Vår i trädgården – det här kan du pyssla med nu

Lena Gillberg blogg
Lena Gillberg.

Oavsett vad som händer runtomkring oss kan vi behöva koppla bort omvärlden för en stund. Då brukar jag gå ut i trädgården och pyssla lite. Här kommer några tips på vad man kan göra i trädgården eller på balkongen just nu.

För att tjuvstarta våren kan man plocka in grenar av olika slag som kan slå ut inne. T.ex. björk, äpple, spirea, forsythia, syrén eller körsbär. Är du allergisk kan du välja mera allergivänliga sorter såsom t.ex. blåbär och rönn.

Rabarbern kanske sticker upp? Lägg en stor kruka eller en hink över, och du får glasrabarber. Eftersom den då växer i mörker, kommer halten av oxalsyra att minska och smaken bli mindre sträv. Den skördas på samma sätt som vanlig rabarber då den växt till sig, den är blekare än vanlig rabarber och mycket mjällare eftersom solljuset inte når plantan och den därmed inte kan bilda klorofyll. Den behöver inte kokas lika länge, och man behöver inte tillsätta lika mycket socker, annars används den som vanlig rabarber.

Förkultivera grönsaker och sommarblommor. Börja förså dina grönsaker för senare utplantering så kommer du snabbt igång, och maximerar skörden. Sorter som försås inne i mars-april är bland annat tomat, minipaprika, majs samt många olika sommarblommor. Tänk på att en bra såjord är luftig utan att kännas våt. Många grönsaker går även att odla i kruka på balkong! Pröva t.ex. Tomat, potatis, kål, morot, mangold, spenat och sallat.

Lyckas med fröodlingen – vanliga frågor

Kallså sallat, kål, spenat i tråg eller lådor eller direkt på friland, gärna i upphöjda bäddar där jorden värms upp snabbare. En del rotfrukter kan också sås redan nu eller så snart det kommer ett par dagar med plusgrader. Bred ut ett lager med uppvärmd jord ovanpå den frusna jorden i t.ex. en odlingslåda. Gör fåror och så dina frön. Nyp ihop jorden och täck med snö eller vänta på regn.

Fördelen med kallsådd är att plantorna avhärdas automatiskt och därmed behöver man inte lyfta in och ut plantorna på våren för att de skall vänjas vid uteklimatet. Nackdelen är varierande temperaturer som kan ställa till det för de små plantorna. Det är bra att ha möjligheten att skydda de något känsliga plantorna ifall det blir riktigt kallt.

Klipp ner perenner när marken är frusen, på så sätt stör man inte eventuella lökväxterna som redan nu börjar ladda upp för att ge oss en härlig blomning.

Har du Funkia (Hosta) i din trädgård kan du skörda de små nya skotten och äta som sparris! Går utmärkt så länge du inte har använt bekämpningsmedel eller andra kemikalier i området.
Äppel- och fruktträd kan beskäras fram tills knopparna spricker. Unga träd beskärs normalt på våren eftersom vårbeskärning stimulerar tillväxt, äldre träd föryngringsbeskärs på hösten. Läs mer om beskärning här.

Om du övervintrat sommarlökar (t.ex. Dahlia) i kruka så kan man så småningom ställa på en ljus och frostfri plats. Vattna inte alls om jorden känns fuktig. Lökarna/knölarna är fuktkänsliga och kan börja ruttna om det blir för vått. På hösten tas de in igen för att förvaras frostfritt. Om de odlats i rabatten blockas de upp och vinterförvaras på mörk och sval plats.
Då nässlorna börjar titta upp kan man nypa de små spröda skotten och använda i matlagningen. Nässlor är mycket näringsrika! Man kan även göra näringsrikt gödsel av nässlor och vatten, s.k. nässelvatten. Var noga med att lämna kvar en del av nässlorna i trädgården eftersom det är den enda växten som nässelfjärilen lägger sina ägg på.

Rosorna beskärs då det inte längre finns risk för fler riktigt kalla nätter. Det brukar ungefär vara samtidigt som björken får sina ‘musöron’. Se på knopparna och beskär innan de sväller för att spricka. Beskär man för sent tar det mycket energi från plantan. Läs mer om vårbeskärning av buskar här.
Gödsling i trädgården påbörjas i det skede värmen ökar och fukten avtar, det är då växterna vaknar. Tidpunkten varierar från år till år men senast i maj är det dags att gödsla. Se till gräsmattan, bär- och fruktträd samt perenner och buskar. Läs mer om gödsling här.

Ta en titt på dina grönväxter, behöver någon av dem större kruka kanske? Det är dags att börja ge mera näring nu igen efter den långa vintern. Läs mer om skötsel av grönväxter här.

Ha en riktigt fin vår, ta hand om er!
Vi ses plötsligt!
Lena