Pelargoniat – näin onnistut

Mårbacka, Dr Westerlund, Zonal, Cascad, Calliope, Calliente. Kannattaa pitää kieli keskellä suuta kun puhumme pelargonian eri lajikkeista ja risteytyksistä. Tämän ihanan perinnekasvin suosio ei ole loppumassa.

Ota itsellesi mukava asento, koska nyt käydään perusteellisesti läpi mitä sinun kannattaa ottaa huomioon valitessasi oikeat Pelargoniat, kuinka hoidat niitä ja miten ne talvehtivat.

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Pelargoni viihtyy valoisassa ja aurinkoisessa paikassa

Tänään meillä on yli 1 000 pelargonialajiketta. Pelargonia tulee alun perin Etelä-afrikan savannilta. Tästä johtuen se tarvitsee paljon aurinkoa ja rajoitetusti vettä, mutta koska risteytyksiä on niin paljon myös valon- ja vedentarve vaihtelee lajikkeesta toiseen.

Mårbacka pelargoni.

Erilaisia pelargoneja

Zonale
Zonale on kaikista tavallsin pelargonialajike. Se on tukeva, pystysuoraan kasvava lajike, jossa on paljon kukkia. Varsi ja lehdet ovat ohuet ja hieman karvaisia. Lajike sopii mainiosti esimerkiksi ikkunalaudalle, parvekkeelle, kukkapenkkiin tai yhteisistutuksiin, sillä ehdolla että ei kastele liikaa. Esimerkiksi Mårbacka ja Calliente ovat zonalepelargonioita.

Riippapelargoni (Peltatum/Cascad)
Riippapelargoniasta löytyy paljon variaatioita, mutta Peltatum on alkuperäinen lajike. Näillä pelargonioilla on vahamaiset ja kiiltävät lehdet, joilla ei ole tapana kellastua niin helposti. Ne kestävät kuivuutta, kukkivat kauan ja ovat säänkestäviä. Kukat ovat yksinkertaisia, puolikerrottuja tai kerrannaisia. Tämä lajike on itsepuhdistuva, mikä tarkoittaa sitä että ne tarvitsevat vähemmän hoitoa kuin zonalepelargoniat.

Interspecific (Calliope)
Tämä pelargonia on zonalen ja riippupelargonia risteytys. Se on kestävä, voimakas ja itsepuhdistava lajike jolla on runsas kukinta. Se sopii oikein hyvin parvekkeelle, ruukkuihin ja kukkatarhaan, riippumatta sään vaihteluista. Ensimmäinen jalostettu lajike oli punainen rakkauspelargonia ja tämän jälkeen on tullut useita muita värejä. Nämä pelargoniat kestävät hyvin myös tuulisilla paikoilla.

Kirjolehtiset lajikkeet
Löytyy myös lajikkeita, joilla on kirjavia lehtiä, ns. lehtipelargonioita. Näiden lehdet ovat koristeellisia ja ne viihtyvät sekä ulkona että sisällä. Kaikki pelargoniat rakastavat aurinkoa, mutta lehtipelargonia viihtyy myös varjoisilla paikoilla koska kukinnan ei tarvitse olla yhtä runsas kasvin ollakseen koristeellinen.

Lehtipelargoni.

Englantilainen pelargoni
Englantilaisen pelargonian lehti on munuaisenmuotoinen ja kukka on suuri. Ulkona se tarvitsee suojaisan paikan. Muuten se sopii myös mainiosti ikkunalaudalle, mutta liika kuumuus voi vähentää kukintaa.

Tuoksupelargoni (Graveolens)
Tuoksupelargonin kukat ovat pienempiä, mutta sitä kasvatetaan pääasiassa tuoksun takia. Tuoksu vaihtelee paljon lehdissä olevien eteeristen öljyjen kemikaalisesta rakenteesta riippuen. Näitä pelargonioita voidaan käytää “ilmanpuhdistajina” ja suojana hyttysiä ja muita hyönteisä vastaan. Lajiketta kasvatetaan enimmäkseen sisällä, parvekkeella tai terassilla. Esimerkki lajikkeesta on Dr. Westerlund, jolla on sitruunainen tuoksu.

Dr. Westerlund.

Pelargonin hoito ja talvehtiminen

Istuta aina pelargoniat isompaan ruukkuun, jossa on ilmaisa ja kuohkea maa. Saviruukku on hyvä valinta ja se saa kuivua kunnolla kastelujen välillä. Lecasoraa ei tarvita jos ruukun pohjassa on reikiä. Anna kasville mieluummin lisää tilaa juurille kehittyä. Älä istuta pelargonioita liian tiheään. Runsas kukinta vaatii paljon ravinnetta. Poista keltaiset lehdet ja kuivat kukat, koska ne vievät muuten kasvista energiaa ihan turhaan. Näin saat myös lisää nuppuja nopeampaan tahtiin.

Talvehtiminen: Syksyllä voit hiukan leikata kasvia alas ja poistaa kukanvarsia. Laita valoisaan ja viileään paikkaan (pakkasvapaaseen), kastele säästeliäästi antamatta kasvin kuivua kokonaa. Noin kerran kuussa. Jos pelargonia talvehtii lämpöisemmässä paikassa se tarvitsee runsaampaa kastelua. Tunnustele maata ja kastele säästelisäästi. Keväällä leikataan kunnolla, mutta kun jättää muutaman lehden kasvi pystyy hyötymään valosta, jotta se saa voimaa uuteen kasvuun.

Vinkkini!
Kasvattaessa pistokkaita, voit poistaa vuoden 1-2 ensimmäistä nuppua. Näin saat taimesta voimakkaamman. Kastele uusia taimia altapäin ensimmäisten viikkojen aikana. Sitä mukaan kun kasvattaja kastelee pelargonioita altapäin, ravinnetta lisätään ylhäältäpäin. Jos kastelee ylhäältäpäin ennen kuin kaikki ravinne on imeytynyt, ravinnetta voi keräytyä liikaa ja kasvi voi vahingoittua.

Ota pelargoniasta pistokkaita ja anna lahjana. Kasvi on avian upea lahja!

Lena