Om att ha trädgård i Finland – utmaningar och fördelar

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Varma somrar och kalla vintrar är vad vi lever med här i Finland, ibland tvärtom. Årstiderna har sin charm, det är härligt med variation! Samtidigt kan det ge oss ivriga trädgårdsentusiaster gråa hår. Att odla i Finland är både utmanande och intressant.

Källor till trädgårdsinspiration finns det gott om. Faktum är att det finns en outtömlig mängd information och inspiration på nätet och sociala media. Formade buxbomklot, gigantiska wisterior längs fasader, snygga ligusterhäckar osv. Tyvärr funkar inte dessa alltid så bra här hos oss, inte i nuläget i alla fall. Visst kan man varje år köpa buxbomklot som sedan högst antagligen dör över vintern, men det är varken ekonomiskt eller hållbart för miljön. Kanske man kan tänka sig andra typer av växter istället?

En given ersättare till buxbom kunde tänkas vara bollthuja, men det finns flera andra växter som kan formas till klot om det är det man tycker om. Idegran till exempel, om man vill ha något vintergrönt, Spirea eller måbär om man gillar att uttrycket ändrar med säsongen, eller kanske havtorn (speciellt sorten ‘Hikul’) med sina silvergrå blad.

Att odla i Österbotten – bra att veta:  

  • Vasa, Finland, ligger i zon III.
  • Ute i skärgården kan man ligga närmare zon IV.
  • Dessa zoner motsvarar ca zon V(VI) i Sverige, något man kan tänka på ifall man läser om växter på svenska sidor.

 Att köpa växter som inte är lämpliga för den tilltänkta platsen blir inte bara ekonomiskt ohållbart, även miljön påverkas negativt.

Välj lämpliga växter i rätt kombination

När man planerar sin trädgård är det viktigt att tänka på växternas härdighet. Att köpa växter som inte är lämpliga för den tilltänkta platsen blir inte bara ekonomiskt ohållbart, även miljön påverkas negativt.

Härdiga växter klarar av angrepp av olika slag bättre än mindre härdiga växter och användningen av bekämpningsmedel minskar. På Blomtorget har vi ett stort utbud härdiga växter, och hjälper dig gärna hitta rätt kombination för din trädgård.

 

Känn din trädgård; mikroklimat och zongränser

Naturen är inte statisk, den är i ständig förändring. I och med den globala uppvärmningen blir klimatet allt varmare – vilket betyder att växter som tidigare inte klarat av våra breddgrader plötsligt kan göra det. Inte heller zongränserna är exakt vetenskap. De kan variera lokalt, även inom tomtgränsen. Att ha olika mikroklimat i egen trädgård är inte alls ovanligt. Kanske man har ett blåsigt, kallt ställe eller kanske riktigt varmt och skyddat? Till platsen med de svårare förhållandena bör man välja härdigare växter men vid det mer gynnsamma läget finns det utrymme att experimentera.

Alla Blomtorgets mångåriga växter är märkta med zon. Du kan känna sig trygg med att växterna i vårt sortiment fungerar i våra trädgårdzoner. Ibland får vi in lite känsligare växter som används i växthus eller uterum, men även dessa är tydligt märkta med zon. Vi hjälper gärna till med dina växtval och funderingar.

Våra bär blir faktiskt både godare och nyttigare här. Ja, det är sant! Det kan vi tacka våra långa ljusa sommardagar för.

Finska bär är godast – idealiska förhållanden för bärodling

Finland befinner sig på samma breddgrader som Alaska och Grönland. Tack vare golfströmmen har vi ett mildare klimat – och det betyder idealiska förhållanden för bärodling.

Våra bär blir faktiskt både godare och nyttigare här. Ja, det är sant! Det kan vi tacka våra långa ljusa sommardagar för. Ljuset och den infraröda värmen bidrar till en bättre smak, och dessutom en ökad mängd flavonoider i bären, som gör dem hälsosammare.

Det vet vi ju, att importerade bär inte alls är lika goda. Våra svala nätter gör att bären inte mognar för snabbt och därmed blir de också sötare.

Odla trädgårdsbär i Finland

När du ska börja odla trädgårdsbär finns det massor av sorter att välja mellan. Du kan välja att odla bär på buskar eller på stam. Placera gärna bärbuskar i grupper, kanske som avgränsare till ett skogsparti eller sittplats, runt lekstugan?

Exempel på bärsorter att odla:
  • Vinbär, i alla färger (röd, svart, vit, rosa, grön)
  • Jordgubbar
  • Krusbär
  • Blåbär eller blåbärstry
  • Olika typer av hallon och björnbär
  • Lingon
  • Aronia
  • Havtorn
  • Körsbär
  • Minikiwi

Det kommer ofta nya sorter och smaker som passar våra förhållanden allt bättre.


Nog är det ju av en orsak man bor där man bor. Årstidernas charm kombinerat med utmaningarna, och känslan av att lyckas i sin trädgård. De gröna spirande bladen på våren, underbart! Och när det som mest biter till i näsan en kall decembermorgon, då det är mörkt nästan hela dygnet, tänk då på alla långa sommardagar och vilka näringsrika bär dessa ger oss.

Lena