Tuntuu kieltämättä hassulta ajatella juhannuksen uusia perunoita jo nyt, mutta tosiasia on, että nyt on korkea aika aloittaa jos aikoo tarjota itse viljeltyjä uusia perunoita juhannukseksi.
Tänä vuonna haluamme ehdottomati suositella perunanviljelyä, koska peruna on kiitollinen lajike jota on helppo viljellä, helppo käyttää ruoanlaitossa ja sitä paitsi se on ravitsevaa. Perunanvijelyyn ei tarvita isoa kasvimaata. Pelkkä ämpäri riittää!
Jatka lukemista niin saat parhaat vinkkimme miten onnistut:
- Valitse sertifioitua siemenperunaa. Kaupan ruokaperuna voi tuoda mukanaan sairauksia, joita et halua puutarhaasi.
- Esiviljele perunasi ja aikaista satoa. Saadaksesi juuria ja varsia voit laittaa siemenperunat munakennoihin tai pieniin ruukkuihin, joissa on multaa. Pienet perunat kasvattavat vain vähän ituja, siksi pienet siemenperunat antavat vähemmän mutta isompia perunoita kuin isot siemenperunat.
- Istuta peruna ulos kun maan lämpötila on 8 astetta. Tässä lämpötilassa se rupeaa kasvamaan, tätä kylmemmässä maassa se voi homehtua.
Kasvata uudet perunat ruukussa
Perunaa voidaan viljellä monella eri tavalla! Kokeile istuttaa osa ruukkuihin niin sato ennenaikaistuu. Varmista että ruukun pohjassa on reikiä.
Yksi peruna tarvitsee 10l ruukun, eli jos sinulla on kolme siemenperunaa tarvitset ruukun johon mahtuu 30l.
Tee näin:
- Täytä ruukku 10 cm multakerroksella. Peruslannoitettu multa sopii tähän oikein hyvin, esimerkiksi multa jonka ostat säkeissä Sitten kun peruna on ruvennut kasvamaan käytä ekologista perunalannoitetta.
- Laita peruna mullan päälle ja lisää päälle 10-15 cm multaa.
- Kastele säännöllisesti mutta vähäisesti, multa ei saa jäädä märäksi.
- Kun varret ovat kasvaneet 10-15 cm pituisiksi lisätään multaa (ns. perunan multaus). Perunoiden päälle kannattaa nostaa multaa sen takia, että ne perunat jotka tulevat kasvamaan yhä lähemmäs pintaa ovat vaarassa altistua auringonvalolle. Jos näin käy ne muuttuvat vihreiksi ja syömäkelvottomiksi.
Jos peruna istutetaan kasvimaahan tai viljelylaatikkoon pätee ihan samat säännöt.
Mutta ensin: sinun ei tarvitse kuokkia tai kääntää maata viljelläksesi perunoita. Tosiasia on, että testien mukaan sato on suurempi jos multaan ei koske lainkaan.
Viljelyä ilman maan muokkaamista: No dig
Kun kaivamme maata sen pintaan ilmestyy haava, käännämme koko hyvinvoivan verkoston jossa elää matoja ja miljoonia bakteereja, sieniä, ja muita organismeja ylösalaisin. ” No dig” (eng.) -menetelmä perustuu siihen, että annetaan luonnon itse parantaa maata ja sen rakennetta orgaanisesti ylhäältäpäin.
Tee näin:
- Istuta perunat 25-30 cm toisistaan. Upota ne noin 10 cm alas multaan tai laita suoraan maan pinnalle.
- Lisää lannoitettua maata tai kompostoitua hevosenlantaa.
- Kun varret ovat kasvaneet 15-20 cm mittaisiksi, multaa perunat laittamalla lisää multaa. Anna ylimpien lehtien jäädä näkyville.
Peruna ei oikeastaan tarvitse ravintoa kovinkaan paljon. Tietenkin peruna tarvitsee lannoitetta kasvaakseen ja kehittyäkseen, mutta jos ravintoa antaa liikaa varret kasvavat turhan paljon ja perunoita tulee taas vähemmän.

Jos olet epävarma ravinnosta voin suositella peruslannoitettua multaa (esim. tavallinen puutarhamulta) ja lisäät ekologista perunalannoitetta, jota lisäät purkissa olevien ohjeiden mukaisesti.
Milloin perunat ovat valmiita korjuuseen?
Yleisesti peruna kypsyy kolmessa kuukaudessa. Kypsymisaikaa voi lyhentää usealla viikolla valitsemalla aikaisia lajikkeita (esim. Timo ja Solist), esiviljelemällä tai viljelemällä ruukussa.
Useat perunalajikkeet kukkivat ja siitä huomaakin hyvin koska koska ne ovat valmiit nostettavaksi. Aikaiset sadot korjataan usein ennen kukintaa (jotkut lajikkeet eivät kuki lainkaan) ja siksi kannattaa tunnustella kädellä maan alla koska sato on kypsä. Poimi isot perunat ensin ja jätä pienet multaan vielä hetkeksi aikaa.