Näin kasvatat tyrniä kotona + superjuoma-resepti tyrnillä

Hapan oranssi tyrnimehu on alueemme arvostettu ainesosa, jonka monet yhdistävät saaristoon. Mehu puristetaan suoraan oksista ja säilötään pulloihin talvella otettavaksi vitamiinikuuriksi. Tyrni on nimittäin marjatyyppi, joka sisältää suurimman osan erilaisista vitamiineista, ja monet niistä suurina pitoisuuksina.

Jos sinulla on oma tyrniviljelmä, voit kerätä marjoja suoraan omalta pihaltasi. Tässä tekstissä selvitämme osan tyrniin liittyvistä väärinkäsityksiä, kuten sen, että tyrnin pitäisi kasvaa lähellä merta. Annamme myös vinkkejä onnistuneeseen istuttamiseen.

Luonnonvaraisen ja viljellyn tyrnin välinen ero

Luonnovarainen tyrni kasvaa rannikolla. Voisi ajatella, että ne viihtyvät parhaiten siellä, lähellä vettä. Tosiasia on kuitenkin se, että ne menivät sinne vain välttääkseen muiden pensaiden ja puiden kanssa kilpailemisen. Tämä on hyvä uutinen meille tyrnifaneille! Tyrni voi nimittäin parhaiten paljon orgaanista ainesta sisältävässä maassa lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa – se on siis täydellinen kodin hyötykasvi. Joka tapauksessa niin kauan kuin niiden kasvupaikka on suojattu muilta pensailta ja puilta.

Toinen peruste tyrnin viljelemiselle on se, että satoa on helpompi korjata. Sinä, joka olet kokeillut sitä, tiedät sen: Luonnonvaraisen tyrnin poimiminen voi olla todellinen haaste. Sen lisäksi, että piikikkäitä pensaita on hankala käsitellä, pienet hauraat marjat ovat tiukasti kiinni oksassa ja murtuvat helposti.

Tyrnin viljely – neuvoja ja vinkkejä

 • Tyrni on yksisukupuolinen, mikä tarkoittaa, että sadon saamiseksi tarvitaan sekä uros- että naaraskasveja. Yleensä istutetaan yksi urospensas kolmea naaraspensasta kohden.
 • Tyrnin istutusaika on varhaiskeväästä myöhäissyksyyn saakka. Istutetut pensaat ovat herkkiä kuivuudelle, joten ole erityisen tarkka kastelemisen kanssa.
 • Istutusetäisyyden on oltava vähintään 2–3 m, jotta pääset pensaiden väliin.
 • On tärkeää, että pensaat eivät ole muiden puiden varjossa – tyrni haluaa paljon valoa.
 • Koska tyrni on niin herkkä kilpailulle, on tärkeätä pitää runkoa ympäröivä alue vapaana rikkakasveista. Voit tehdä tämän esimerkiksi peittämällä maan kaarnalla. Sitten taas – kaarna happamoittaa maaperää. Joten maaperän pH:n vakauttamiseksi sinun on lisättävä kalkkia.
 • Kaikki marjapensaat tarvitsevat lannoitetta sadon saamiseksi. Suosittelemme lannoittamista toukokuussa – mutta vältä paljon typpeä sisältäviä lannoitteita. Tyrnillä on typpeä sitovat juuret, jotka varastoivat typpeä, joten paljon typpeä sisältävä lannoite voi johtaa liian voimakkaaseen kasvuun ja aiheuttaa talvivaurioita. Marjalannoite on paras vaihtoehto tyrnille.

Onnea viljelyyn!


Tyrniä sisältävä resepti

Superjuoma vilustumista vastaan voi sekoittaa tyrnistä, inkivääristä, hunajasta ja sitruunasta.
Aloita joka aamu ottamalla annos tai sekoittamalla sekoitus veteen lasissa ja juomalla mehuna. Voit lisätä seoksen myös iltateehen, mutta muista, että osa juoman ravinteista häviää korkeissa lämpötiloissa.

Tässä on resepti:

TERVEYSJUOMA TYRNILLÄ

 •  6 dl vettä
 • 4 dl raakaa puristettua tyrnimehua
 • noin 300 g inkivääriä
 • 1/2 dl hunajaa
 • 1 sitruuna

  1. Kiehauta vesi ja tyrnimehu. Anna mehun jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  2. Raasta inkivääri karkeasti ja sekoita se tyrnimehuun yhdessä hunajan kanssa.
  3. Sekoita juoma ja suodata se.
  4. Lisää sitruunamehu.
  5. Kaada juoma pulloon ja säilytä jääkaapissa. Juoma on nautittava 2 viikon kuluessa.