Vårbeskärning av buskar – det här ska du tänka på

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Efter en ganska lång vinter har vi den gångna veckan sett vårtecken som betyder att vi så småningom kan påbörja årets trädgårdssäsong. Det finns en del saker man kan göra den här tiden på året för att försäkra sig om att växterna får en bra start på säsongen.

Till en av uppgifterna bör beskärning av vedartade växter, dvs. buskar och träd som bildar trädgårdens stomme. En bra tid att beskära dessa är på vårvintern innan knopparna spricker. Det finns många orsaker varför man beskär, men det handlar främst om växtens tillväxt och form.

En ung buske som är köpt från ett trädgårdscenter är högst troligen uppväxt från stickling, och har i de flesta fall 1-2 år på nacken. Då man beskär en ung buske, riktar den energin på att bilda nya grenar, något som ger en stadigare buske med ett jämnt växtsätt.

En bärbuske som t.ex. röda vinbär, säljs normalt med 3-5 grenar på trädgårdscenter. Dessa kan alla tas ned till ca. 20cm ovanför markytan, ovanför en knopp. Resultatet blir en planta som under det första året producerar upp till 10-15 nya grenar som följande år kan bära ännu mera frukt.

 

Beskärning av äldre buskar

Precis som hos oss människor, tenderar energinivån hos växter att gå ned i takt med att de blir äldre. Vissa grenar dör och blomproduktionen avtar. Då man beskär en äldre buske, stimuleras ny tillväxt som tillför växtkraft och busken kommer att blomma rikligare.

En buske kan ha växt sig för stor eller skuggar andra växter i sin omgivning. Vissa buskar som t.ex. Spirea kan klara mycket hård beskärning, nästan helt ner till marken. Grenar som stagnerat i tillväxt under flera år får kraft att producera en mängd nya skott. De 5-10 starkaste skotten väljs ut och sparas, de svagare tas bort för att busken skall bli jämn och vacker.

Andra typer av äldre buskar klarar inte av denna typ av stress på en gång, därför sker beskärningen över en period av 2-3 år. Första året tar man bort en tredjedel helt ned till marknivå. Speciellt grenar som är döda, skadade eller skaver mot andra grenar tas bort. Detta ger en luftigare buske som kommer att blomma bättre. Resten av de ädre grenarna kan beskäras under de följande åren och busken har då förnyats med nya, friska, starka grenar.

Vintergröna buskar som rhododendron kräver sällan större beskärning förutom borttagning av skadade eller döda grenar på våren. Det finns hela 12 olika beskärningsgrupper för olika typer av buskar så det lönar sig att bekanta sig med de växter man har i trädgården och hur dessa skall beskäras.

Alla växter som beskärs på våren har även stor nytta av fräsch ny jord och näring som bidrar till att bibehålla fuktigheten i jorden, håller bort ogräs och förser växten med näring. En ren och vass sekatör, grensax samt en grensåg borde finnas i varje trädgårdsägares verktygslåda för att beskärningarbetet skall kunna utföras med gott resultat.