Älskade betor! Så här odlar du dem + recept på rödbetskaka

Betan har blivit utsedd till årets grönsak av Inhemska Trädgårdsprodukter rf och Trädgårdsförbundet. Till dessa hör den traditionella rödbetan, gulbetan och polkabetan. Därför vill vi nu hylla denna smakliga och dekorativa grönsak, samt ge tips på både odling och användning. För det bästa med att odla grönsaker är såklart att man får äta dem sedan.

SKRIVET AV JENNIFER AHLBÄCK

Att odla betor är turligt nog väldigt enkelt. De är inte särskilt kinkiga med växtplats, men trivs bäst i sol. Många kanske tänker att det nu är för sent att börja odla betor, men det går bra att så betor även nu i juni.

Odla betor – våra bästa tips

Man kan med fördel sätta fröna i vatten en stund innan man planterar dem i jorden, nu när vädret blivit lite varmare (marktemperaturen måste vara 8 grader C). Plantera dem med ca 3 cm avstånd, 2 cm djupt och 40 cm radavstånd.

Då plantorna blivit ungefär 5 cm höga kan man börja gallra. Betor tycks trivas bäst i lerjord på friland, men det går även bra att odla dem i pallkragar.

Gödsla betorna med välbrunnen ko-/hästgödsel eller pelleterad hönsgödsel.

Skörda betor

Betor kan skördas i flera omgångar. Man kan använda den finare blasten till salladen och den används då på samma sätt som spenat. Kom bara ihåg att lämna blad på växten så att den lever vidare och bildar den eftertraktade roten. Man kan skörda betorna när de är små och äta som primörer. De är då mildare i smaken. När betorna väl har blivit stora på hösten så är det lätt att se om de är klara för skörd. Betorna sticker nämligen upp en bit ur jorden så att man lätt ser hur stora de är. Färdigt skördade betor förvaras svalt tills de används.

Betor i matlagningen

Betor kan man avnjuta på en mängd olika sätt. Blasten och primörerna kan ätas som sådan och skivas tunt i salladen. Man kan lägga in betorna för det traditionella tillbehöret, eller steka dem i ugnen med andra rotsaker.

Visste du att rödbetor passar jättebra tillsammans med getost och honung? Varför inte grilla rödbetor och servera tillsammans med getost, honung och rosmarin. Helt klart en förrätt som väcker både uppmärksamhet som smaklökarna.

Eller varför inte baka en saftig rödbetskaka till kaffet? 🙂


Blomtorgets rödbetskaka

En saftig och mumsig rödbetskaka som passar perfekt en vacker sommardag. Om man vill ha bottnen riktigt röd kan man tillsätta lite karamellfärg. Kakan kan lätt göras både glutenfri och laktosfri genom att välja rätt produkter.

Ingredienser:
3 ekologiska ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl (kan bytas mot glutenfri mjölmix)
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1 1/2 dl solrosolja
4 1/2 dl rårivna rödbetor
Lite röd karamellfärg (valfritt)

Frosting
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost

GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala och riv rödbetorna (använd handskar om du vill undvika röda händer)
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten.
Tillsätt solrosolja och rårivna rödbetor.
Fyll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna.

Frosting
Vispa alla ingredienser krämigt. (Tillsätt florsocker lite i taget)
Bred frostingen över den svala rödbetskakan.
Dekorera med t.ex. Rödbetsblast eller ätliga blommor och servera.

Jennifer