Rakkaat juurikkaat! Punajuurien kasvattaminen + punajuurikakun reseptit

Juurikkaat ovat nimetty vuoden vihannekseksi, valinnan suorittaa puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry. Näihin kuuluvat perinteiset punajuuret, kelta- ja raitajuuri. Haluamme kunnioittaa näitä maukkaita ja koristeellisia vihanneksia joten alla annamme vinkkejä sekä viljelyyn että niiden käyttöön. Parasta vihannesten kasvattamisessa on tietenkin se, että saat syödä ne ihan itse.

KIRJOITTAJA JENNIFER AHLBÄCK

Juurikkaiden kasvattaminen on onneksi erittäin helppoa. Ne viihtyvät parhaiten auringossa, mutta eivät kuitenkaan ole hirveän kranttuja istutuspaikan suhteen. Monet saattavat ajatella, että nyt on liian myöhäistä kasvattaa juurikkaita, mutta kesäkuussa voi ihan hyvin vielä viljellä. Ennen istuttamista kannattaa laittaa siemenet veteen yön yli. Istuta siemenet noin 3 cm etäisyydelle, 2 cm syvälle ja 40 cm riviväleille. Kun kasvit ovat noin 5 cm korkeat, voit aloittaa karsimisen. Juurekset menestyvät parhaiten savisessa maaperässä avomaalla, mutta kasvattaminen lavakauluksessa onnistuu myös. Juurikkaat lannoitetaan hyvin palaneella lehmän- tai hevosen lannalla tai pelletoidulla kananlannalla.

Juurikkaat voidaan korjata useissa erissä. Niiden lehtiä voidaan myös käyttää esimerkiksi salaatissa, eli sitä käytetään samalla tavalla kuin pinaattia. Kasvuvaiheessa muista kuitenkin jättää lehtiä varteen ettei juurikas kuole. Mitä aikaisemmin korjaat juurikkaat sitä miedompi maku. Kun juurikkaat ovat sitten syksymmälle kasvaneet, on helppo nähdä ovatko ne valmiita sadonkorjuuseen. Juurikkaat nimittäin nousevat hieman ylös maaperästä, jotta näet suhteellisen helposti kuinka suuret ne ovat. Valmiit korjatut juurikkaat varastoidaan viileässä.

Juurikkaat voidaan nauttia monin eri tavoin. Koko vihanneksen voi syödä sellaisina tai viipaloituna salaatissa, paahtaminen uunissa on myös tosi kätevää. Tiesitkö että vuohenjuusto ja hunaja sopii uunissa paahdetun juurikkaan kanssa aivan erinomaisesti?

Jälkiruuaksi juurikkaat sopivat myös, esimerkiksi maistuisko mehukas punajuurikakku?


Kukkatorin punajuurikakku

Mehukas ja makea punajuurikakku, sopii täydellisesti kauniiseen kesäpäivään. Kakku voidaan helposti valmistaa sekä gluteenittomaksi että laktoosittomaksi valitsemalla oikeat tuotteet.

Aineosat:
3 luomu munaa
3 dl luomu sokeria
3 dl vehnäjauhoa (voidaan vaihtaa gluteeni jauhoksi)
1 tl vaniljasokeria
3 tl ruokasoodaa
1 1/2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl inkivääriä
1/2 suolaa
1 1/2 dl auringonkukkaöljyä
4 1/2 kupillista raastettua punajuurta

Kuorrutus
60 g pehmeää voita
4 dl luomu sokeria
1 tl vaniljasokeria
Raaste 1 limen kuoresta, ekologinen
100 g maustamatonta philadelphia-tuorejuustoa

TEE NÄIN
Laita uuni 150 asteeseen.
Kuori ja raasta punajuuret (käytä käsineitä jos et halua punaisia sormia)
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi
Sekoita kaikki kuivat ainesosat erilliseen kulhoon ja sekoita varoen kuohkeaan munavaahtoon.
Lisää auringonkukkaöljy ja raastettu punajuuri.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan, halkaisija n. 24 cm.
Paista uunin keskellä noin 55 minuuttia. Voit tarkistaa pistämällä hammastikun taikinaan, se ei saa olla tahmea.
Anna kakun jäähtyä.

Frosting (Kuorrutus)
Sekoita kaikki ainesosat tasaisekisi vaahdoksi. (Lisää tomusokeria vähän kerrallaan)
Levitä kuorrutus huonelämpöisen punajuurikakun päälle.
Koristele esim. punajuurilla tai syötävillä kukilla.

Jennifer