Näin kompostoit ruokajätteesi Bokashi-keittiökompostilla

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Laitatko paljon ruokaa kotona? Onko sinulla puutarha? Hyvä. Sitten voit kompostoida ruokajätteesi ja tuottaa omavaraisesti ravinteikasta multaa kasveillesi. Bokashi on täydellinen tähän.
Lue lisää tästä fiksusta tavasta kierrättää ruokajätteet käymisen avulla.

Kotikomposti on kiertotaloutta ja kestävää kehitystä – kaikkea yhdessä. Bokashista tulee kuin oma ympäristöystävällinen, pieni kierrätyskeskuksesi, joka hyödyntää ruokajätteestä saatavat ravinteet ja palauttaa ne puutarhaan – ja maaperään. Kaikki kätevällä etäisyydellä keittiössäsi.

Hyödynnä ruokajätteesi maapallon takia

Suomessa (ja koko maailmassa) heitetään joka päivä aivan liian paljon pois hyvää ruokaa – maaperän ruokaa. Itse asiassa jokaisen nostetun vihanneskilon myötä katoaa myös pintamaata. Meidän on hyvitettävä se, mitä otamme maaperästä. Maaperä on jotain, jota pidämme itsestäänselvyytenä, jotain, joka on vain olemassa eikä koskaan vähene. Mutta näin ei ole, pintamaa vähenee jatkuvasti. Tulevaisuudessa tarvitsemme vielä enemmän maaperää voidaksemme tuottaa ruokaa kaikille ihmisille. Yksi asia, jonka voit tehdä kotona ympäri vuoden, on kompostoida roskat uusiksi ravinteiksi.

Bokashin pitkäaikaisena käyttäjänä voin kertoa, että on uskomattoman tyydyttävää pystyä käyttämään omia jätteitään ravinteikkaan mullan valmistamiseksi puutarhaan. Tänään kerron tarkalleen, miten voit tehdä sen itse kotona!

Mitä on bokashi-keittiökompostointi?

Kompostointia on ollut aina olemassa, mutta bokashi-keittiökompostointi on melko uusi asia. Menetelmä on peräisin Japanista, missä sitä on käytetty 80-luvulta lähtien.
Asian ydin on, että vanhasta ruoasta voi tulla uutta multaa – ilman vaivaa ja suurta tilaa. Bokashilla voit tehdä multaa kaikista keittiössäsi olevista ruokajätteistä: kahvinporoista, vihanneksista, banaaninkuorista, kananluista, munankuorista, avokadonsiemenistä jne. Poikkeuksena ovat märät jätteet, kuten kastikkeet, jogurtit ja vastaavat.

Säilytät jätteitä bokashi-ämpärissä, joka fermentoi jätteet ja tekee niistä suotautuvaa ja käyvää jätettä, jonka voit sekoittaa vanhaan ruukkumultaan. Säilytyksen jälkeen jäte on valmis käytettäväksi puutarhassa tai ruukkumultana sisätiloissa.

Miksi minun pitäisi hankkia bokashi?

Käytännöllisistä ja luonnollisista syistä.

Jos tarvitset hyvää multaa puutarhaan, bokashi on joustavampi kompostointivaihtoehto. Teet biojätteestä uutta puutarhamultaa paikallisesti sen sijaan, että veisit jätteet kierrätyskeskukseen. Sinusta tulee omavaraisempi puutarhanomistaja. Säästät rahaa, teet hyvän teon ilmastolle, inspiroit muita…kyllä, luettelo on pitkä!

Joten miksi ei? 🙂

Kuinka bokashi eroaa perinteisestä kompostoinnista?

Perinteisessä kompostissa jäte hajoaa aerobisesti (hapen avulla), bokashissa jäte fermentoidaan (anaerobinen prosessi, eli ilman happea). Tämä on nopea prosessi, jonka voit suorittaa helposti keittiössäsi.

Toinen suuri ero on se, että bokashi-jätettä ei säilytetä astiassa siihen saakka, kun se on muuttunut mullaksi. Sen sijaan saat vedellä laimennettua suotovettä ja multaan sekoitettua hiivajätettä.

Mitä muita etuja bokashilla on?

Bokashilla on paljon enemmän etuja kuin jo mainitsin, kuten se, että siinä tapahtuu kylmä prosessi, joka hyödyntää enemmän ravinteita kuin perinteinen prosessi. Lisäksi hiili sitoutuu maaperään sen sijaan, että se vapautuisi ilmaan ja siitä tulisi hiilidioksidia.


OPAS

Näin aloitat bokashi-keittiökompostoinnin

Tarvitset:

Bokashi-aloituspakkaus (10 l, 16 l tai 20 l) sisältää yleensä kaksi ämpäriä, kuiviketta ja muita tarpeellisia tarvikkeita.

 

Tee näin:

  1. Aloita laittamalla ämpärin pohjalle paperipyyhettä ja ruokalusikallinen bokashi-kuiviketta.
  2. Kerää päivän aikana ruokajätteet erilliseen astiaan.
  3. Kaada ruokajätteet bokashi-ämpäriin esimerkiksi illalla.
    Huom! Älä avaa bokashi-ämpäriä useammin kuin 1–2 kertaa päivässä, muuten happea tulee liian paljon ja prosessi pysähtyy.
  4. Ripottele kunkin jätelitran päälle 1 rkl bokashi-kuiviketta, pakkaa massa (purista ylimääräinen happi pois) ja laita kansi päälle.
  5. Tyhjennä suotovesiämpäri tarpeen mukaan (saatetaan tarvita noin 3–5 kertaa viikossa). Mitä enemmän ämpärissä on jätettä, sitä useammin se on tyhjennettävä. Älä ole epätoivoinen, jos suotovettä ei muodostu alussa. Prosessin alkaminen kestää jonkin aikaa.
  6. Kun ämpäri on täynnä, anna sen jälkikäydä huoneenlämmössä 2 viikkoa. Aloita tänä aikana täyttämäänn seuraavaa ämpäriä.

