Trädgårdskalender
Januari
Januari är en bra tid att börja planera din nya trädgård om du har önskemål om att göra förändringar. Planera dina sådder och gå genom fröpåsarna. Gör en handelslista; det är lätt att bli ivrig i webshopen.
Annat du kan göra i januari:
-
Kom ihåg att skydda dina fruktträd om du inte gjort det redan. Det varmare vädret bildar skare som gör att hararna kommer högre upp och kan nå stammen ovanför skyddet. Sorkar rör sig smidigt under skaren så det lönar sig att trampa ner snön för att försvåra för gnagarna att kalasa på dina träd.
-
Planera vårens sådder och beställ hem frön till postlådan. Funderar du på att driva upp egna chili eller paprikaplantor? En del fröer skall sås redan nu. Med hjälp av vår såkalender missar du inget.
-
Odla skott och groddar på fönsterbrädan.
- Se till växterna i utekrukorna, hålen undertill måste vara fria för att undvika att krukorna spricker.
-
Gödsla inneväxterna och se till att de får tillräckligt med ljus. Flytta dem inte i onödan. Här kan du läsa mer om vinterskötsel av grönväxter.
-
Skaka bort tung snö från buskar och träd så att inga grenar går av. Döda grenar går att ta av året runt.
- Det kan vara bra att täcka över buskar och fleråriga växter som är frostkänsliga, kanske man kan skotta lite lös snö över känsliga växter?
- Är du ivrig på att odla chili eller paprika? Kolla vilka sorter som skall sås nu i januari.
-
Har komposten frusit? Hjälp igång den genom att lägga ner flaskor med hett vatten med jämna mellanrum. Läs mer om kompostering HÄR.
Kom ihåg att vattna övervintrande växter. Dahliaknölarna kanske behöver lite fukt? Men inte för mycket så att de riskerar att börja mögla.
Februari
Nu börjar ljuset återvända. Det tackar inneväxterna för! Plantera om dem i ny, näringsrik jord och kanske en större kruka?
Annat du kan göra i februari:
- Den värmande vårsolen väcker städsegröna växter. Speciellt unga växter kan ta skada eftersom de ytliga rötterna ligger i is, och kan inte ta upp vatten. Täck med skyddshuva eller skuggväv. Även städsegröna växter i kruka täcks, eller vattnas med ljummet vatten.
- Öka gödselmängden till inneväxter och ta sticklingar. Sticklingar kan man egentligen ta året runt; men chansen att de överlever blir större ju varmare och ljusare omgivning de har. Läs mer om hur du piffar till dina grönväxter efter den långa vintern HÄR.
- Om du väljer att vinterbeskära äppelträdet så se till att det är torrt och kallt väder då du gör det för att förhindra skador på trädet. Här kan du läsa mer om beskärning och varför vi hellre beskär senare på våren eller på hösten.
- Gör rent i fågelholken för vårens nya hyresgäster.
- Kolla in vår såkalender så har du koll på vad som skall sås när. Den är gratis att ladda ner.
- Titta till växter, lökar och knölar som är i vinterförvaring, och vattna vid behov.
- Har komposten frusit? Hjälp igång den genom att lägga ner flaskor med hett vatten med jämna mellanrum. Läs mer om vinterkompostering HÄR.
Kom ihåg! Titta till trädgården och se till att inte buskarnas grenar tyngs ner av snön.
Mars
En värmande vårsol kan lura vintergröna växter att vakna i förtid. Eftersom växten inte kan ta upp vatten ur frusen jord kan resultatet bli att växterna torkar. Täck rabatterna med skuggväv eller skyddshuvor för att förhindra att solen väcker växten, alternativt kan man vattna med ljummet vatten.
Annat du kan göra i mars:
- Om våren är tidig kan man skydda ivriga lökväxter med granris eller löv så att de inte tar skada av frosten.
- Vinterodla! Många grönsaker går att så på frusen jord. Detta gör att tillväxten kommer snabbare igång på våren, och man får kraftigare plantor snabbare. Speciellt kål kan med fördel vinterodlas, plantorna bli fortare kraftiga och klarar sig därför bättre emot angrepp av hungriga larver.
- Tjuvstarta våren genom att ta in kvistar från träd eller buskar och lägg i vas, så får du vårstämning inomhus.
- Kolla över inneväxterna och se till att de har näringsrik jord inför säsongen. Ge näring kontinuerligt under tillväxtperioden som nu börjat och pågår ända till hösten (september-oktober)
Kom ihåg! I mars börjar den tidiga förkultiveringssäsongen för en del grönsaker. Kanske någon av dina favoriter? Kolla vår såkalender för att hitta favoritgrönsakerna som kan sås i mars.
April
Du städar väl inte för noggrant i trädgården? Våra viktiga insekter övervintrar i fjolårets ihåliga växtdelar, bland löv, gräs och kvistar. Vänta tills de vaknar.
Nu börjar lökarna så småningom titta upp ur jorden. Gödsla dem så orkar de komma upp även nästa år. Benmjöl är bland det bästa gödselämnet du kan ge till lökväxterna. Benmjölet är rikt på fosfor och kalium som stimulerar knoppsättning och rotbildning.
