Gödselskola – få koll på trädgårdsgödsel med vår guide

I djungeln av olika typer av näring kan det vara svårt att veta vad man skall välja för sin trädgård. Olika typer av växter kräver nämligen ofta olika typer av gödsel. Att välja endast en generell sort trädgårdsgödsel för hela trädgården är bättre än ingenting, men gödsel med den optimalaste sammansättningen ger alltid en vackrare och friskare trädgård.

Kväve, fosfor, kalium – de viktigaste näringsämnena i gödsel

På gödselförpackningen finns alltid ett s.k. NPK värde. NPK står för Kväve (N), Fosfor (P) och Kalium (K) som utgör de viktigaste näringsämnena för växtlighet och odlingar.

  • Kväve är viktigt för tillväxt, och ger växterna sin gröna friska färg. Det är det näringsämne som växterna behöver mest av, så om plantan eller t.ex. gräsmattan ser blek, svag och trist ut så beror detta med stor sannolikhet på kvävebrist. Kväverika gödsel är till exempel hönsgödsel, hästgödsel och blodmjöl.
  • Fosfor främjar rotbildning, knoppbildning och fruktsättning. Gödsel med högt innehåll av fosfor är t.ex. Benmjöl, havstång och nässelvatten.
  • Kalium hjälper växten att övervintra genom att öka växtens sockerinnehåll och gynna fotosyntesen.

En tumregel är att använda konstgödsel om man odlar i krukor eller slutna kärl, och naturgödsel om man odlar i jorden.

 

Vanliga frågor om gödsel i trädgården

Konstgödsel eller naturgödsel?
Vid användning av konstgödsel matar man endast växterna som lever i jorden, medan man vid användningen av naturgödsel även matar jorden. Naturgödsel förbättrar hummushalten och ökar syre- och vattenupptagningsförmågan. Välj därför naturgödsel eller ekologiska alternativ för jordens och den biologiska mångfaldens skull.
En tumregel är att använda konstgödsel om man odlar i krukor eller slutna kärl, och naturgödsel om man odlar i jorden.

Gödsel i fast form eller flytande?

Väljer du gödsel i fast form behöver du inte gödsla så ofta eftersom granulat är långtidsverkande. Vill man ha snabbare effekt kan man välja näring i flytande form eftersom det kommer direkt ner till rötterna. Använder man näring i flytande form bör man som regel gödsla oftare.

Kekkilä gödsel för gräsmatta.

När är det bäst att gödsla?
På våren då växterna vaknar och börjar grönska är det dags att gödsla. Man gödslar mångåriga växter fram till midsommar, då växternas avmognad tar vid. Då är det istället dags att börja förbereda för höst och vinter. Efter midsommar är det bra att byta till höstgödsel som innehåller mindre kväve och mera Fosfor och Kalium – dessa förbättrar härdigheten inför vintern.

Ettåriga växter och blommor kan man gödsla under hela växtsäsongen.


Sammanfattningsvis är gödsel mycket viktigt för hela trädgårdens välmående. Starka friska växter är vackra, ger bra skörd och står bättre emot angrepp och sjukdomar.

• Gödsla med kväverikt gödsel på våren.
• Höstgödsel ger man på hösten, redan från augusti så att växten hinner ta upp näringen.
• Använd naturgödsel i jorden och konstgödsel i krukor.