Puutarhan suunittelu – näin se tapahtuu 10 vaiheessa

Puutarhan suunnittelusta on tullut yhä suositumpaa näinä aikoina, kun monet viettävät enemmän aikaa kotona. Mutta miten puutarha suunnitellaan? Tässä blogijulkaisussa kuvaillaan, kuinka puutarha suunnitellaan ja mitä otamme huomioon luodessamme uusia tiloja, muotoja ja vastakohtia pihallesi. Paikka, jossa voi viihtyä ja josta voi nauttia!

Mikä on lähtökohta, ja mitkä ovat perheesi tarpeet? Mitkä kasvit viihtyvät parhaiten ja missä?

On paljon huomioon otettavaa – jopa helppohoitoisin puutarha vaatii tarpeeksi hoitoa. Mutta kun sinulla on hyvä suunnitelma, sinulla on kaikki mahdollisuudet onnistua. Suunnittelemme yhdessä saadaksemme parhaan mahdollisen kokonaisuuden.

Tasapaino ja harmonia puutarhassa

Puutarhassa on paljon vastakohtia, jotka on otettava huomioon sekä värien että muotojen valinnassa, ja niiden välillä on oltava tasapaino. Muotojen kohdalla ajattelemme järjestää sekä järjestetyt (leikatut) että villit (vapaasti leviävät) muodot mukavaksi kokonaisuudeksi. Haluamme simuloida luontoa. Siellä on suuria puita, keskikokoisia pensaita ja jopa matalia kasveja.

Toistuvat elementit joko materiaaleissa tai kasveissa edistävät rauhaa puutarhassa. Käyttämällä erikorkuisia kasveja luomme tasoeroja ja tasapainotamme siten myös korkeutta.

Jokaisella suunnittelijalla on oma tyylinsä, eikä ole olemassa ”oikeaa tai väärää”. Kukkatori pyrkii luomaan harmoniaa puutarhaan.

Näin suunnittelemme puutarhasi

  1. Ensin on tehtävä puutarhan tilannesuunnitelma.
    Yksinkertaisin mittakaava työskentelyä varten on 1:100, jossa piirustuksen 1 cm vastaa todellisuudessa yhtä metriä. Kun meillä on yleiskatsaus paikasta, voimme aloittaa luonnostelun ja suunnittelun.
  2. Keskustelemme tarpeistanne ja toiveistanne. Puutarha on oleskelua varten! Mikä on teille tärkeää? Trampoliini, kasvatuslaatikot, aurinkoterassi, pergola, kukkapenkit, ruohokenttä, leikkialue, jne.
  3. Kartoitamme tontin edellytykset. Onko siellä jotain ainutlaatuista, jota voidaan korostaa, esimerkiksi kaunis puu tai näkymä tai korkeuseroja? Valaistuksen, kiveyksien ja istutusten avulla puutarhan ”persoonallisuuden piirteitä” voidaan vahvistaa kauniiksi katseenvangitsijoiksi. Jos siellä on ongelmallisia alueita, kuten varjoisia, kosteita, tuulisia, kuumia tai kuivia alueita, ne täytyy ottaa huomioon viimeistään kasveja valittaessa. Voimme myös parantaa maaperää, rakentaa suojia, tuulensuojia, jne. olosuhteiden parantamiseksi.
  4. Nyt ajattelemme tasapainoa materiaalien ja kasvien välillä. Jos tontilla on vain nurmikkoa, se on melko tasainen, eikö vain?
  5. Värit ja muodot ovat jotain hyvin henkilökohtaista – mutta jopa tässä voimme ajatella tasapainoa. On uskomattoman hienoa istuttaa kasveja, joiden muoto on luonnollisesti pyöreä, yhdessä kasvien kanssa, joilla on hiukan villimpi kasvutapa.
  6. Linjat. Missä ne ovat? Jos mahdollista, aloitamme ennen piirtämistä puutarhassa jo olemassa olevista linjoista ja muodoista – muuten puutarha on nopeasti hajallaan joka suuntaan. Ajattele, missä te liikutte puutarhassa. Onko siellä luonnollisia käytäviä ja polkuja?
  7. Nyt todella luovaan osaan –  luomme tilaa puutarhaan kasveilla, pensasaidoilla, suojilla, aidoilla, porteilla jne. Kaiken ei tarvitse näkyä ensisilmäyksellä! Tulemme uteliaiksi siitä, mitä mutkan takana voi olla…
  8. Katseenvangitsija ja näkölinjat. On mukavaa, että puutarhassa on jotain, jossa silmä voi levätä; kaunis puu, suihkulähde, kallio tai vastaava.
  9. Trendit! Tällä hetkellä haluamme viettää yhä enemmän aikaa puutarhassa, haluamme kasvattaa itse ja ajatella kestävästi myrkkyjä välttäen ja pölyttäjiä auttaen.
    Kuuma vinkki on rakentaa koko perheen aktiviteettipolku, jossa on seinä tai puukehykset ja mursketta keskellä.
  10. Kasvien valinta. Vasta kun olemme saaneet kaikki puutarhan toiminnot valmiiksi, aloitamme kasvien suunnittelun. On tärkeää, että valitsemme kasvit huolellisesti ja että valitsemme oikeat kasvit oikeaan paikkaan. On erittäin surullista menettää kasveja, koska ne eivät viihdy! Sekä rahaa että arvokasta aikaa menetetään, jos joudut aloittamaan alusta tyhjästä.
    Voimme luoda kasviluettelon, jossa on myös hoito-ohjeet.

Seuraavaksi: Kuinka saan kauniin puutarhani selviämään?

Valitettavasti työ ei ole ohi kun kaikki on istutettu, riippumatta siitä, kuinka helppohoitoinen puutarha on.

Ajattele seuraavaa, niin se menee todennäköisesti todella hyvin:

  • Alussa, ennen kuin kasvit ovat asettautuneet kunnolla, on erittäin tärkeää kastella niitä.
  • Maaperässä on usein ravinteita jossain määrin alusta alkaen edellyttäen, että kasvit on istutettu uuteen, ravinteikkaaseen maaperään (tai jos olet parantanut maaperää esimerkiksi jonkinlaisen kompostin avulla), mutta on tärkeää jatkaa lannoittamista joka vuosi kasvien tarpeiden mukaan!
  • Kasvit lannoitetaan yleensä toukokuussa ja mahdollisesti uudelleen kesäkuussa. Tarkista kasviesi tarve ja tee mielellään puutarhakalenteri, jossa on kuukausittaisia hoitovinkkejä. Silloin on helpompi muistaa, mitä täytyy tehdä.

Milloin on paras aika varata puutarhan suunnittelu?

Asiakkaat alkavat yleensä miettiä puutarhaa keväällä, mutta silloin on hieman myöhäistä suunnitella. Alamme odottaa seuraavaa kautta jo juhannuksen jälkeen  ja otamme mielellämme vastaan uusia suunnittelutöitä.

 

Aloitamme asiakasprojektien suunnittelun mieluiten jo loppukesästä, kun monet puutarhurit ovat töissä. Varaamme ja suunnittelemme rakennustöitä koko syksyn ja talven ajan – silloin kun kevät on vihdoin täällä, kaikki haluavat mennä puutarhaan ja aloittaa!


Kiinnostuitko puutarhanhoidosta?

Voit varata keskustelun kanssamme täältä

Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia, niin jatkamme sitten siitä.