Så här komposterar du ditt matsvinn med Bokashi-metoden

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Lagar du mycket mat hemma? Har du en trädgård? Bra. Då kan du kompostera ditt matsvinn och bli självförsörjande på näringsrik jord till dina växter. En Bokashi är perfekt för detta.
Läs vidare för att lära dig mer om det här smarta sättet att återanvända matsvinnet genom fermentering.

En hemmakompost är cirkulär ekonomi och hållbar utveckling – allt i ett. En Bokashi blir som din egen miljövänliga, lilla återvinningscentral som tar tillvara näringen ur matsvinnet och återgäldar den till din trädgård – och jorden. Allt på bekvämt avstånd, köket.

Ta vara på ditt matsvinn – för jordens skull

I Finland (och hela världen) slänger vi dagligen alldeles för mycket bra mat – jordmat. För varje kilo grönsaker som grävs upp försvinner faktiskt också matjord. Vi behöver återgälda det vi tar. Jord är något vi tar för givet, något som bara finns och aldrig någonsin sinar. Men så är det inte, matjorden sinar hela tiden. I framtiden kommer vi att behöva ännu mer jord för att kunna producera mat åt alla människor. En sak som du kan göra hemma, året om, är att kompostera dina sopor till ny näring.

Som långvarig användare av Bokashi kan jag berätta att det är otroligt tillfredställande att kunna använda sitt eget avfall till att göra näringsrik jord i trädgården. Idag ska jag berätta exakt hur du gör själv hemma!

Här hittar du vårt utbud av Bokashi kompostering

Vad är Bokashi kökskompostering?

Kompostering har alltid funnits, men bokashi kökskompostering är förhållandevist nytt. Metoden kommer från Japan och där har man hållit på sedan 80-talet.
Poängen är att gammal mat kan bli till ny jord – utan krångel och krav på utrymme. Med bokashi kan du göra jord av alla matrester du har hemma i köket: kaffesump, grönsaker, bananskal, kycklingben, äggskal, avokadokärnor osv. Undantaget är våta rester som såser, yoghurt eller liknande.

Du förvarar resterna i Bokashi-hinken som fermenterar, ger lake och jäsande avfall som du kan blanda med trist krukjord. Efter en tids förvaring är det redo att användas i trädgården eller som krukjord inomhus.

Varför ska jag skaffa en bokashi?

Mitt svar – Av både praktiska och naturliga skäl. Är du i behov av bra jord till trädgården så är Bokashi en smidigare variant på kompostering. Du gör ny trädgårdsnäring av bioavfallet lokalt istället för att föra det till återvinningscentralen. Du blir mer självförsörjande som trädgårdsägare. Du sparar pengar, gör en god gärning för klimatet, inspirerar andra.. ja, listan är lång!
Så varför inte? 🙂

Hur skiljer sig Bokashi från traditionell kompostering?

I en traditionell kompost förmultnar avfallet aerobiskt, dvs med hjälp av syre, i en Bokashi fermenteras (syras) avfallet anaerobiskt (utan syre) istället. Detta är en snabb process som du enkelt utför i ditt kök.
En annan stor skillnad är att Bokashiavfallet inte förvaras i kärlet tills det blivit jord – istället får du lakvatten som späds med vatten och jästavfall som blandas med jord.

Vad finns det för andra fördelar med Bokashi?

Det finns många fler fördelar med Bokashi än de jag redan nämnt, t.ex att det är fråga om en kall process som tar tillvara mer näring än traditionellt. Dessutom binds kol i jorden istället för att frigöras i luften och bli koldioxid.


GUIDE

Så här kommer du igång med Bokashi kökskompostering

Du behöver:

TIPS! Ett startset Bokashi (10l, 16l eller 20l) innehåller normalt två hinkar, strö och andra tillbehör man behöver.

Gör så här:

  1. Börja med att fylla upp botten av hinken med ett hushållspapper och en matsked bokashiströ.
  2. Samla under dagens lopp matrester i ett separat kärl. Häll ner matresterna i bokashi-hinken exempelvis på kvällen.
    Obs! Öppna inte bokashi-hinken oftare än 1-2 gånger per dag, annars kommer för mycket syre in och processen avstannar.
  3. För varje liter avfall, strö över 1msk bokashiströ, packa massan (pressa bort överflödigt syre) och lägg på locket.
  4. Töm hinken på lakvatten allteftersom (kan behövas ca 3-5 gånger i veckan). Ju mer avfall som finns i hinken desto oftare behöver du tömma. Misströsta inte om det inte kommer lakvatten i början, det tar en tid att komma igång.
  5. När hinken är full får den stå på efterjäsning i rumstemperatur i 2 veckor. Under denna tid börjar du fylla nästa hink.

