Tomatodling – Enkelt och roligt!

 

Tomatodling – Enkelt och roligt!

Man behöver inte ens ett växthus!

Mars till april är bra tid att så sina tomater. Har man ett varmt växthus där man kan ställa ut tomaterna tomaterna så kan man så ännu tidigare. Egenodlade solvarma tomater är bland det godaste som finns, och faktum är att är ju att de går att odla även utan växthus. Det enda man behöver tänka på är att välja rätt sort.

Sorter för växthusodling kallas ofta växthustomat, även bifftomat och större sorter lämpar dig bäst för växthus eller inglasad balkong. Har man öppen balkong men en varm sådan, kan man även försöka sig på vanliga tomater men om man har tänkt odla på terass eller i odlingslåda på friland, kommer man att lyckas bäst om man väljer körsbärs- eller plommontomater som är mindre och mognar snabbare. Men här får man pröva sig fram till vad som fungerar i ens eget mikroklimat.

Om sådden!

Då man vet hur och var man skall odla sina tomater går sådden till på i stort sett samma sätt oavsett vilka frön du valt. Tomatfröna skall ner cirka 0,5cm. Vare sig du sår i såjord, soilblocks eller odlingspluggar/kapslar. Sår man i större krukor kan man använda planteringsjord i bottnen av krukan cirka 2/3 och toppa med såjord 1/3. Fröet gror i såjorden och vart efter plantan växer kommer rötterna sedan få automatiskt tillgång till näring. Annars börjar man tillföra näring efter karaktärsbladen utvecklats eller vid omskolning. Sådden placeras till en början i 22-25 grader, gärna under lock eller plast med hål över för att hålla jämn värme och fukt för fröna. Efter groning hålls sådden svalare, cirka 18-20 grader, och ljust. De små plantorna hålls låga och kompakta om temperaturen är lite svalare.

Då dagstemperaturen kommer över 10 grader är det dags att börja avhärdningen. Plantorna hålls ute på dagen och tas in till natten. Har man växthus kan man förstås börja tidigare. En fiberduk håller temperaturen jämn så det kan vara en god idé att ha på en sådan om man odlar på friland eller annat ställe där temperaturen varierar mycket från dag till natt. Vilket den ofta gör, speciellt på försommaren.

Skötsel, näring och skörd

Under sommaren behöver tomatplantan mycket näring. Det finns speciella tomatgödsel som säkerställer en riklig och smaklig skörd tack vare balanserade näringssammansättningen, särskilt den höga kaliumhalten och spårämnen som är viktig för tomaternas tillväxt. På förpackningen finns oftast detaljerade instruktioner om användningen vilket förenklar odlingen. Naturgödsel går även att använda, t.ex. hästgödselpellets blir långtidsverkande om man myllar ner I jorden, och snabbverkande om man blandar ut i vatten.

Tjuvarna tas bort vart efter de bildas i grenvecken, för att plantan skall fokusera alla kraft och energi på att producera fruntämnen och frukt. Undantaget är låga sorter (kruktomater) och ampeltomater. Information om detta står på påsen. Höga plantor behöver stödas eller bindas upp för att undvika att de blåser omkull eller knäcks av frukternas vikt på sensommaren.

Tomaterna skördas vart efter de mognar. På friland kan man toppa plantorna på sensommaren, cirka augusti, så att plantan inte producerar fler blommor (som inte hinner bilda frukt) utan istället får fokusera på att mogna de befintliga. Slutskörden gör man I god tid innan frosten. Även de gröna tomaterna tar man in, de kan mogna färdigt på fönsterbrädan.

Skippa såjorden!

Man behöver inte såjord för att odla tomat! Paul odlar sina tomater i vulkaniskt grus, för att göra det enkelt för sig. Det fungerar även med seramis eller grönväxtgrus. Fröet lägger han I en odlingsplugg som han placerar på bottnen av en kruka och fyller på med grus, vattnar och håller sådden under växtbelysning och med konstant tillgång till vatten och näringslösning. Vart efter plantan växer fyller han på med mer grus. Kolla videon här, för att se hur han gör.

Pauls tomatodling del 1: Om val av sort, sådd och förodling:

https://www.youtube.com/watch?v=OxKM5ArJZqY