Pelargoner – så här väljer du rätt sort och får dem att trivas

Mårbacka, Dr Westerlund, Zonal, Cascad, Calliope, Calliente. Ja, man skall verkligen ha tungan rätt i munnen då man pratar pelargonsorter, och korsningarna blir allt fler för att tillgodose oss och vårt begär till denna underbara traditionsväxt.

Luta dig tillbaka nu för här kommer en grundlig genomgång av pelargoner, hur du väljer rätt, hur du sköter dem och hur de övervintras.

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Pelargoner – över tusen sorter att välja mellan

Idag finns det över 1000 olika Pelargonsorter. De kommer ursprungligen från den Sydafrikanska savannen något som vittnar om deras behov av mycket sol och begränsat med vatten, men i och med alla korsningar som uppkommer så finns även variation gällande behov av både vatten och sol.

Mårbacka pelargon.

Olika sorters pelargoner

Zonale
Vanlig pelargon. Upprätt och kraftigt växtsätt och riklig blomning, stam och blad tunna och aningen ludna. Passar utmärkt både till fönsterbrädan, balkonglådan, samt till rabatter och sam-planteringar förutsatt att det inte blir för vått.  Mårbacka är en zonalpelargon.

Hängpelargon (Peltatum/Cascad)
Finns det många variationer av men ursprunget kommer från arten Peltatum. Hänpelargoner har aningen vaxartade och glansiga blad som inte gulnar så snabbt. De tål torka bra, de har lång blomningstid och är vädertåliga. Blommorna kan vara enkla, halvdubbla eller dubbla. Den är självrensande vilket betyder att den kräver mindre skötsel än zonalen.

Interspecifika (Calliope)
Korsningar mellan zonale och hängpelargon. Tålig, kraftig och självrensande pelargon med riklig blomning.  Passar utmärkt både i balkonglådor, i krukor och i rabatten, oavsett om det är torrt eller regnigt. Första sorten som togs fram var den röda kärlekspelargonen men efter detta har flera färger kommit till. Funkar bra i blåsiga lägen.

Brokbladiga sorter
Det finns även varianter med variegerade blad, sk. Bladpelargoner. Dessa har ett dekorativt bladverk och trivs både inne och ute. Alla pelargoner är solälskande men bladpelargoner klarar även lite skuggigare lägen eftersom den inte behöver lika riklig blomning för att vara dekorativ.

Brokbladig pelargon.

Engelska pelargoner
Stor blomma och njurformade blad. Kräver skyddat läge om man har den ute. Perfekta för fönsterbrädan men vill inte ha det för hett, eftersom detta kan hämma blomningen.

Doftpelargon (Graveolens)
Har mindre blommor men odlas för doften. Doften varierar mycket, beroende på den kemiska sammansättningen av eteriska oljor som produceras i bladen. Kan användas som “luftrenare” och som skydd mot mygg och insekter.

Doftpelargon odlas bäst inne, på balkong eller terass. Till doftpelargoner hör bland andra Dr. Westerlund med en citrusartad doft.

Skötselråd för pelargoner

Så här tar du hand om din nyinköpta pelargon på bästa sätt:

  • Plantera alltid om din pelargon i större kruka i lucker och lätt jord.
  • Lerkruka passar utmärkt för pelargoner som får torka upp ordentligt mellan bevattningarna. Lecackulor behövs ej om det är hål botten.
  • Ge hellre mer utrymme för jord där rötter kan utvecklas.
  • Plantera inte för tätt.
  • För en riklig blomning krävs näring – vi rekommenderar NEUDORFF Pelargongödsel för detta.
  • Ta bort gula blad och utblommade blommor som stjäl energi från växten, på så sätt kommer nya knoppar snabbare.

Pelargoner och övervintring

På hösten kan man klippa ner pelargonen aningen och ta bort blomstjälkar. Placera den ljust och svalt (frostfritt), samt vattnas sparsamt utan att den torkar helt ut. Ca 1gång/mnd. Förvaras pelargonen I varmare temperatur behöver den vattnas oftare. Känn efter och vattna sparsamt.

På våren klipps plantan ner kraftigt men lämna några blad så att plantan kan ta upp ljus och ge kraft till de nya grenarna.


Några sista tips…

  • Driver du upp från stickling kan du ta bort årets 1-2 första knoppar så får du en kraftigare pelargon.
  • Vattna nya plantor (köpta från odlare eller i trädgårdshandel) underifrån första veckorna.
    Eftersom alla pelargoner vattnas underifrån hos odlarna placeras gödselämnen högre upp i krukan. Om man då börjar vattna ovanifrån innan dessa näringsämnen förbrukats kan det blir för kraftiga mängder näring och plantan kan ta skada.
  • Ta sticklingar av dina pelargoner och ge bort i present. Växter är fina gåvor!

Vilken pelargonsort är din favorit?

Lena