Siementen kylväminen ja niiden kasvattaminen taimiksi on erittäin palkitsevaa puuhaa keväisin. Onnistuminen ja epäonnistuminen kuuluu viljelyyn. Me Kukkatorilla haluamme, että saat asiakkaana maksimaalisen ilon siemenostoksistasi – ehkä jotain maukasta lautaselle loppujen lopuksi? Olemme keränneet tänne parhaat vinkit siemenviljelyssä onnistumiseen.
Aloita siis siemenviljely ajoissa
Jo tammikuussa voit aloittaa ensimmäisen kylvön ja jatkaa uusilla siemenillä aina toukokuun loppuun saakka. Suunnittele ja tilaa siemenet ajoissa riippuen yhtäältä valitsemiesi siemenlajikkeiden kehittymisajasta ja toisaalta asuinmaastasi.
Kaikissa siemenpusseissa on lyhyt kuvaus siitä, miten ja milloin lajike tulisi kylvää parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Jotkut siemenet itävät pimeässä, toiset valossa. Jotkut niistä tulisi esikäsitellä liottamalla ja turvottamalla vedessä ennen kylvöä. Jotkut siemenet voidaan sekä kasvattaa että kylvää suoraan ulkosalla. Jos sinulla on useita lajikkeita, joudut myös pitämään silmällä monia asioita, ja siksi…
Muista tehdä muistiinpanoja
Yleinen virhe kylvettäessä siemeniä on, että et merkitse muistiin, mitä olet kylvänyt. Sinun on merkittävä koko prosessi muistiin alusta alkaen, jotta muistat mitä, minne ja miten olet kylvänyt. Milloin ja missä siemenet kylvetään – ja miten sitten kävi? Kauden lopussa voit muistiinpanojen avulla arvioida, mikä meni oikein ja mikä meni pieleen sekä tehdä muutoksia seuraavaan vuoteen. Lopulta saat käsityksen siitä, mitkä ovat optimaaliset olosuhteet kasveillesi.
Ei liian ahtaita astioita – leveät, matalat kylvöastiat toimivat parhaiten
Kylvettäessä siemeniä muoviset ruukut ja muovilaatikot ovat parempia kuin saviruukut, koska muovi säilyttää kosteuden tasaisemmin. Leveiden ja matalien kylvöastioiden ansiota sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että herkkien, nuorten juurten ympärille kertyy liikaa kosteutta.
Kasvit, joilla on herkät juuret, on parasta kylvää pieniin yksittäisiin astioihin tai turvepotteihin. Kierrätetyt muoviastiat ja tyhjät maitopakkaukset kelpaavat myös hyvin, jos pohjaan on tehty reikiä kastelua varten. Muista pestä astiat huolellisesti ennen kylvöä.
Suurin osa siemenistä ei idä ilman auringonvaloa – valoa tulisi mieluiten olla 12–16 tuntia päivässä. Pohjoismaissa tarvitaankin kasvilamppu tämän saavuttamiseksi. Sammuta valo yöllä – jopa pienet kasvit tarvitsevat päivittäistä lepoa.
Paina siemeniä alaspäin varmistaaksesi kosketuksen multaan
Istutuksen jälkeen sinun on peitettävä siemenet multaan, mutta vain kevyesti. Siementen tulisi olla kevyesti kosketuksissa mullan kanssa. Yleinen syvyys on 3 kertaa siemenen halkaisija – tarkista kuitenkin suositus siemenpussista. Käytä esimerkiksi keittiösiivilää levittääksesi mullan tasaisesti siementen päälle.
Hyvin pienikokoisten siementen ja siementen, jotka tarvitsevat valoa itääkseen, tulisi olla aivan pinnassa. Riippumatta kuitenkaan siitä, onko siemen peitetty mullalla vai ei, jokaisen siemenen on oltava kosketuksissa kostean mullan kanssa itämisen alkamiseksi. Painele pintaa varovasti alaspäin esimerkiksi juomalasin pohjalla.
Huomioi salaojitus
Jos multa on liian tiivistä, se voidaan tehdä ilmavammaksi lisäämällä perliittiä tai hienorakeista soraa. Perliitti päästää valon läpi, mutta säilyttää kosteuden ja estää mullan kuivumisen. Kastele säännöllisesti suihkepullolla.
Lämpömatto kiihdyttää kasvua
Useimmat siemenet itävät lämpötilavälillä 18 – 23 ° C. Kylvöastian sijoittaminen tasaisesti alhaalta lämpöä tuottavalle lämmitysmatolle on älykäs tapa edistää itämistä. Muista kastella hieman useammin, koska lämpö kuivaa myös siemenmullan nopeammin.

Käännä kasveja päivittäin, jotta varret pysyvät vahvoina
Suurin osa siemenistä ei idä ilman auringonvaloa – valoa tulisi mieluiten olla 12–16 tuntia päivässä. Pohjoismaissa tarvitaankin kasvilamppu tämän saavuttamiseksi. Sammuta valo yöllä – jopa pienet kasvit tarvitsevat päivittäistä lepoa.
Aseta kylvöastia aurinkoiselle, etelään suuntautuvalle ikkunalle ja käännä astiaa neljänneskierros joka päivä. Tämä estää kasveja taipumasta valoa kohti ja kasvattamasta heikkoja, pitkänomaisia varsia. Jos hierot ja liikuttelet kasvien latvoja kevyesti kämmenellä, tämä edistää tanakoiden varsien kasvua.
Aivan kuten siemenet idätyksen aikana, taimet tarvitsevat tasaisen ja lempeän kastelun, ei kuivuutta eikä liikakastelua. Tässäkin vaiheessa on parasta kastella säännöllisesti suihkepullolla.