Annat du kan göra i april:
- Träd, häckar och buskar beskärs innan knopparna sväller. Läs mer om beskärning, om hur, när och varför HÄR. Boka vår beskärningstjänst Vår-Fix om du behöver råd och hjälp.
- Vårsolen väcker vintergröna och städsegröna växter senast nu i april. Om marken är frusen kan de inte ta upp vatten. Täck speciellt unga växter med skuggväv.
- I slutet av månaden är det dags att väcka dahliaknölarna. Här kommer du till en omfattande bloggtext om hur man lyckas med Dahlia, och här kommer du till vårt sortiment i webshopen, om du vill fylla ut!
- Då snön smälter kommer det kanske fram kala fläckar i gräsmattan, vänta med att så in nytt tills jordtemperaturen är 8 grader och fröna kan börja gro.
- Flytta eller plantera om buskar kan göras så snart tjälen släppt.
- Tidig vår en bra tidpunkt att dela perenner. Ta bort dåliga delar av plantan och plantera ner i ny och näringsrik jord. Detta ger fler och friskare plantor.
Maj
Nu är det dags at gödsla! Inga odlingar mår bra om jorden är trött och näringsfattig. Då det kommer till gödsling runt träd och buskar, kom ihåg att växtens rötter går lika långt som dess grenar… alltså gödsla så långt grenarna går ut från mitten.
Lökväxternas blad kan du låta ligga kvar och vissna ner, så suger löken upp näring till nästa vår. Gödsla dem senare under blomningen.
Annat du kan göra i maj:
- Träd och buskar kan vattnas om det är torrt, speciellt surjordsväxter som Rhododendron.
- Direktså sommarblommor.
- Plantera höstblommande perenner.
- Skräm bort bladlöss med kallt vatten eller såplösning.
- Plantor som förkultiverats inne kan nu börja vänjas att stå ute.
- Jämna ut ojämnheter i gräsmattan och kalka om jorden är sur eller om du glömde göra det i höstas. Låt gräsklipparen stå ett tag till så får gräset komma igång ordentligt. Tänker du göra om gräsmattan eller bättra på lite kan du göra jordförbättringen, kalkningen och gödslingen nu.
- Beskär äppelträdet då temperaturen ligger stabilt över nollan vid torrt väder. Beskär man för tidigt kan snittytan frostskadas och detta blir då en inkörsport för sjukdomar och skadeinsekter. Beskär innan saven stigit i trädet dvs innan knopparna spricker. Vi den tiden behöver trädet all energi till att skapa knoppar, blommor, blad och tillväxt.
Tänkte du anlägga en blomsteräng så är detta rätt tid, så länge marken är upptinad och gärna över 8 grader varm.
Juni
Äntligen sommar! Var noga med att vattna och gödsla rabatter och köksland. Ifall gräsmattan är ljus till färgen kan man ge näring fram till midsommar.
En grundregel är att alla mångåriga växter i trädgården kan gödslas fram till midsommar. Efter detta börjar växternas avmognad, och all kvävegödsling avslutas. Gödslar man med kväverikt gödsel efter midsommar kan detta stimulera till tillväxt och växten tar skada då hösten kommer och den nya tillväxten tar skada av frosten.
Annat du kan göra i juni:
- Ta bort utblommade blommor så förlänger du blomsäsongen
- Skörda kryddväxterna så hinner du skörda en gång till i höst.
- Gallra. Om det blir för tätt mellan växterna i kökslandet utvecklas de inte optimalt.
- Så ettåriga blommor på friland.
- Forma prydnadsbuskarna. Nu är dina prydnadsbuskar och träd i ”full blad” och du kan forma och beskära om du vill.
- Runt midsommar kan man beskära bergtallen. Klipp bort halva årsskottet varje år, så blir den tät och vacker.
Kom ihåg! Rododendron får inte mera näring detta år, den får sitt april-juni.
Juli
Nu är det kanske riktigt hett ute. Växter som står i kruka kan behöva vatten varje dag. Alla sommarblommor behöver vatten och näring, ge dem en riktig omgång vatten varje gång hellre än små skvättar.
Annat du kan gör i juli:
• Nyp av vissna blommor så kommer det flera nya.
• Skörda kryddväxterna före de bildar blommor så behåller de sin arom. Frys ner i små portioner.
• Om du kommit sent igång med köksträdgården, går det fortfarande att så bl.a. sallat, rucola och rädisor.
• Gallra i äppelträdet. Inga kart skall skava mot varandra. 10-15 cm mellanrum är lagom. Kart som skaver mot varandra kan ge hål i skalet där sjukdomar kommer in.
Kom ihåg! Nu är det stopp med kväve gödslingen, dvs. vanlig trädgårdsgödsel. Nu berättar du för din trädgård att den ska börja gå i avmognad inför vintern. Vänta tills augusti innan du övergår till höstgödsel, som hjälper till med övervintringen och gör övervintringen säkrare.
