Vain harvat asiat tekevät kodista yhtä kauniin kuin tuoreet kukat – ja jopa mehiläiset ja kimalaiset voivat nauttia sadostasi. Tiesitkö, että kesäkukat ovat yksi tämän vuoden suurista siementrendeistä?
Kesäkukkien viljelystä on tullut yhä suositumpaa etenkin nuorten aikuisten keskuudessa, jotka arvostavat boheemia estetiikkaa, mutta jotka eivät välttämättä halua luoda vaativaa puutarhaa.
Hienoa kesäkukissa on biologisen monimuotoisuuden edistämisen lisäksi se, että mitä enemmän valitset, sitä enemmän kukkia saat.
Kukkatorin kesäkukkasuosikkit:
- ruiskaunokki
- punakosmoskukka
- kiinanasteri
- törmäkukka
- ryhmäleijonankita
- isosudenporkkana
- unikko
- kehäkukka
- auringonkukka
- daalia
- isotsinnia
- hajuherne
- olkikukat
- kesäpäivänhattu
Mikä on sinun suosikkisi?
katso kaikki yksivuosittaiset kesäkukkamme verkkokaupasta
Näin viljelet kesäkukkia – askel askeleelta
Jotkut kesäkukat voidaan kylvää suoraan avomaahan, ja jotkut niistä on esiviljeltävä. Mutta jopa suoraan avomaahan kylvettävien lajikkeiden, joilla on lyhyt kehitysaika, viljely voidaan aloittaa sisällä varaslähdön ja sen myötä aikaisemman kukinnan saamiseksi!
Leikkokukkia on helppo viljellä. Ne sopivat yhtä hyvin isoihin ruukkuihin ja parvekelaatikoihin kuin kukkapenkkiin. Voit aloittaa kylvön sisätiloissa maaliskuun puolivälissä ja istuttaa taimet ulos toukokuun puolivälissä.
Valitse kasvit tilanteen mukaan niin, että ne viihtyvät.
Näin viljelet kesäkukkia siemenestä
- Yksi tärkeimmistä asioista kasvatettaessa kukkia siemenistä on, että multa on parasta laatua.
Suosittelemme Kekkilän istutus- ja kylvömultia. Istutusmulta on lannoitetumpaa, kun taas kylvömulta on vähäravinteisempaa. Molemmat ovat ammattilaistason laatua, johon voi todella luottaa. - Täytä istutuslaatikoista noin 3/4 istutusmullalla.
Kastele laatikoissa oleva multa perusteellisesti, anna laatikoiden olla ja veden valua niissä hieman. - Aseta mullan päälle noin 1 cm ohut kerros kylvömultaa ja tasoita pinnalta.
Kun alla oleva multa on kasteltu kokonaan, kastele riittävällä määrällä vettä ylempi multakerros, jolle myöhemmin ripotellaan siemenet. - Paina siemenet varovasti mullan pintaa vasten ja ripottele päälle ohut kerros kylvömultaa.
Multakerroksen paksuus riippuu kylvettävistä siemenistä. Jos siemenpussissa lukee, että siemenet kasvavat kevyesti, on tärkeää, ettei multa peitä niitä. - Merkitse kylvämäsi siementen nimet ja päivämäärät lappuihin.
- Jotta siemenet itävät, ne tarvitsevat lämpöä.
Aseta laatikot lämpömatolle tai lämpimälle lattialle. - Muutaman päivän tai viikon kuluttua siemenet alkavat itää.
Jotkut siemenet tarvitsevat vain muutaman päivän taimen ilmestymiseen, kun taas toisilla siemenillä siihen voi mennä useita viikkoja. Löydät myös nämä tiedot useimmiten siemenpussista. - Kun ensimmäiset pienet lehtiparit, niin sanotut sirkkalehdet, ovat kehittyneet, on aika laittaa taimi viileämpään ja samalla lisätä auringonvaloa.
Jos olet hyvin aikaisessa siemenkylvösi kanssa, päivänvalo ei todellakaan riitä upeiden kasvien kehittämiseen, vaan ne yleensä vetäytyvät ja niistä tulee todella ohuita. Silloin tarvitaan kasvilamppua. Useisiin lajikkeisiin, kuten punakosmoskukkaan ja auringonkukkaan, se ei vaikuta paljon, mutta ne voidaan istuttaa alas eli istuttaa syvemmälle seuraavaan ruukkuun, kun on aika. - Kaada vettä aina laatikoiden aluslautaselle, älä suoraan ylhäältä multaan, jotta juuret etsivät vettä ja kehittävät siten syvemmät juuret.
Kun taimi alkaa olla tiukasti laatikossa, on aika istuttaa se omaan pieneen, kylvömultaa täynnä olevaan ruukkuunsa.
Kesäkukat leikkokukkina
Kun aiot poimia leikkokukkia, kannattaa tehdä se heti aamulla, kun varsissa on nestejännitystä yön jälkeen tai myöhään illalla.
- Leikkaa varret terävillä saksilla ja laita ne suoraan veteen. Anna kukkien jäähtyä jonkin aikaa ennen kimpun tekemistä.
- Poista kaikki veden kanssa kosketuksiin joutuvat lehdet, muuten lehdet homehtuvat nopeasti ja vesi likaantuu. Käytä puhdasta maljakkoa, jotta levien muodostuminen viivästyy.
- Pidä kimppu yöllä viileässä, jos mahdollista!
Unikko: Kaikki kesäkukat eivät sovi automaattisesti leikkokukiksi. Esimerkiksi unikko, joka kestää sitä huonommin.
Unikot ”vuotavat” ja tukkivat leikkauspinnan, mikä saa sen haalistumaan lähes välittömästi. Niksi on kastaa varsi kiehuvaan veteen noin 20 sekunniksi (voit myös polttaa leikkauspinnan tulitikulla). Näin unikot voivat säilyttää kykynsä imeä vettä.
Syreeni: Laita syreenin varret heti poimimisen jälkeen haaleaan veteen ja pidä niitä siiinä muutaman tunnin ajan ennen kimpun sitomista. Leikkaa puhtailla työkauluilla suuri leikkauspinta (5 cm).