Odla sommarblommor

Det finns ju få saker som gör ett hem så vackert som färska blommor – och även bin och humlor får njuta av dina odlingar. Men visste du att sommarblommor är en av årets stora frötrender?

Att odla sommarblommor har blivit alltmer populärt, speciellt bland unga vuxna som uppskattar bohemisk estetik men som inte nödvändigtvis vill starta en krävande trädgård.

Det fina med sommarblommor, förutom att de bidrar till biologisk mångfald, är att ju mer du plockar desto mer blommor får du.

Tips på sommarblommor att börja med:

Vilken är din favorit?

Bläddra bland sommarblommor i webshoppen

Odla sommarblommor; steg för steg

Snittblommor är lättodlade, de passar lika bra i stora krukor och balkonglådor som i rabatten. Du kan börja så de flesta inomhus i mitten av mars för att plantera ut i mitten av maj.
Välj växter utifrån läget, så att de trivs.

En del sommarblommor kan sås direkt på friland och en del bör förodlas. Men även sorter som kan sås direkt på friland, alltså med kort utvecklingstid, kan startas inne för att få en tjuvstart och tidigare blomning!

Plantera sommarblommor

 1. En av de absolut viktigaste sakerna när man drar upp blommor från frön är att jorden är av bästa kvalité. Vi rekommenderar Kekkiläs planteringsjord och såjord. P-jorden är en mer gödslad planteringsjord medan S-jorden är en mager såjord, båda av professionell kvalitet som man verkligen kan lita på.
 2. Fyll planteringsaskar till ungefär 3/4 med planteringsjord. Vattna igenom askarna ordentligt för att sedan låta dem stå och rinna av en aning.
 3. Lägg ett tunt lager såjord ovanpå, ca en cm, och platta till ytan.
  I och med att den underliggande jorden är helt genomvattnad så dras lagom mängd med vatten upp i skiktet som du senare strör ut fröerna på.
 4. Tryck försiktigt fröna mot jordytan och strössla över ett tunt lager med S-jord.
  Hur tjockt täcket är beror på vilka frön som sås. Om det står på fröpåsen att ett frö är ljusgroende är det viktigt att det inte täcks med jord.
 5. Märk ut vad du sått med etiketter och datum.
 6. För att fröerna ska gro behöver de värme. Placera askarna på en värmematta eller ett varmt golv.
  Efter ett par dagar eller veckor börjar fröerna att gro. Vissa frön behöver bara ett par dagar för att kika upp, medan andra frön kan ta flera veckor på sig. Oftast hittar du även den informationen på fröpåsen.
 7. När de första lilla bladparet, så kallade hjärtbladen, har utvecklats är det dags att sätta sådden svalare, och samtidigt öka på med solljus. Om man är väldigt tidig med sin frösådd räcker inte riktigt dagsljuset till för att utveckla präktiga plantor utan oftast drar de i väg och blir lite väl gängliga. Då behövs en växtlampa.
  För flera sorter, så som rosenskära och solros gör inte det så mycket, utan de kan man plantera ner, dvs plantera djupare i nästa kruka när det är dags.
 8. Vattna alltid brickan som askarna står på och inte direkt på jorden ovanifrån för att rötterna ska söka sig ner efter vattnet och på så sätt utveckla djupare rötter. När det sedan börjar bli trångt i asken är det dags att omskola plantorna till en egen liten kruka fylld med P-jord.

Sommarblommor som snittblommor

När du ska plocka dina snittblommor lönar det sig att skörda direkt på morgonen då stjälkarna är saftspända efter natten, eller sent på kvällen.

 • Klipp av stjälkarna med vass sax och lägg dem direkt i vatten.
 • Låt gärna blommorna stå svalt en stund innan buketten görs.
 • Ta bort alla blad som kommer i kontakt med vatten, bladen möglar annars snabbt och vattnet blir smutsigt.
 • Använd en ren vas så att algbildningen fördröjs.
 • Håll buketten svalt över natten om möjligt!

Alla sommarblommor lämpar sig inte per automatik som snittblomma. Vallmo, till exempel, som håller sämre.

Vallmo: Vallmon ”blöder” och täpper till snittytan vilket gör att den vissnar ganska snabbt. Ett trick är att doppa stjälken i kokande vatten i ca 20 sekunder, eller bränna snittytan med en tändsticka. På så sätt kan vallmon behålla förmågan att suga upp vatten.

Syrén: Håll syrénstjälkarna i ljummet vatten direkt efter skörd, och håll dem där några timmar innan du binder buketten. Skär stor snittyta (5cm) och ha rena verktyg.