
Underhåll är nyckeln till en välmående gräsmatta som klarar av att stå emot både mossa och ogräs. Den långsiktiga lösningen för en mossfri och grön gräsmatta stavas väldränerad jord i gräsmattan, gödsel, kalk och att klippa ofta. En väldränerad gräsmatta medför att den torkar upp snabbare efter regn och gör att mossan inte trivs. Se till att tillföra specialgödsel för gräsmatta som har nödvändig näring och stärker gräsets tillväxt.
Klipp gräsmattan ofta
För att motverka mossa och ogräs behöver du klippa ofta. Helst en eller två gånger i veckan under säsong. En självgående robotgräsklippare klipper lite och ofta – optimalt mot mossa. Använder du en vanlig gräsklippare gör uppsamlaren att du besparar gräsmattan från tjocka fukthållande lager av gräsklipp som mossan trivs med.
Börja säsongen med att vårstäda gräsmattan, men börja inte för tidigt. När marken är våt och kall kan man göra mera skada än nytta för gräsmattan. Vänta tills det torkat upp lite så att rötterna inte tar skada.
Kom ihåg att löv, dött gräs, kvistar osv utgör en bra naturlig gödning för gräsmattan. Tar man bort detta så bör man tillföra annan typ av näring.
Ogräs i gräsmattan handlar om en konkurrenssituation där den starkaste vinner. Se till att gräset trivs, så får inte ogräset fäste.
Reparera en trött gräsmatta
Ser gräsmattan trött ut kan den behöva syresättas. Med en vertikalskärare gör man små hål i gräsmattan som gör att rötterna får mera syre, dräneringen blir bättre och näring och vatten kommer lättare till rötterna. Vänta med att vertikalskära tills du klippt gräset de första gångerna. Det är bra om gräset har kommit igång.
För att jämna ut och reparera gräsmattan kan det vara bra att toppdressa. Det behöver inte göras varje år men på vissa utsatta ställen kan det behövas göras flera gånger per säsong för att gräsmattan skall blir tät och vacker. Det är lite upp till var och en vad man är nöjd med. Man strör ut 1-2cm tjockt lager med sandblandad torvjord. Gräset kommer att kunna hålla fukt och ta upp näringsämnen mycket effektivare.
Man sår nytt gräs i den toppdressade gräsmattan för att få ett ännu tätare resultat. Välj frön av hög kvalitet, och så inte innan jordtemperaturen nått 8 grader, vid kallare temperatur gror inte gräsfröet, och risken finns att fröna möglar.
Kom ihåg att gödsla
Gödsla på våren då gräsmattan vaknat, samt en gång till innan midsommar. Första gödslingen i maj är viktig eftersom det är den starkaste tillväxtperioden, och gräsmattan behöver näring då för att växa och kunna trycka undan ogräs. Ogräs i gräsmattan handlar om en konkurrenssituation där den starkaste vinner. Se till att gräset trivs, så får inte ogräset fäste. Optimalt är att tajma in gödslingen innan regn så att näringen går rakt in i gräsmattan direkt utan att bränna den. Det går också att vattna gräsmattan direkt efter att man gödslat.
På hösten gödslar man med särskilt höstgödsel för gräsmattan. Den innehåller mindre kväve och mera fosfor och kalium – denna kombination ger näring och ger samtidigt gräsmattan en viktig förberedelse inför vintern. Detta ger den bästa förutsättningen för en grön gräsmatta även nästa säsong. Det är också viktigt att kalka på hösten för att balansera PH värdet i jorden. Utan kalk blir jorden sur, och om jorden är sur kan inte gräset ta upp näring.
Glömde du kalka i höstas kan du göra det på våren. Gör ett PH-test eller fråga oss om du är osäker.