Syrlig, orange havtornssaft är en uppskattad ingrediens i våra trakter som många associerar med skärgården. Saften pressas direkt från grenarna och sparas på flaskor som vitaminkur under vintern. Havtorn är nämligen det bärslag som innehåller flest olika vitaminer, många av dem i höga koncentrationer. Med en egen havtornsodling får du egna bär att hämta runt knuten.
I det här inlägget reder vi ut en del missförstånd kring havtorn, som faktiskt inte behöver växa nära havet, och tipsar om hur du lyckas med planteringen.
Skillnaden mellan vildväxande havtorn och odlad havtorn
Vildväxande havtorn växer längs med kusten. Man kunde tro att de trivs bäst där, nära vatten, men faktum är att de sökt sig dit enbart för att slippa konkurrens av andra buskar och träd. Detta är goda nyheter för oss havtornsälskare! Havtorn mår nämligen bäst i mullrik jord på en varm och solig plats – perfekt som nyttoväxt hemma. I alla fall så länge de får ha sin växtplats fredad från andra buskar och träd.
Ett annat argument för att odla havtorn är att skörden blir enklare. Ni som prövat det vet; att plocka vildväxande havtorns bär kan vara en riktigt utmaning. Inte bara är de taggiga buskarna svårtillgängliga – de små sköra bären sitter hårt fast och går lätt sönder. Med egna buskar kan du ta plockandet med ro.
Odling av havtorn – råd och tips
- Havtorn är enkönade, vilket betyder att både han- och honplantor behövs för att få skörd. Vanligtvis planteras 1 hanbuske per 3 honbuskar.
- Planteringstid för havtorn är från tidig vår till sen höst. Planterade buskar är känsliga för torka så var extra noga med vattningen.
- Planteringsavståndet behöver vara minst 2-3m så att du kommer åt mellan buskarna.
- Det är viktigt att buskarna inte hamnar i skuggan av andra träd – havtorn vill ha mycket ljus.
- Eftersom havtorn är så känsliga för konkurrens är det viktigt att hålla området kring stammen fritt från ogräs. Det kan du exempelvis göra genom att täcka marken med bark. Då igen – bark försurar jorden. Så, för att stabilisera pH- värdet i jorden behöver du tillsätta kalk.
- Alla bärbuskar behöver gödsel för att få skörd. Vi rekommenderar att du gödslar i maj – men undvik kväverikt gödsel. Havtorn har kvävefixerande rötter som lagrar kväve, därför kan ett kväverikt gödsel resultera i för kraftig tillväxt med vinterskador som följd. Bärgödsel är det bästa alternativet för havtorn.
Lycka till med odlingen!
Recept på havtornsdryck
En riktigt huskur mot förkylningar blandar du av havtorn, ingefära, honung och citron.
Starta varje morgon med att ta en shot av drycken eller blanda ut den med vatten i ett glas och drick som saft. Du kan även tillsätta blandningen i kvällstéet, men tänk på att en del av dryckens näringsämnen går förlorade vid höga temperaturer.
Här kommer receptet:
HÄLSODRYCK MED HAVTORN
- 6 dl vatten
- 4 dl råpressad havtornssaft
- ca 300 g ingefära
- 1/2 dl honung
- 1 citron
Gör så här:
1. Koka upp vatten och havtornssaft. Låt det svalna till fingervarmt.
2. Riv ingefäran grovt och rör ner den i havtornssaften tillsammans med honung.
3. Mixa drycken och sila den.
4. Tillsätt citronsaft.
5. Häll upp drycken på flaska och förvara i kylen. Den bör konsumeras inom 2 veckor.