Vårpiff bland växterna – ge dina grönväxter lite extra omsorg nu

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Äntligen börjar dagarna vara så pass långa att man hinner njuta lite av solen. Det tycker grönväxterna också. Efter en lång och mörk vinter är de trötta och längtar efter lite extra omsorg.

Det är den här tiden på året (slutet av februari, eller då vårsolen börjar värma) som man förbereder grönväxten inför kommande växtsäsong. Det handlar om att se till att växten har tillräckligt med utrymme, tillräckligt med näringsrik jord, och vatten förstås.  Ju mer solen värmer och ger växten energi, desto mer dricker den.

Så här gör jag.

1.   Samlar växterna i badrummet där jag duschar dem och ger dem en rejäl rotblöta.
Växter mår bra av att duschas, då får man bort damm och skräp som täpper till klyvöppningarna, och växten kan ta emot solljus och fukt bättre som den sedan omvandlar till klorofyll och syre.

Har du ingen duschkanna så kan jag varmt rekommendera att investera i en sådan. Spraya lätt på bladen titt som tätt, växten kommer att tacka dig. Bladen blir dessutom större då växten uppdagar att den får fuktighet också den vägen.

Ett hett tips är att spraya växterna med havstångsextrakt (“solsken på burk”), om man vill skämma bort sin grönväxt extra mycket.

2.   Jag börjar med att plantera om de största växterna, för då kan jag använda den gamla krukan till att plantera om en mindre växt i senare.

Det är inte alltid man behöver byta till en större kruka, ibland räcker det med att ta bort lite av den gamla jorden och fylla på med ny, näringsrik jord. Särskilt stora växter behöver inte större kruka varje år. Den nya krukan skall bara vara aningen större än den gamla.

Lyft upp jordklumpen innan du avgör ifall den behöver större kruka, ser krukan proportionell ut till växten? Ser du bara en massa rötter kanske det är dags med en större kruka. Eventuell rotsnurr kan man klippa upp litegrann.

3.   Väljer jord speciellt avsedd för kruk- eller grönväxter. Trädgårdsjord bör inte användas eftersom den innehåller för stark gödsel och kalk. Var noga med att lämna lite utrymme överst i krukan för bevattning (ifall du tänkt vattna uppifrån) så att inte vattnet rinner över varje gång du vattnar. Håll dig gärna till krukor av återvunnet material eller lera.

Med s.k. underbevattningskrukor fyller man på vatten via en behållare nederst på krukan, därifrån växten kan förse sig med vatten enligt eget behov, och inte behöva förlita sig på din tidtabell, eller bevattningskunskaper. Använder du underbevattningskruka så bör man dock vara försiktig med bevattningen vintertid. Vattna hellre uppifrån under vintermånaderna så att inte rötterna drunknar.

4.   Ger näring. Pinnar eller vätskeform, välj det du föredrar, så länge du faktiskt ger näring. Växterna klarar sig inte i längden enbart på vatten. På förpackningen står hur ofta och hur mycket. Lägg påminnelse på telefonen.

5.   Beskär vid behov. Slutet av februari är också en bra tid att beskära eller ta sticklingar ifall din grönväxt blivit allt för vildvuxen. Detta är inget måste men många grönväxter mår bra av det.

6.   Placerar växterna enligt deras individuella behov. De flesta grönväxter vill ha ljust, men inte direkt solljus. Ett söderfönster blir för varmt sommartid för de flesta grönväxter.

Mera ljus = mera vatten! Ljuset bestämmer vattenmängden.

I perioder med mycket ljus dricker växterna mera vatten. Slokar växten så behöver det inte nödvändigtvis vara för att den är torr. Symptomen är desamma när den är för våt. Lyft på krukan och lär dig känna på vikten. Är den lätt behöver den vatten, är den tung behöver den torka upp. Känns det svårt kan man känna med fingret en bit ner i krukan för att avgöra fuktigheten. Ytan kan vara torr fastän rötterna är våta.

Övrigt: Alla grönväxter mår bäst av tempererat vatten. För kallt vatten ger växten obehag. Vatten direkt från kranen kan innehålla kemikalier som man kan undvika genom att koka eller att låta vattnet stå över ett dygn innan man vattnar.

Vid val av kruka kan man gärna överväga lerkrukor. Dels för att undvika plast, men även för att de håller fuktigheten jämnare och naturmaterialtet “andas” syre till rotsystemet. En nackdel är att krukan drar till sig fuktighet från jorden ifall det blir för torrt. Vid plantering i lerkruka lönar det sig att blötlägga krukan 30-60min för bästa resultat.

Observera att detta är generella råd. För att ge din grönväxt bästa möjliga förutsättningar rekommenderar jag att du läser på om din grönväxt och hur den skall skötas. Vissa vill ha trångt om rötterna, vissa skall inte beskäras, andra trivs bäst i underbevattningskruka, andra trivs var som helst.

Lycka till!