Jas! Pikakoulu oksien leikkaamiseen loppukesän kuukausina

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Oksien leikkaamiseen on olemassa useita erilaisia koulukuntia. Jos haluat noudattaa JAS-menetelmää, nyt on hedelmäpuiden karsimisen aika!

JAS-menetelmä tulee HEINÄ-ELO-SYYSKUUSTA (ruotsiksi JULI-AUGUSTI-SEPTEMBER) ja tarkoittaa, että puut voivat parhaiten, kun ne karsitaan vahvimmillaan – loppukesän kuukausina. Silloin on optimaalinen aika puuttua niiden hoitoon, mukaan lukien tarvittaessa oksien katkominen. Jos kuitenkin asut kaukana pohjoisessa, sinun ei pitäisi karsia oksia syyskuun lopulla, mieluiten vähän aikaisemmin. Heinä- ja elokuussa on kuivaa ja silloin leikkaukset ehtivät kuivua ennen kylmän ja kosteuden saapumista.

Puun iällä on myös merkitystä oksien leikkaamisen ajoituksessa. Kun kyse on omenapuista, on esimerkiksi parasta pitää huolta vanhemmista puista juuri nyt syksyllä, koska sillä on ”nuorentava” vaikutus niihin.

Sitä vastoin nuoremmat puut soveltuvat paremmin karsimiseen keväällä, koska se kiihdyttää niiden kasvua ja käynnistää niiden kauden paremmin.

Pikakoulu hedelmäpuiden karsimiseen

 • Aloita tutkimalla puuta kaikista suunnista ja tarkistamalla, kuinka oksat kasvavat.
 • Tee etenemissuunnitelma ennen aloittamista!
 • Vaurioituneet ja kuolleet oksat poistetaan ensin, sitten oksat, jotka kasvavat suoraan ylös, alas tai puun sisään.
 • Poista oksat, jotka hankaavat toisiaan vasten
 • Poista alhaalla olevat oksat, jotka vievät liian paljon tilaa tai ovat tiellä, mutta muuten puun alempi osa on hyvä, koska hedelmäsadon korjaaminen on silloin helpompaa.
 • Pyri kevyeen ja ilmavaan latvaan, jotta puu voi kuivua helposti sateen jälkeen.
 • Poista pitkät ohuet oksat, jotka eivät jaksa kannatella hedelmäänsä. Jos ne katkeavat hedelmän painosta, puuhun voi syntyä halkeamia.

Monet ajattelevat, että on helpompi karsia oksia lehtien ollessa puissa, jolloin näkee nopeasti, mistä harventaa.

Puun iällä on myös merkitystä oksien leikkaamisen ajoituksessa. Kun kyse on omenapuista, on esimerkiksi parasta pitää huolta vanhemmista puista juuri nyt syksyllä, koska sillä on ”nuorentava” vaikutus niihin.

Kukkivien pensaiden leikkaaminen

Ennemmin tai myöhemmin myös koristepensaat kärsivät, harvenevat ja kukkivat huonommin. Siksi on hyvä leikata niitä joskus. Poista vanhat oksat, jotka eivät enää kuki niin paljon, näin jätät sen sijaan tilaa uusien, elinvoimaisempien oksien kasvulle. Nyrkkisääntönä on poistaa vanhat oksat noin 5-10 cm korkeudelta.

Kukkivien pensaiden ja pensasaitojen kova karsiminen:

 • Kukkapensaiden pienet karsinnat siellä täällä eivät vaikuta kukintaan, kukkivat ne sitten kauden lopussa tai alussa. Mutta joskus haluat uudistaa puutarhaa ja leikata suuria osia pensaista ja pensasaidoista. Silloin kannattaa valita oikea vuodenaika!
 • Pensaat, jotka kukkivat varhain kesällä luovat kukintojaan syksyllä. Jos karsit näitä pensaita liian kovasti ja epätasaisesti syksyllä, on suuri riski, että leikkaat pois kukinnon alut, josta seuraa, että kukintaa ei tapahdu seuraavana vuonna. Yleensä ottaen karsiminen on aina riski.
 • Eri lajikkeet sietävät karsimista eri tavoin, joten kannattaa tarkistaa tämä etukäteen.

Alkukesästä kukkivat pensaat:

 • Syreeni
 • Onnenpensaat

Huom! Harvennettaessa sanotaan usein, että ”tulisi ottaa enintään 1/3”, mutta se ei ole kuitenkaan niin suoraviivaista.
Normaalissa nuorennuskarsinnassa oksista poistetaan 1/3, mutta selvyyden vuoksi tämä ei tarkoita 1/3 latvasta (missä kukintojen alut sijaitsevat), vaan suunnilleen joka kolmatta oksaa.Jos et halua poistaa koko pensasta, sovelletaan enimmäissääntöä 1/3. Eri lajikkeet sietävät karsimista eri tavoin, joten kannattaa tarkistaa tämä etukäteen.

Pensaat, jotka kukkivat loppukesästä eivät ole yhtä herkkiä karsimiselle, koska ne muodostavat kukintojen alkuja samana vuonna, kun ne kukkivat. Voit karsia ne hyvin syksyllä tai varhain keväällä.

Myöhäiskesän aikana kukkivat pensaat:

 • Hortensia (harvennus vain tarvittaessa)
 • Jasmikkeet
 • Pensasangervot (kestää hyvin leikkaamista)

Myöhemmin loppukesällä kukkivat pensaat ovat keränneet voimia monien viikkojen ajan ja kasvaneet suuriksi ja kauniiksi päättääkseen kauden kauniiseen kukkien ilotulitukseen. Muutamilla myöhään kukkivilla monivuotisilla kasveilla ja pensailla puutarhassa voit nauttia kukkaloistosta kotona myös lomakauden jälkeen.

Onnea ja nauti sadonkorjuuajasta!