Checklista för en väl fungerande kompost

För att skapa en effektiv och hälsosam kompost behöver du ha koll på några viktiga faktorer. Materialbalansen, syre, fuktighet och temperatur spelar alla en roll i kompostprocessen. I den här guiden går vi igenom vad du behöver tänka på för att din kompost ska trivas och omvandla ditt avfall till näringsrik jord.

Materialbalans

Det bör finnas både kol och kväve i en kompost, helst i förhållandet 30:1. I volym betyder detta ca 1/3 kol (brunt material) och 2/3 kväve (grönt material). Tänk er som när man lagar en “lasagne”, fast då man komposterar blir det brunt-grönt-brunt-grönt. Kväverikt, grönt material är t.ex. gräsklipp, färskt trädgårdsavfall köksavfall, blad, kaffesump och stallgödsel. Kolrikt eller “brunt” material är t.ex. kompostströ, löv, bark, halm, kottar, sågspån, kartong och tidningar.

Syre är viktigt

Syre behövs i komposten för att förhindra lukt och förruttnelse. Materialet får inte bli för kompakt. Lufta och/eller vänd komposten. Ha i tillräckligt med brunt material med grövre struktur.

Optimal fuktighetsgrad

Optimal fuktighetsgrad i en kompost är 50-60%. Om man klämmer materialet i händerna skall det kännas som en urkramad tvättsvamp.

Droppar det flera droppar vatten ur näven är komposten för våt. Blanda då i mer strömaterial.

Är komposten för torr bör man vattna med vatten eller kväverikt gödsel vatten, till exempel guldvatten eller nässelvatten, för att rivstarta processen.

Värme

Optimal temperatur i en kompost är 40-55 grader. Då komposteras materialet som snabbast och flest organismer är aktiva. Aktivitet och liv finns i komposten ner till -5 grader, men då går det långsammare. För att ogräsfrön och rötter skall dö, krävs en temperatur på 55-65 grader under någon dag.

Testa dig fram

Kom ihåg att varje kompost är unik och därför behöver man testa sig fram till vad som fungerar just i din egen kompost bäst. Med rätt hantering och uppmärksamhet på fuktigheten kan du skapa en idealisk miljö för att omvandla ditt avfall till näringsrik jord. Den kommer att myllra av liv och glöm inte att ha kul under processen!

Ladda ner checklistan här.

Bekanta dig med vårt urval av kompostorer och hitta den lösning som passar dig och din gård bäst!