Tidig vår brukar det börja klia i odlingsfingrarna för de flesta av oss trädgårdsentusiaster – och då är dahliaodling en perfekt syssla.
Dahlian är en frisk, lättodlad och anspråkslös växt. Med rätt förutsättning blommar den mycket rikligt ända fram till frosten, om man dessutom tar vara på knölen över vintern, kan samma knöl ge ännu större glädje kommande år. I många år framöver.
Kom igång med dahliaodlingen, steg för steg
Ta en titt i vårt sortiment och bestäm dig för vilka sorter du vill odla.
När vi fått din beställning gör vi en reservering, och när det börjar närma sig april (vecka 12-14) kan du antingen hämta upp din order själv från oss på Blomtorget eller så skickar vi dina knölar på posten, beroende på ditt valda leveranssätt.
Kontrollera dahliaknölarnas skick
Vi är måna om att de knölar vi säljer är av högsta kvalitet, men det är bra att känna till hur en bra knöl ska kännas och se ut. Knölarna ska vara fasta, hårda och tunga av vätska. I bästa fall ser man ”ögon” på knölen som betyder att den är levande och på gång.
Undvik knölar som är mjuka, mögliga eller torra och lätta. En trött knöl kan fortfarande överleva men bäst förutsättning har en frisk och fast knöl.
Väck dahliaknölarna ur vinterdvalan
Dags att börja väcka dina dahliaknölar! Väck dem senast fyra veckor innan planerad utplantering som görs då frostrisken är över där man bor.
Man väcker knölarna genom att lägga dem i en plastpåse med lite jord i. Fuktigheten som finns i jorden räcker för knölen i detta skede, ingen ytterligare bevattning behövs. För mycket fukt kan nämligen göra så att knölen möglar. Ibland kan det lossna knöldelar från moderknölen, så länge det finns levande sugrötter och ett eller flera ögon på knölen så kan den klara sig, så släng inte bort dem. Ställ påsarna ljust och varmt.
Plantera om dahliaknölarna i kärl
Värmen, ljuset och fuktigheten kommer att väcka knölen och inom 1-2 veckor ser man tunna vita sugrötter i botten av påsen. Då är det dags att plantera om i större krukor eller kärl, och hålla jorden fuktig. För att undvika att plantorna blir långa och gängliga, skall man nu placera krukorna ljust men svalare än rumstemperatur.
Förvara dahliaplantorna
Under senvåren, om det är plusgrader, kan man hålla dahliaplantorna utomhus dagtid. Det är bra att svalka dem ute, förvarar man plantorna för varmt och för länge inomhus är risken stor att de blir taniga och långa, med små och få blommor. Det bästa är att kunna vänja dem att vara utomhus dagtid, speciellt då de växt till sig lite. De bör dock skyddas från nattfrost antingen genom att ta in dem, eller täcka över.

Ta sticklingar, om du vill
Om det är någon knöl som skjutit väldigt många skott kan man ta sticklingar då skotten är 5-10cm. Skär av skottet och stick direkt ner den nya sticklingen djupt i en egen kruka med jord eller sand, och håll fuktigt och gärna varmt, med en plastpåse över, tills den rotat sig. Det ser man på plantan då den börjar växa igen.
Sticklingar är bra att ta inom maj månad för att plantan skall hinna bilda knölar, och blomma lika rikligt som moderplantan. Tar man stickling senare kan det hända att plantan inte hinner bilda en knöl innan vintern, men det går att övervintra den i krukan, så hinner den bilda knöl under följande säsong. Krukan förvaras frostfritt och lätt fuktigt så att den varken torkar eller möglar. Gärna 4-8 grader.
Rädda taniga plantor! Har dahlian växt för snabbt och blivit gänglig kan man toppa den. Det gör att plantan börjar förgrena sig och bli tätare och stabilare nerifrån. Toppsticklingen kan man plantera om i en ny kruka, då får man en till planta helt gratis. Det är heller inte osannolikt att en toppstickling blommar lika rikligt som moderplantan. Toppsticklingen tas så att toppen och två bladpar kommer med. Det nedersta bladparet tas bort och kommer under jordytan, härifrån börjar nya rötter bildas.

