Förberedelser inför ny trädgårdssäsong

Adrian Evans.

Alltid vid den här tiden på året påminns jag om en gammal partylåt från slutet av 80-talet av Royal House, med titeln ”Can you Party (Can you feel it)”. Jag syftar på det rastlösa kliandet i ett av de gröna fingrarna som desperat saknar jorden; närmare bestämt min trädgård! För mig, när granen väl har släpats ut ur huset och nyårsfirandet har glömts, går mina tankar till den kommande trädgårdssäsongen. Detta börjar med bokstaven P. P för planering!

När våren väl kommer och trädgården växer fram med kraft, kan vi antingen känna en känsla av ångest för att hinna med, eller så kan vi vara ordentligt förberedda på det och ta in den vårt steg. Det sistnämnda är min preferens. Genom noggrann planering under vintermånaderna lyckas jag hålla jämna steg med allt som måste göras under den hektiska vårsäsongen.

Tänk realistiskt och välj vad du satsar på i trädgården

Dagens snabba tempo och livsstil, med familj att uppfostra, krav på jobbet och många fritidsaktiviteter – tar upp mycket tid. Därför är mitt råd att vara realistisk i vad som kan uppnås i trädgården under det kommande året.
Min trädgård består av en produktiv köksträdgård, en gräsmatta med lekplats för min son och hans vänner, samt flera blombord. Mycket av min tid går åt till alla dessa områden och jag måste noga välja alla nya projekt som jag vill genomföra. Nu har jag drastiskt minskat det arbete som behövs i köksträdgården eftersom jag odlar strikt ’no-dig’,  vilket frigör min tid för andra nya projekt (men jag måste fortfarande vattna torra växter, klippa gräset och hålla koll på ogräs).

No-dig är inte bara det bästa ekologiska och mest hållbara sättet som jag har hittat för att odla grönsaker, det blir också enklare att planera arbetet månad för månad, vecka för vecka så att allt blir gjort och skött i tid .

 

Planera på vintern och börja beställa frön i januari

Arbetet med trädgården börjar i januari. Då spanar jag igenom frökataloger och beställer allt det som jag vill odla under det kommande året. De flesta av de små grönsakspluggplantorna jag odlar från frö måste förkultiveras inomhus mellan mars och april – så jag har alla mina plastbrickor redo och steriliserade, samt massor av påsar med såjord och LED-lampor framplockade.

Liksom växterna utomhus så börjar även inomhusväxterna vakna på våren efter sin vintervila. Om de har börjat växa ur sin kruka måste de planteras om – och våren är den perfekta tiden att göra detta när de börjar växa. Detta kräver en ny kruka, ny växtjord inomhus och kanske lite dränerings-sora i krukans botten. Att köpa dessa material i början av våren säkerställer att detta jobb kan göras vid rätt tidpunkt och dina växter kommer att tacka dig för besväret!

Planeringstips för en lyckad trädgård

Som trädgårdsodlare har under mina år av utbildning fått nöta in vikten av att föra trädgårdsanteckningar. Jag skriver ner observationer och en sorts ”månad för månad”-dagbok. Anteckningarna förfinas från år till år; då ett år aldrig är det andra likt. Mina anteckningar blir en ovärderlig vägledning och referens för att t.ex veta rätt tidpunkt för att så olika sorters grönsaksfrön.

Som trädgårdsdesigner kan jag inte nog betona vikten av att skapa en plan för alla nya utvecklingar som ska göras i trädgården. En välritad plan (handritad eller gjord på datorn) låter dig räkna ut materialvolymer vilket gör dina inköp så mycket enklare. Enkelt uttryckt vet du vilka växter du behöver och hur många av varje som krävs.

Ett tips med planteringsdesign är att alltid plantera samma planta i grupper med udda nummer; 3:or, 5:or, 7:or, till exempel. Ögat ser mer gynnsamt på udda tal än jämna, och det gillar också rörelsen som skapas i trädgården när grupper av samma växt upprepas här och där. En fokuspunkt, som ett träd, buske eller staty bör placeras i planteringskompositionen, så att ögat har en plats att vila innan man går vidare till nästa del.

Trädgårdsdesign är en färdighet som det tar många år att bemästra, men kalla och mörka vinterkvällar den perfekta tiden att göra sin research. Det är helt okej att kopiera något som du sett andra göra, eftersom du vet att det fungerar, men det är upp till dig att göra en bra lista över växterna och antalen du behöver för din planteringsdesign.

På Blomtorget erbjuder vi en trädgårdsdesigntjänst för att hjälpa till med dina trädgårdsprojekt. Vi beställer mer än gärna ett större antal växter till våra kunder om vi inte har dem i lager.

Avslutningsvis, var ekologisk och tänk hållbart i dina inköp, speciellt när det kommer till plast. Billiga plastprodukter för engångsbruk förvärrar bara de problem som vår planet står inför just nu. Det finns så många bra ekoproduktalternativ på marknaden nuförtiden, och besparingar görs när de kan användas i många år. Bra företag tittar noga på hela sina processer i försörjningskedjan och införlivar hållbara metoder i sina produkter och deras koldioxidavtryck, och dessa företag är de som jag personligen väljer att stödja.

Förbered din trädgård på våren – sammanfattning:

  • Ligg steget före våren genom att noggrant planera kommande trädgårdssäsong så slipper man stressen över att ständigt vara hack i häl på våren och inte hinna med.
  • Var realistisk med dina mål för trädgården så är det lättare att njuta när man väl tar sig tid att vara ute.
  • I mars-april kan man börja förså grönsaker inomhus. En del sorter bör sås tidigare men de flesta kan man så nu.
  • På våren vaknar även våra rumsväxter efter den långa vintern. En del kanske bör planteras om i större kruka?
  • Gör anteckningar. En månadskalender hjälper dig att komma ihåg viktiga detaljer till ett annat år.
  • Har du ambitioner om att göra ändringar i trädgården? Börja alltid med att göra en plan, en ritning där man ritar in växter och funktioner. Baserat på denna får man en handelslista som man utgår ifrån då man skall köpa material och växter.
  • Designtips; planera dina växter i grupper om 3, 5, 7 osv, eftersom ögat föredrar ojämna antal.
  • Fråga efter hållbara produkter och sträva efter en så hållbar trädgård som möjligt.

Lycka till!