Taimien kouliminen varoen
Ensimmäiset kasveissasi näkyvät lehdet ovat sirkkalehtiä, jotka näyttävät suunnilleen samanlaisilta kaikilla kasveilla. Sitten puhkeavat lajityypilliset lehdet. Muutama viikko ensimmäisen kylvön jälkeen taimet alkavat saada tulevan muotonsa. Tässä vaiheessa tiedät mullan alla kasvavan juuria, ja on aika harkita kasvien koulimista.
- Täytä uusi ruukku mullalla ja tee keskelle reikä kasvia varten.
- Kumoa varovaisesti koulittava taimi kädellesi.
- Vältä koskemasta nuoriin varsiin, jotka ovat hyvin hauraita. Voit tukkia kanavat, jotka kuljettavat vettä ja ravinteita juurista lehtiin. Pahimmassa tapauksessa saatat rikkoa kasvin – rikkoutunutta vartta ei voi korjata.
- Jätä taimen juurien ympärille mahdollisimman paljon multaa.
- Aseta kasvi varovasti uuteen ruukkuunsa niin syvälle, että alimmat lehtiparit ovat lähellä mullan pintaa.
- Kastele varovasti ja pidä koulitut kasvisi valoisassa ja viileässä paikassa.
Käytä koulimiseen lannoitettua multaa, esim. kukkamultaa. Voimakkaasti kasvavat kasvit voidaan joutua koulimaan kahdesti.
Lisää oikeaa ravinnetta sopivasti
Oikean ravinteen sopivalla lisäämisellä varmistat, että kasvit voivat hyvin ja kasvavat voimakkaasti.
Kun siemen kehittyy, itämisen alkaminen riippuu varastoiduista ravintoaineista. Kun verso nousee mullasta ja varsinaiset lehdet kehittyvät, alkuperäiset ravintoaineet ovat ehtyneet. Silloin on aika alkaa lisätä puolivahvaa nestemäistä lannoitetta joka viikko. Aloita lisäämällä veteen mieto annos nestemäisiä ravintoaineita ja lisäämällä annostusta vähitellen.
Tuote: ravinne
Totuta kasvit ulkoilmaan
Ennen kuin kasvit voidaan istuttaa ulos, ne on karaistava tai sopeutettava suoraan auringonvaloon ja vaihteleviin lämpötiloihin. Tämä on parasta tehdä vieroitusjakson aikana asettamalla kasvit ensimmäisen päivän aamuna suoraan auringonvaloon ja ottamalla ne takaisin sisään. Pidennä sitten ulkonaoloaikaa muutamalla tunnilla joka päivä, kunnes kasvit ovat riittävän vahvoja istutettaviksi.
Voit mielellään suojata ne kuitukankaalla ensimmäisten päivien ajan. Sitten ne voidaan istuttaa kukkapenkkeihin, ruukkuihin ja kasvimaalle.
Usein kysytyt kysymykset siemenistä
Kuinka monta siementä kuhunkin ruukkuun ja kuinka monta siementä pitäisi kylvää?
Kylvä 2–4 siementä jokaiseen ruukkuun tai laita siemenet tasaisesti koko pinnalle (laaja kylvö). Mitä suuremmat siemenet, sitä vähemmän siemeniä kuhunkin ruukkuun.
Milloin kylvää siemenet?
Tammi- ja helmikuussa kylvät siemeniä, jotka kehittyvät pitkään, tällaisia ovat esimerkiksi purjo, chili ja paprika. Kesäkukista kylvetään ensin isokirjopeippi, pelargonia, sirokesäkynttilä ja verbena.
Siemeniä ei kuitenkaan kannata kylvää liian aikaisin, sillä silloin kasveistasi saattaa tulla honteloita ja heiveröisiä. On parasta noudattaa siemenpussin ohjeita. Maalis–huhtikuu on paras aika useimmille siemenille.
Milloin kylvää siemenet ulos?
Kylvö ulos edellyttää, että maaperä on riittävän lämmin, vähintään 5 astetta. Silloin voit kylvää siemeniä ulos suoraan kasvupaikalle.
Mitä siemenet tarvitsevat kasvaakseen?
Kosketuksen kostean mullan kanssa, tasaisen lämmön ja 12–16 tuntia valoa päivässä. Sen jälkeen koulimista ja lannoitusta.
Siemenet eivät idä – missä on syy?
Yleisin syy on kuivuus tai siemenen liikakastuminen. Herkällä siemenellä on vain yksi mahdollisuus itää ennen energian kulumista loppuun.
Miksi taimista tulee pitkiä ja heiveröisiä?
Jos taimet ovat lämpimässä, mutta eivät saa tarpeeksi valoa, syntyy epätasapaino. Silloin taimet käyttävät energiansa kasvaakseen korkeutta valoa saadakseen sen sijaan, että ne kasvaisivat vahvoiksi ja tanakoiksi. Tuloksena on pitkät ja hontelot taimet.
Miksi kasvit pitää koulia?
Kun kylvät siemeniä sisällä (esikasvatus), käytät pieniä ruukkuja ja ravinneköyhää multaa. Kun pienet taimet ovat kasvaneet ja muodostaneet ensimmäiset todelliset lehdet, ne tarvitsevat enemmän tilaa ja ravinnerikasta multaa. Silloin on aika koulia pienet kasvit suurempaan paikkaan, jossa ne voivat jatkaa kasvuaan uudella vauhdilla.
Muista ravita kasveja hyvin ravinteilla, kosteudella ja auringonvalolla.
Lue lisää
Viljele ympäri vuoden – se on hauskaa, fiksua ja opettavaista koko perheelle