Utplantering i soligt läge när frostrisken är över
Eftersom Dahlian är frostkänslig skall man undvika att plantera ut dem innan frostrisken är över. Då det är dags för utplantering skall läget vara soligt, och jorden de planteras i skall vara grundgödslad, till exempel med långtidsverkande hästgödselpellets. Efter planteringen gödslar man regelbundet hela sommaren, till exempel med snabbverkande flytande näring som guldvatten, nässelvatten eller hästgödselpellets upplösta i vatten. Dahlian kräver ingen speciell typ av näring, därför kan man ta det man har tillgång till.
Vattna, gödsla, klipp och stöd upp om det behövs
För att dahliorna skall utvecklas optimalt och blomma rikligt, är det viktigt att vattna regelbundet. Perioder av torka kräver energi som påverkar både tillväxt och blomning. Fuktigheten är lättare att hålla stabil om man odlar på friland. Odlar man Dahlia i kruka är det extra viktigt att ha kontroll på bevattningen.
Vågar man klippa bort de första knopparna belönas man som regel med en ännu kraftigare planta och rikligare blomning! Genom att klippa bort utblommade blommor kommer blomningen att intensifieras, eftersom blomningen är dahlians sätt att föröka sig och om man tar bort den utblommade blomman, dvs den blivande fröställningen, kommer plantan att vilja producera fler blommor för att säkra fortplantningen.

De högre dahliorna brukar behöva stödas upp. En riklig blomning, speciellt hos sorterna med tallriksstora blommor, väger tungt och kan lätt leda till att hela plantan lägger sig ner eller i värsta fall välter och går av. Stödpinnar eller buskstöd kan läggas vid behov men allra enklast är det att lägga i samband med planteringen då plantan är liten och man inte riskerar att skada knölen.
Samla frön av Dahlia
Vill man samla frön från sin Dahlia skall man lämna kvar fröställningen på sensommaren. Plocka in fröställningen då alla kronblad fallit av och den blivit brun. Låt torka ordentligt inomhus, peta bort blad och förvara fröna torrt. Dahlafrön har bra grobarhet men observera att de frön man plockar själv inte blir genetiskt identiska med moderplantan. Är man ute efter en viss sort lönar det sig att köpa frön från odlare där uppdrivningsmiljön och pollineringen är mer kontrollerad.
Dela dahliaknölar på höst eller vår
Vill man ha en identisk version av sin Dahlia skall man föröka den genom att dela knölen. Man kan dela knölarna både höst och vår. Lättast är det på våren då man ser de nya ögonen och därmed var man kan dela så att tillväxten kommer igång på alla knölar.
Gamla och stora knölar mår bra av att delas. Gamla knöldelar angrips nämligen lättare av röta, en delning är en slags föryngringsprocess. Dessutom tar dahlian all energi från de nya knölarna, så de gamla gör egentligen ingen nytta. Varje delad knöl behöver ha en del av kronan dvs den del av knölen som sitter fast mot stjälken, samt ett eller flera ögon (tillväxtpunkter), som bäst syns på våren.

Sammanfattning
Du lyckas bäst med friska, fasta knölar. I bästa fall ser man ”ögon” på knölen som betyder att den är levande och på gång.
Genom att förgro Dahlia förlänger man säsongen och får en längre blomningstid. Att förgro dahlior tar cirka 4 veckor beroende på metod, temperatur, fuktighet och ljustillgång.
Det går bra att ta sticklingar, senast i maj månad. Nya sticklingar är känsliga, så håll gärna jorden fuktig och varm och ställ på en ljus skyddad plats tills den börjar växa.
Dahlia kräver mycket vatten och är därför enklast att hålla fuktig om du odlar på friland.
Dahlian är en mycket tacksam växt som med små medel ger dig massor av glädje i din trädgård eller på balkongen. Det kan dessutom bli en billig hobby eftersom du kan ta vara på knölen över vintern, dela den och bli grannskapets dahlialangare! 🙂