Kundberättelse: Jessica i Vasa har en urban djungel hemma

Att betrakta grönväxter som en inredningsdetalj är inget nytt – men för många entusiastiska unga har växterna hemma blivit en livsstil. Genom sociala medier möts växtvänner från hela världen och jargongen är på engelska. Välkommen hem till Blomtorgets kund Jessika Rex – en plant mama ut i fingerspetsarna.

Vi hälsar på hemma hos Jessica som är 25 år och utbildad socionom. Hennes gröna fingrar föredrar grönväxter som inte blommar, som bladväxter och kaktus. Framför allt gillar hon grönsvarta växter som hon planterar i svarta och gråa krukor. Allt det mörka och tuffa ger en skön kontrast till de vita väggarna i hyreslägenheten.

Men rum för förbättring finns alltid.

-Vi drömmer om att flytta ut till ett hus, säger Jessica som gärna skulle ha mer utrymme och frihet med inredningen.

Tills dess är det grönväxterna som dominerar i den annars helt vanliga tvåan i Sandviken.

Gemenskapen bland världens alla ”plant mamas” är stödjande och positiv, man berömmer och hejar på varandra.

Grönväxter är terapi

Det är inte bara det estetiska som motiverar världens alla grönväxtälskare. Pandemin och nedstängningarna har fått oss att ta in naturen i våra hem som aldrig förr. Intresset och gemenskapen kring grönväxterna kan vara ett sätt att fylla ett socialt tomrum samtidigt som själva omvårdnaden av dem har en terapeutisk effekt. Naturen får oss helt enkelt att må bra.

Men för Jessica kom intresset för grönväxter redan innan pandemin.

Det var i april 2019 som hon började dela bilder av sina växter på Instagramkontot ’jessysgreenthumbs’.

Hon skriver om sina växter som om de vore hennes egna barn, och det är inget konstigt alls. Tack vare algoritmerna har hon hittat likasinnade från hela världen – och de har hittat henne. Som bonus har hon lärt sig mycket om växtskötsel.

– Gemenskapen bland världens alla ”plant mamas” är stödjande och positiv, man berömmer och hejar på varandra.

Lite försäljning har också Jessica fått till genom sociala medier, då sticklingar är mer eftertraktade än någonsin. Det är jobbigt att skiljas från sina växter men utrymmet sätter begränsningar.

Hemlagat grönväxtskåp för de minsta växterna

En person utanför Instagramvärlden som stöder Jessicas gröna intresse är Jessicas pappa, som bidrar med praktiska lösningar. Ett sådant projekt i äkta DIY-stil är Jessicas växthusskåp – en kuvös för de yngsta växterna (eller plant-bebisarna som hon kallar dem).

Det är frågan om ett vanligt vitrinskåp som utrustats med led-belysing, en luftfuktare och fläkt. Tack vare isoleringstejp hålls fukten inne i skåpet, och på vis har nu Jessica en liten regnskog med optimalt klimat till sitt förfogande.

De växter som inte får plats i skåpet nöja sig med duschen. Särskilt länge behöver de inte samla damm innan det är dags igen! Varje vecka ordnar nämligen Jessica ”Plant shower party” för sina växter. Då inventerar hon hela lägenheten på växter och sköljer av dem.

Eftersom badrummet är litet och växterna många måste hon göra det i två omgångar.
– Jag flyttar hälften av växterna till duschen och sköljer av dem. Sedan låter jag dem droppa av i en timme innan jag tar mig an det andra gänget.

Medan växterna torkar städar hon lägenheten och passar på att arrangera om litet bland växthyllorna. En del växter planteras om, fotograferas för Instagram och får en ny plats.
Hela proceduren tar henne 5-6 timmar att genomföra.

Att vara plantmamma är hårt arbete!


Ett ständigt växande intresse föder nya idéer

I takt med att Jessica lärt sig mer om grönväxter har hon börjat lita på sina gröna fingrar mer – och börjat experimentera sig fram. En favorit är att plantera flera olika grönväxter tillsammans i samma kruka.

– Om två kaktusar ser ensamma ut planterar jag helt enkelt bara ihop dem i samma kruka. Det blir färre krukor att hålla reda på också.

Men helt fritt fram att varva växter är det inte. Även här finns det regler att förhålla sig till för att lyckas.
– Växterna du väljer behöver ha ungefär samma behov av vatten, fukt, näring och ljus för att trivas tillsammans, säger Jessica.

Det är också viktigt att välja rätt storlek på krukan, alltså inte för stor. Små sticklingar behöver inte mycket utrymme i början.

Odla grönväxter utan jord

En annan utveckling som Jessica gjort med åren är att hon skippat krukjorden och i stället konverterat till ”soil free”. Enkelt översatt; jordfritt.
När hon köpt hem nya växter sköljer hon rötterna från all jord och planterar sedan om dem i ett växtsubtrat; mineralstenar.


Idag står alla växter i hennes hem i krukor utan jord.

– Jag tycker att det blev enklare att sköta om växterna nu när jag slipper handskas med jord. Mindre skadedjur och ingen röta.

Det viktigaste för Jessica är att växterna trivs och lever vidare. Med andra ord: Happy plants – happy plant mama!


Vi tackar Jessica för att vi fick hälsa på.


Växter som Jessica valt från Blomtorget:

  • Scindapsus Silvery Ann
    ”Jag älskar silvertoner på växter, den här ska jag fylla ut en av mina krukor med”.
  • Rubberplant
    ”Mörkbladiga växter har en speciell plats i mitt hjärta. Denna sort är dessutom lättskött”.
  • Hjärtan på tråd
    ”Tidigare har jag misslyckats så hårt med denna fining, nu ska jag ge den en ny chans.”
  • Alocasia Cuprea
    ”Gillar verkligen de här bladen som påminner om utomjordingar, texturen och den metalliska färgen”.
  • Colocasia
    ”Åter igen – mörkbladiga växter är så fina! Aldrig haft en colocasia förut.”
  • Florida Beauty
    ”Bladens form tilltalar mig, de är SÅ fina”.
  • Aglaonema
    ”Jag tycker att det är skönt med en skuggälskande och kravlös växt. Denna har dessutom så fina blad och passar utmärkt i min samling”.

ORDLISTA

Plant mum – en person som har ett avsevärt antal grönväxter som hon vårdar ömt
Plant shower party – en del av grönväxtskötsel, att duscha av växterna från damm och ohyra
Plant propagating – Växtförökning, att få fram nya växter växer från sticklingar
Co-planting – att kombinera flera olika växter i en kruka