Odla året runt – roligt, smart och lärorikt för hela familjen

Att experimentera med odling blir all populärare – speciellt hos oss där odlingssäsongen är kort. Allt fler börjar uppskatta närodlat, eller allra helst härodlat. En trend som kommer starkt nu är den oändliga odlingssäsongen; att odla året runt, även på vintern. Så som man gjorde förr när man inte kunde förlita sig på butikernas utbud som vi gör idag.

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Jag tycker att det är så roligt att se hur odlingsivern sprider sig. Speciellt under det turbulenta året som gått då man vistats mycket hemma och känner sig extra motiverad att pröva på självhushållning.

I vintras sådde jag kål och spenat i mina odlingslådor. Jag sådde fröna direkt på frusen jord, i ett tunt lager upptinad jord och lade sedan snö över. Och vet ni, jag kommer aldrig att odla kål på något annat sätt igen! Plantorna växte snabbt, och hann bli tillräckligt kraftiga innan kållarverna intog scenen. Givetvis blev det nog en del jakt på både ägg och larver men de tåliga plantorna underlättade kampen mot dem.

Genom att så under årets alla månader får du inte bara en oändlig skördesäsong, det är också extremt tillfredsställande och lärorikt för alla i familjen.

Lena Gillberg

Så frön året runt med våra specialsorter

Blomtorgets “odla året runt”- fröurval består av speciellt framtagna, härdiga grönsaker som passar att så på friland och i växthus, året runt. Bak på fröpåsarna finns väldigt tydliga odlingsanvisningar för varje årstid – vår, sommar, höst och vinter. Påsarna innehåller dessutom extra många fröer så att det räcker hela året.

Fröerna är framtagna av Nelson Garden tillsammans med Sara Bäckmo, odlaren bakom Nordens största trädgårdsblogg Skillnadens Trädgård. I sortimentet finns förutom många kål-, spenat- och rotfruktsorter, även nyheter som lågväxta tomat- och gurkplantor som lämpar sig för inomhusodling.

Vi har också grönsakssorter som behöver förodlas på vintern för att hinna ge skörd, blommor som kan höst- och vintersås utomhus, m.m.

Läs mer vinterodling på Tittimadii-bloggen.

Hemodlad mat året om utan bekämpningsmedel

Jag brukar tänka att det är fint att insekter trivs på mina växter, det betyder att de är rena och giftfria. Tester som gjorts på global nivå har visat att en jordgubbe kan innehålla spår av upp till 22st olika bekämpningsmedel. Jordgubbe toppar faktiskt globala listan över frukt och grönsaker som innehåller mest bekämpningsmedel, enligt undersökningar gjorda av miljöorganisationen Environmental Working Group EWG. Galet!

Här har ni värstingarna – Dirty Dozen 2020

  • Jordgubbar
  • Spenat
  • Grönkål
  • Nektarin
  • Äpple
  • Vindruvor
  • Persika
  • Körsbär
  • Päron
  • Tomat
  • Selleri
  • Potatis

Eftersom många av dessa är väldigt lättodlade så väljer jag att odla dem själv (eller köper ekologiskt).

odla tomater på vintern

Odla tomater och gurka på vintern

Själv har jag massor av odlingsexperiment på gång i vinter. Nu i december skall jag till exempel så tomat (Sorten Siderno F1) och gurka (sorten Baby F1) på fönsterbrädan.

Sorterna jag valt är lågväxande och torde lämpa sig för inomhusodling. Jag kommer att använda extra belysning och värmematta för att få extra kraftiga, låga och kompakta plantor. På vinterna behöver nämligen de små plantorna tilläggsljus, annars blir de långa och gängliga. De behöver också värme (värmematta, golvvärme eller på fönsterbräda under element) för att utvecklas på bästa sätt.

Mot vårvintern skall jag börja grodda de första potatisarna för att säkra potatisen till midsommar! I år skall jag pröva vår nyhet Eko Annabelle. Annabelle är en tidig och väldigt god sort som ger stor skörd – en favorit hemma hos oss! Förresten. Så himla roligt att se att så många odlade potatis ifjol. Vår sättpotatis tog helt slut i lager!

Tips; säkra din favoritsort genom att förhandsbeställa sättpotatis av oss.

Groddning och hydroponisk odling

Inomhus kan man under vintern också grodda, odla baby leaf grönsaker, odla örter hydroponiskt osv. Hydroponisk odling tar sin tid men groddning och odling av blast går snabbt och är en rolig familjeaktivitet. Läs mer om hydroponisk odling här hos vår leverantör .

Experiment-tips

Testa vitlöksblast från vitlöksklyftor, morot eller andra grönsaker. Plantera vitlöksklyftorna i en kruka på fönsterbrädan, och lägg på några morotsändor. Vänta några dagar. Först kommer blasten från morötterna att börja växa. Använd på bröd eller som persilja.