Täältä löydät bokashi-kompostivalikoimamme.

Tärkeää tietää bokashi-keittiökompostoinnista

  • Käyminen ei ala ilman kuiviketta, eikä silloin saa hyvää bokashia.
  • Kuivikkeita on erilaisia: kuiva tai kostea vehnälese, biohiili ja suihke. On tärkeää yrittää löytää haluamasi vaihtoehto.
  • Kaikki bokashi-kuiviketyypit aktivoidaan samoilla mikrobeilla tai tehokkailla mikro-organismeilla – maitohappobakteerien, hiivasienten ja fotosynteettisten bakteerien symbioosilla.
    Nämä mikrobit hajottavat yhdessä jätteet heti, kun ne joutuvat kosketuksiin niiden kanssa.
  • Käymisprosessi bokashissa edellyttää mahdollisimman vähähappisen ympäristön.
  • Parhaan tuloksen saavuttamiseksi voit hienontaa ruokajätteet, jotta massasta tulee mahdollisimman tiivis ja vältetään ilmataskut.

Hyödynnä bokashissa oleva jäte

Ensimmäisessä vaiheessa hyödynnät suotovettä. Suotoveden haju on hapan, mutta vesi on kullanarvoista.
Se voidaan laimentaa suhteessa 1:100 ja sitä voidaan käyttää lannoitukseen sekä ulkona että sisällä.

Vinkkejä!

  • Kaada hieman suotovettä pesualtaaseen, ja mikrobit syövät putkiin muodostuneen rasvan ja kertymät täysin ekologisesti ilman syövyttäviä myrkkyjä.
  • Jälkikäymisen jälkeen jäte voidaan tyhjentää. Jäte näyttää edelleen aivan samalta kuin kaksi viikkoa sitten, kun kansi suljettiin, mutta prosessi on käynnissä. Bokashi-kuivikkeen mikrobit ovat alkaneet toimia.
  • Muuntuminen uudeksi pintamaaksi alkaa todella, kun jäte joutuu kosketuksiin maaperän kanssa. Jäte ei siten muutu mullaksi ämpärissä.
  • Syksyllä, talvella ja keväällä voit laittaa käyneen jätteen suoraan puutarhamaahan. Kesällä, kun maassa on usein kasveja, voit säilyttää käynyttä jätettä ns. multa-asemalla.
  • Voit laittaa bokashi-jätettä suoraan kasvien väliin jo kesällä, mutta koska se on niin hapanta, kasvit VOIVAT vahingoittua. Turvallisuuden vuoksi voit pitää käynyttä jätettä multa-asemalla multaan sekoitettuna vielä 2 viikon ajan ennen kuin laitat sitä kasvien joukkoon.
  • Turvallisuuden vuoksi voit myös laittaa pohjalle jyrsijäverkot, mutta yleensä bokashi ei kiinnosta eläimiä, koska se on niin hapan.
  • Jätteet voidaan laittaa myös suoraan viljelypenkkeihin tai laatikoihin, joihin ne haudataan tai jossa ne peitetään.
  • Älä kiirehdi käyttämään bokashi-jätettä. Koska se on niin hapanta, se voidaan jättää ulos pariksi viikoksi, ennen kuin käytät sitä.

Säilytä bokashi-jätettä multa-asemalla

Multa-asemalla jäte sekoitetaan multaan. Kaksi osaa multaa yhteen osaan jätettä on hyvä ohje. Käytä mieluiten ruukuista saatavaa ravintoköyhää ja vanhaa multaa.

On hienoa kompostoida ympäri vuoden, miinusasteet ulkona eivät vaikuta mitenkään. Bokashi jäätyy ja aktivoituu uudelleen, kun ilma lämpenee keväällä.

  • Prosessi on optimaalinen 23–25 asteessa, sitten alkaa muuttuminen uudeksi, hyväksi mullaksi, mikä kestää 6 viikkoa multa-asemalla.
    • Joten kokonaisaika tyhjästä ämpäristä on seuraava: noin 2 viikkoa täyttämiseen (riippuen siitä, kuinka paljon jätettä sinulla on), 2 viikkoa jälkikäymisen jälkeen (täysi ämpäri), 2 viikkoa maa-asemalla multaan sekoitettuna = 6 viikkoa jätteestä ravinteikkaaseen multaan.
    • Avokadonsiemenet, kananluut jne. eivät maadu niin lyhyessä ajassa. Banaanikuorien ja hienonnettujen vihannesjätteiden maatuminen kestää yleensä 6 viikkoa, jos lämpötila on optimaalinen (23–25 astetta).

Bokashi asunnossa

Kaikki, jotka tarvitsevat multaa, hyötyvät bokashi-kompostista! Sen avulla luodaan uutta multaa viherkasveille ja parvekekasveille. Voit käyttää bokashia asunnossa samojen ohjeiden mukaisesti.

  • Tee multa-asema muovilaatikkoon sisätiloihin tai parvekkeelle (aseman on oltava noin 60 litraa 16 l:n bokashi-ämpärille, jossa on jätettä + multaa x 2).
  • Kaada jäte muovilaatikkoon ja sekoita suhteessa 1:2 vanhan mullan kanssa ja niin, että ylimpänä on multakerros.
  • Muovilaatikon kannen ei pidä olla täysin tiivis, koska uusi ravinteikas multa tarvitsee happea. Voit käyttää multaa 6 viikon kuluttua.

ONNEA MATKAAN 🙂