Webshop: Våra bokashi-modeller och tillbehör

Viktigt att veta om Bokashi kökskompostering

  • Utan bokashiströ kommer inte jäsningen igång och då får man ingen bra bokashi.
  • Det finns olika typer av strö; torrt eller fuktigt vetekli, biokol och spray. Det gäller att pröva sig fram till den variant man gillar bäst.
  • Alla Bokashi strösorter är aktiverade med samma mikrober, eller effektiva mikroorganismer (EM) – en symbios av mjölksyrabakterier, jästsvampar och fotosyntesbakterier.
    Dessa mikrober bryter tillsammans ner avfallet genast de kommer i kontakt med det.
  • Fermenteringsprocessen i Bokashi förutsätter en så syrefattig miljö som möjligt.
  • För bästa resultat kan du gärna finfördela matresterna, detta för att få massan så kompakt som möjligt, och undvika luftfickor.
  • När hinken börjar fyllas upp, beroende på hur fuktigt avfallet är, samlas det vätska (lakvatten) i uppsamlingsfacket nederst i hinken. Du tömmer hinken på lakvatten allt eftersom (3-5ggr/vecka) för att hålla innehållet i hinken så torrt som möjligt.

Ta tillvara avfallet från Bokashi

I det första skedet tar du tillvara lakvatten. Lakvattnet luktar surt, men är guld värd. Det kan spädas ut 1:100 och användas till gödsling både ute och inne.
Tips! Häll ut lite lakvatten i vasken – då kommer mikroberna att äta upp fett och ansamlingar som bildats i rören, helt ekologiskt, utan frätande gifter.

Efter efterjäsningen kan avfallet föras ut. Det kommer fortfarande att se rätt lika ut som det gjorde för två veckor sedan då locket stängdes, men processen är igång. Mikroberna i bokashiströet har börjat jobba.

Omvandlingen till ny matjord kommer igång på allvar då avfallet kommer i kontakt med jord. Avfallet förvandlas alltså inte till jord i hinken.

  • På höst, vinter och vår kan du vända ner det jästa avfallet direkt i trädgårdslandet.
  • Sommartid, då det ofta finns växter i landet, kan du förvara det i en s.k jordstation.
  • Man kan nog lägga bokashin direkt mellan växterna redan sommartid, men pga att det är så surt KAN växter ta skada. För säkerhets skull kan man ha det i en jordstation blandat med jord ytterligare 2v innan man lägger det bland växter.

Ha inte för bråttom att använda bokashi-avfallet. Eftersom det är så surt får det gärna stå ute i ett par veckor innan du använder det. Det går fint att kompostera året runt, minusgrader ute gör ingenting. Bokashin fryser och aktiveras igen då det blir varmare på våren.

Förvara Bokashi-avfallet i jordstation

En jordstation kan t.ex. bestå av pallkragar med lock dit man häller avfallet. För säkerhets skull kan man lägga gnagarnät i botten men generellt är Bokashi inte intressant för djur då det är så surt. Avfallet kan också läggas rakt i odlingsbäddar eller lådor där det grävs ner eller täcks över.

I jordstationen blandas avfallet med jord. Två delar jord till en del avfall är en bra riktlinje – använd gärna näringsfattig, gammal jord från krukor.

  • Processen är optimal i 23-25 grader, då tar förvandlingen till ny, bra jord 6 veckor i jordstationen.
    • Alltså total tid från tom hink: ca 2veckor att fylla (beroende på hur mycket avfall man har), 2veckor efterjäsning (full hink), 2v i jordstation blandat med jord =6 veckor från avfall till näringsrik jord.
    • Avocadokärnor, kycklingben etc förmultnar ej på så kort tid, men överlag 6 veckor för bananskal och finfördelade grönsaksrester. Förutsatt att temperaturen är optimal (23-25grader).

Bokashi i lägenhet

Alla som behöver jord har nytta av en bokashikompost! På så sätt skapar du ny jord till grönväxter och balkongväxter. I lägenhet kan du utföra bokashi helt enligt samma instruktioner.

  • Gör en jordstation i plastback inomhus eller på balkongen ( bör rymma ca 60 l för en 16 l bokashihink med avfall + jord x 2).
  • Häll avfallet i plastbacken och blanda 1:2 med gammal jord och med ett lager jord överst.
  • Locket på plastbacken skall inte vara helt tättslutande eftersom den nya näringsrika jorden behöver syre. Efter 6 veckor kan du använda jorden.

LYCKA TILL!