.
Elokuussa voit lannoittaa hevoslannalla, jotta pensas valmistellaan tulevaa kautta varten.
Kekkilä Marjalannoite sisältää kaikki tarvittavat ravinteet ja hivenaineet, joiden ansiosta marja- ja hedelmäkasvit kukkivat runsaasti ja tuottavat hyvän ja aromikkaan sadon. Luonnonmukaiset, hitaasti vapautuvat ravinteet antavat kasveille kasvuvoimaa pitkään ja parantavat samalla maan pieneliötoimintaa. Murumaista lannoitetta on helppo annostella ja levittää.
Vadelmapensaiden karsiminen
Kesävadelman versot ovat kaksivuotisia, ne tuottavat satoa toisena kasvuvuotenaan, joten syksyllä leikataan marjoja kantavaa versoa pois, koska se ei anna ensi vuonna satoa. Jos vanhoja versoja ei poisteta, muodostuu kasvusto ajan mittaan risuiseksi ja tiiviiksi.
Syysvadelma antaa sadon vuoden versoilla, eli sitä voi leikata kokonaan alas sadon jälkeen syksyllä, tai aikaisin keväällä.
Meidän kesävadelmasuosikit
MAURIN MAKEA (I-V)
Kotimainen lajike, joka on syntynyt sattumanvaraisesti villivadelman ja puutarhavadelman risteymänä. Marjat ovat keskikokoisia, hyvänmakuisia ja ne irtoavat hyvin kannastaan. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.
MUSKOKA (I-V)
Suosittu runsassatoinen, kanadalainen lajike. Marjat ovat kiinteitä, kauniisti pyöristyneitä ja väriltään syvänpunaisia. Aurinkoisella säällä marjojen maku on hyvin makea ja tämän lisäksi aromaattinen. Lajike tuottaa paljon uusia versoja. Versot kasvavat noin 2 metrisiksi. Melko terve lajike. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.
OTTAWA (I-V)
Kanadalainen lajike. Marjat ovat kirkkaanpunaiset, melko suuret ja muodoltaan pitkulaiset. Niiden maku on happamanimelä ja heikosti aromaattinen. Sadonkorjuu on helppoa, koska marjat irtoavat helposti kannastaan. Versot ovat kestäviä ja pitkiä, jopa 2,5 metrisiä. Uusia versoja syntyy hyvässä maaperässä kohtalaisesti ja jäykässä maassa vähemmän. Runsassatoinen ja vastustuskykyinen vadelmanversotaudille. Istuta aurinkoiselle ja valoisalle paikalle, jotta marjoista tulee makeita ja maukkaita.
Muut suosikit:
TWOTIMER SUGANA RED (III-IV)
Uutuusvadelma! Runsassatoinen lajike, sekä vanhat ja uudet versot antaa satoa, mikä takaa erittäin pitkän satokauden. Sopii myös ruukkuviljelyyn.
GLENCOE (III)
Harvinaiset sinililat vadelmat Skottlannista. Marjat ovat erityisen hyvänmakuisia. Piiktitön pensas. 1,2-1,8m.
RUBY BEAUTY
Matalkasvuinen, melkein piikitön uutuuslajike. Erinomainen myös ruukkuviljelyyn. Sato jopa 1,5kg/taimi. 0,6-1m. Varminta talvettaa sisätiloissa viileässä paikassa.