Kokeilu on yhä tärkeämpää viljelyssä – etenkin täällä, missä viljelykausi on lyhyt. Yhä useammat alkavat arvostaa paikallisesti viljeltyjä tai pikemminkin täällä viljeltyjä tuotteita. Tällä hetkellä voimakkaana trendinä on loputon viljelykausi; viljely ympäri vuoden, myös talvella. Aivan kuten tehtiin aiemmin, kun ei voitu luottaa myymälöiden tarjontaan kuten me voimme nykyisin.
Minusta on niin hauskaa nähdä, kuinka viljelyinto leviää. Varsinkin tänä myrskyisänä vuotena, kun olemme viettäneet paljon aikaa kotona ja olleet erityisen motivoituneita omavaraistalouden kokeilemiseen.
Viime talvena istutin kaalia ja pinaattia kasvatuslaatikoihini. Kylvin siemenet suoraan jäätyneeseen multaan ohueen kerrokseen sulanutta multaa ja laitoin sitten lunta päälle. Ja arvaas mitä – en koskaan enää viljele kaalia millään muulla tavalla! Kasvit kasvoivat nopeasti, ja niillä oli aikaa tulla riittävän vahvoiksi ennen kaalimatojen ilmestymistä. Tietenkin metsästin sekä matojen munia että toukkia, mutta sitkeät kasvit helpottivat taistelua niitä vastaan.
Istuttamalla vuoden jokaisena kuukautena saat loputtoman sadonkorjuukauden, ja se on myös erittäin tyydyttävää ja opettavaista kaikille perheenjäsenille.
Lena Gillberg
Täydennä siemenvarastoa vuodenajasta riippumatta
Kukkatorin ”viljele ympäri vuoden” -siemenvalikoima koostuu erityisesti tuotetuista sitkeiden vihannesten siemenistä, jotka soveltuvat kylvettäviksi avomaalle ja kasvihuoneeseen ympäri vuoden. Siemenpussien takaosassa on erittäin selkeät viljelyohjeet jokaiselle vuodenajalle – keväälle, kesälle, syksylle ja talvelle. Pusseissa on myös todella paljon siemeniä, joten ne riittävät koko vuodeksi.
Siemenet tuottaa Nelson Garden yhdessä Pohjoismaiden suurimman puutarhablogin Skillnadens Trädgårdin kirjoittajan, viljelijä Sara Bäckmon kanssa.
Monien kaali-, pinaatti- ja juureslajikkeiden lisäksi valikoima sisältää myös uutuuksia, kuten lyhyitä tomaatti- ja kurkkukasveja, jotka soveltuvat sisäviljelyyn. Meillä on myös vihanneslajikkeita, jotka on esiviljeltävä talvella, jotta niillä olisi aikaa tuottaa satoa, sekä kukkia, jotka voidaan korjata syksyllä ja talvella ulkona, jne.
Lue lisää talviviljelystä täältä.
Parempaa ruokaa ilman torjunta-aineita
Mielestäni on mukavaa, että hyönteiset viihtyvät kasveissani, sillä se tarkoittaa, että kasvini ovat puhtaita ja myrkyttömiä.
Globaalilla tasolla tehdyt testit ovat osoittaneet, että mansikka voi sisältää jäämiä jopa 22 erilaisesta torjunta-aineesta. Mansikat ovat itse asiassa ensimmäisellä sijalla eniten torjunta-aineita sisältävien hedelmien ja vihannesten maailmanlaajuisesessa luettelossa ympäristöjärjestö Environmental Working Group EWG:n tutkimusten mukaan. Hullua!
Tässä ovat pahikset – Dirty Dozen 2020
- Mansikat
- Pinaatti
- Lehtikaali
- Nektariini
- Omena
- Viinirypäleet
- Persikka
- Kirsikka
- Päärynä
- Tomaatti
- Selleri
- Peruna
Koska monia näistä on erittäin helppo viljellä, päätin kasvattaa niitä itse (tai ostaa luomutuotteita).
Viljele tomaatteja ja kurkkuja talvella
Teen paljon viljelykokeita tänä talvena. Esimerkiksi nyt joulukuussa kylvän tomaattia (Siderno F1 -lajiketta) ja kurkkua (Baby F1 -lajiketta) ikkunalaudalle. Valitsemani lajikkeet ovat matalia ja niiden pitäisi sopia sisäviljelyyn.
Käytän lisävalaistusta ja lämpömattoa saadakseni erityisen vahvoja, matalia ja tiiviitä kasveja. Talvella pienet kasvit tarvitsevat lisävaloa, muuten niistä tulee pitkiä ja niukkoja. Ne tarvitsevat myös lämpöä (lämpömatto, lattialämmitys tai ikkunalaudalla elementin alla oleva lämmitys) kehittyäkseen parhaalla mahdollisella tavalla.
Kevättalvella aloitan idättää ensimmäisiä perunoita saadakseni varmasti perunoita juhannuksena! Tänä vuonna kokeilen uutuuttamme Eko Annabellea. Annabelle on erittäin hyvä varhaislajike, joka tuottaa hyvän sadon – se on kotimme suosikki!
Muuten. Oli niin hauskaa nähdä, että niin monet viljelivät perunoita viime vuonna. Meidän siemenperunamme loppuivat kokonaan varastosta!
Varmista suosikkilajikkeesi saaminen tilaamalla ne etukäteen meiltä.
Idut ja vesiviljely
Talvella sisällä voi myös idättää, viljellä pienilehtisiä vihanneksia, viljellä yrttejä vesiviljelyllä jne. Vesiviljely vie aikansa, mutta naattien idätys ja viljely on nopeaa ja hauskaa toimintaa koko perheelle.
Kokeile valkosipulinnaatteja valkosipulinkynsistä, porkkanaa tai muita vihanneksia. Istuta valkosipulinkynnet ruukkuun ikkunalaudalle ja laita mukaan muutama porkkananpää. Odota muutama päivä. Porkkanannaatit alkavat kasvaa ensimmäisenä. Käytä niitä leivällä tai persiljana.