Augusti
Nu kan man börja se efter frö från trädgårdens plantor. Kaffefilter är bra förvaringspåsar, och kanske du kan byta lite med grannen? Utnyttja tomma ytor i grönsakslandet genom att odla snabbväxande grönsaker såsom rädisa, spenat, sallat och bladkål t.ex. pak choi eller grönkål.
Annat du kan göra i augusti:
- Skörda lök. Klipp av det som är kvar av gräslöken och frys ned i mindre portioner. Skörda och torka vit-, gul- och rödlök då blasten börjar vissna.
- Toppa tomaterna vid fem klasar så kan de fokusera på mognaden av befintliga frukter. Gäller speciellt tomater på friland.
- Gallra bland äppelkarten om det är trångt.
- Om vill plantera nya träd eller buskar, eller planerar flytta de gamla, är detta rätt tidpunkt.
- Du kan fortfarande så eller rulla ut ny gräsmatta.
- Dela vårblommande perenner och pioner.
- Klipp häckarna, beskär äppelträden.
- Samla ihop klipp från gräsklipparen och strö det över rabatter och köksland. Detta ger näring och skyddar jorden från att torka.
- Fortsätt gödsla i växthuset och ettåriga växter. Mångåriga växter gödslas med höstgödsel som gynnar vinterhärdigheten. Vattna mycket om det är torrt.
- Höstgödsla. Fosfor och Kalium förbättrar vinterhärdigheten och stimulerar rot- och knoppbildningen inför nästa år.
Kom ihåg! Nästa årets lökar och knölar börjar komma in till butiken, planera nästa års trädgård före du gör dina inköp.
September
Nu är det höst, men ännu finns det saker att göra i trädgården. Träd och buskar kan beskäras så länge vädret är varmt. Frosten kan skada färska snittytor.
Annat du kan göra i september:
- Bind upp höga växter så att inte höstvädret skadar dem.
- Fortsätt ta bort ogräs, det underlättar på våren.
- Dela eller flytta perenner
- Om marken är varm kan man ännu så snabbväxande grönsaker. Kom ihåg att skydda dem mot frost med tunnel eller fiberduk.
- Då frosten tagit dahliablommorna är det dags att lyfta upp knölarna och förvara dem svalt (ca 8 grader) och mörkt.
Vårblommande lökar kommer nu till butik. Plantera inte för tidigt. Tulpaner t.ex. väntar man med att plantera till oktober-november då jorden är kallare. Djupet bestäms av lökens höjd x3. Ta t.ex. Narcisslöken som är ca 5cm, då blir planteringsdjupet 15cm.
Oktober
Nu går trädgården så småningom i vintervila. Skörden har tagits om hand och förberedelser gjorts inför vintern. Har man sjukdomar eller skadedjur i trädgården kan man samla upp löven från utsatta växter och sortera som brännbart avfall. Skadeinsekter övervintrar ofta i det översta jordlagret. Byt ut (ca 2cm) till ny, frisk jord.
Annat du ännu kan göra i oktober:
- Plantera vårlökar om du inte gjort det tidigare.
- Sätt vitlök
- Beskär stenfruktsträd (t.ex. plommon och körsbär) endast vid behov, efter att du skördat de mogna frukterna och trädet gått i vila. Stenfruktsträd kan förblöda om man beskär dem för tidigt.
- Ta upp dahliaknölarna om du inte redan gjort det, och förvara dem svalt, mörkt och frostfritt.
Rengör krukor, odlingsbrett, verktyg då du tömt krukorna, så att de är rena då våren kommer.
November
Nu är det en bra tid att fokusera på inomhusväxterna.
- Se till att de har tillräckligt med ljus för att överleva vintern.
- Ställ inneväxterna ljust men undvik att flytta dem under vintern eftersom detta kräver mycket energi.
- Inneväxterna behöver näring även under vintern. Följ instruktionerna på förpackningen.
- Genom att duscha och putsa bladen dem får man bort damm som täpper till porerna (klyvöppningarna) i bladen samt ev. ohyra.
Kom ihåg! Anteckna allt du minns från odlingssäsongen, det underlättar på vårvintern då odlingsivern kommer igång igen. Alla altan- och balkongväxter skall förvaras frostfritt och vattnas sparsamt.
December
Detta är en bra tid att börja planera nästa års trädgård och eller trädgårdsland. Skissa upp din trädgård och planera eventuella förändringar. Börja planera nästa års odling, snart kommer alla frön upp i webshopen.
Annat du kan göra i december:
- Odla på fönsterbrädan, t.ex. kruktomat, babygurka, groddar och skott.
- Trampa till snön kring träd och buskar så förhindrar man sorkskador.
- Titta till dahliaknölarna, de skall inte vara fuktiga.
- Gör hemmalagade julklappasarrangemang av mossa, kottar, hyacinter, granris osv.
- Laga en egen dörrkrans av granris, kvistar, kottar och annat du hittar i trädgården.
Gott, nytt trädgårdsår!
Önskar vi på Blomtorget.