
När det kommer till beskärning finns det flera olika skolor. Om du vill följa JAS-metoden så är det nu som fruktträden ska beskäras!
JAS-metoden står för JULI-AUGUSTI-SEPTEMBER och innebär att träd mår bäst av att beskäras när de är som starkast – under sensommarmånaderna. Det är då det är optimalt att göra ingrepp på dem, inklusive kapning av grenar om så behövs. Undantaget är om du bor långt uppe i norr, då ska du inte beskära så sent som i september. I juli och augusti är det torrt och då hinner snitten torka innan kylan och fukten kommer.
Trädets ålder spelar också roll i tidpunkten för beskärning. När det kommer till äppelträd, t.ex. är det bäst att ta sig an de äldre träden just nu på hösten, då det har en en ”föryngrande” effekt på dem.
De yngre träden passar däremot bättre att beskära på våren eftersom det stimulerar deras tillväxt och ger dem en bättre start på säsongen.
Snabbskola i beskärning av fruktträd
- Börja med att studera trädet från alla håll och inspektera hur grenarna växer.
- Gör en plan för hur du ska gå tillväga innan du sätter igång!
- Skadade och döda grenar tar man bort först, sedan de grenar som växer rakt upp, neråt eller inåt trädet.
- Ta bort grenar som skaver mot varandra
- Ta bort de låga grenar som tar för mycket plats eller är i vägen, men i övrigt är ett lägre träd bra för det blir lättare att skörda frukterna då.
- Sträva efter en ljus och luftig krona så att trädet lätt kan torka upp efter regn.
- Ta bort långa tunna kvistar som inte kommer att orka bära sin frukt, om de brister av frukternas tyngd kan det nämligen uppstå splitskador på trädet.
Många anser att det är lättare att beskära då löven är kvar, då ser man snabbt var man ska gallra.

Beskärning av blommande buskar
Förr eller senare blir även prydnadsbuskarna risiga, glesa och sämre på att leverera blommor. Därför är det bra att klippa dem ibland. Ta bort gamla grenar som inte blommar så mycket längre – då ger du istället plats för nya, piggare grenar att utvecklas. En tumregel är att ta av gamla grenar ca 5-10 cm från markytan.
Hård beskärning av blommande buskar och häckar:
- Små beskärningar här och där på blombuskarna påverkar inte blomningen, oavsett om de blommar sent eller tidigt på säsongen. Men ibland vill man möblera om i trädgården och klippa ner stora delar av buskar och häckar. Då lönar det sig att välja rätt årstid!
- Buskar som blommar tidigt på sommaren skapar sina blomämnen på hösten. Om du beskär dessa buskar för hårt och ojämnt fördelat på hösten är risken stor att du klipper bort blomämnena med följden att blomningen uteblir följande år. Överlag är beskärning alltid en risk.
- Olika sorter är olika tåliga för beskärning, så det lönar sig att kolla upp detta på förhand.
Buskar som blommar på försommaren:
- Syrén
- Forsythia
Obs! Vid gallring pratas det ofta om att ”det ska tas max 1/3” men det är inte rakt av hursomhelst så.
Vid normal föryngringsbeskärning tar man bort 1/3 av grenarna, men för att förtydliga så betyder det då inte 1/3 av på höjden (där blomämnena sitter) utan ungefär var tredje gren på busken.
Ifall du inte vill ta ner hela busken så är det maxregeln 1/3 som gäller. Olika sorter är också olika tåliga för beskärning, så det lönar sig att kolla upp detta på förhand.
Buskar som blommar på sensommaren är inte lika känsliga för beskärning då de bildar blomämnen samma år som de blommar. Dem kan du bra beskära på hösten eller tidig vår.
Buskar som blommar på sensommaren:
- Hortensia (gallring endast vid behov)
- Schersmin
- Spirea (tål beskärning bra)
Buskar som blommar senare sensommaren har samlat kraft i många veckor och växt sig stora och fina för att avsluta säsongen med ett fyrverkeri av vackra blommor. Med några sent blommande perenner och buskar i trädgården får du njuta av blomsterprakt hemma även efter semestertiden.
Lycka till och njut av skördetiden!