Trädgårdsplaneringar blir allt populärare i dessa tider när många spenderar mer tid hemma. Men hur går det till att planera en trädgård? I det här blogginlägget beskriver vi hur en trädgårdsplanering går till och vad vi tänker på när vi skapar nya rum, former och kontraster på din gård. En plats att trivas på och njuta av!
Det finns mycket att ta ställning till när man planerar en trädgård. Vad är utgångsläget och vad är din familjs behov? Vilka växter kommer att trivas bäst och var?
Ett vanligt önskemål är en lättskött trädgård, men även en enkel trädgård kräver sin beskärda del underhåll. Med en bra plan i botten har du alla möjligheter att lyckas.
Hitta balansen i trädgården
I trädgården finns många kontraster att hålla reda på såväl till färg som form och mellan dessa behöver det finnas balans. När det kommer till formen tänker vi på att organisera både det ordnade (klippt) och det vilda (fritt spretande) till en snygg helhet. Vi vill simulera naturen. Där finns stora träd, mellanstora buskar och även låga växter.
Återkommande element antingen i material eller i växter bidrar till ett lugn i trädgården. Genom att använda växter i olika höjder skapar man nivåskillnader och således balans även på höjden.
Så här planerar vi din trädgård
Alla planerare har en egen stil och det finns inget ”rätt eller fel”. Det som vi på Blomtorget strävar efter är att skapa harmoni i trädgården. Vi planerar tillsammans för att få bästa möjliga helhet.
- Först behöver vi göra en situationsplan över trädgården.
Enklaste skalan att jobba i är 1:100 där 1 cm på ritningen motsvarar 1 m i verkligheten. När vi har översikt på läget kan vi börja skissa och planera. - Vi diskuterar era behov och önskemål. Trädgården är till för att vistas i! Vad är viktigt för er? Trampolin, odlingslådor, solterass, pergola, rabatter, gräs- eller lekyta osv.
- Vi kartlägger tomtens förutsättningar. Finns det något unikt hos er som gärna kan lyftas fram som ett vackert träd, en utsikt, eller höjdskillnader? Med belysning, stenläggning och planteringar kan trädgårdens ”personlighetsdrag” förstärkas till vackra blickfång. Finns det problemområden såsom skuggiga, våta, blåsiga, heta eller torra områden så bör man ta dessa i beaktande senast då man väljer växter. Man kan även jordförbättra, bygga skärmar, vindskydd osv för att förbättra villkoren.
- Nu funderar vi på balans mellan material och växter. En tomt med endast gräsmatta blir ganska platt, eller hur?
- Färg och form är något väldigt personligt – men även här kan man tänka på balans. Det blir otroligt snyggt att plantera växter med en naturligt rund växtform tillsammans med växter som har ett lite vildare växtsätt.
- Linjer. Var finns de? Vi utgår om möjligt ifrån befintliga linjer och former i trädgården då vi ritar – annars blir det fort spretigt. Fundera över var ni rör er i trädgården. Finns det naturliga gångar och stigar?
- Nu till det riktigt kreativa – att skapa rum i trädgården med växter, häckar, skärmar, plank, portar osv. Allt behöver inte vara synligt vid första anblick! Nyfikenhet väcks kring vad som kan finnas bakom kröken.
- Blickfång och siktlinjer. Det är fint att ha något i trädgården som ögat kan vila på; ett vackert träd, en fontän, en sten eller liknande.
- Trender! Just nu vill vi spendera allt mer tid i trädgården, vi vill odla själva och tänka hållbart genom att undvika gifter och hjälpa pollinerare. Ett hett tips är att anlägga en aktivitetsbana till hela familjen med mur eller träram och makadam i mitten.
- Val av växter. Det är först efter att vi fått in alla funktioner i trädgården som vi börjar planera in växterna. Det är viktigt att vi är noggranna med växtvalen och väljer rätt växter till rätt plats. Det är väldigt tråkigt att förlora växter för att de inte trivs! Både pengar och värdefull tid går förlorad ifall du måste börja om från noll.
Vi kan skapa en växtlista där vi även fyller i skötselråden.
Sen då – hur får jag min fina trädgård att överleva?
Tyvärr är jobbet inte slut efter att allt är planterat. Tänk på det här så ska det nog gå riktigt bra:
- Den första tiden, innan växterna har etablerat sig ordentligt, är det väldigt viktigt att vattna.
- Näring finns ofta i viss mån i jorden från början, förutsatt att man planterat i ny, näringsrik jord (eller om du jordförbättrat t.ex. med någon typ av kompost) men det gäller att fortsätta gödsla varje år enligt växtens behov! Generellt gödslar man i maj och eventuellt en gång till i juni.
- Kolla behovet för just dina växter, och gör gärna en trädgårdskalender där skötselråden kommer månadsvis så är det enklare att komma ihåg vad som skall göras.
När lönar det sig att göra en trädgårdsplanering?
Vanligtvis börjar kunderna tänka på trädgården på våren – men det är lite sent att planera, egentligen. Redan efter midsommar börjar vi blicka framåt mot nästa säsong och tar gärna emot nya planeringsarbeten.
Helst börjar vi planera kundprojekt redan från sensommaren när vi är många trädgårdsmästare på jobb. Vi bokar och planerar anläggningsarbete hela hösten och vintern – sen när våren äntligen är här vill alla ut i trädgården och sätta igång!
Blev du intresserad av en trädgårdsplanering?
Här kan du boka en konsultation med oss.
Det går också riktigt bra att ringa eller sända ett mejl så tar vi det därifrån.