Att så frön och se dem utvecklas till plantor är en mycket givande sysselsättning på våren. Här har vi samlat våra bästa tips för att lyckas med fröodlingen.
Börja så dina frön i tid
Redan i januari kan du börja med din första sådd och fortsätta med nya frön, hela vägen in i maj. Planera och beställ dina frön i tid, dels beroende på utvecklignstiden för dina valda frösorter, dels beroende på var i landet du bor. På alla fröpåsar finns en kort beskrivning på hur och när sorten ska sås för bästa resultat. Vissa frön kan vara mörkergroende, andra ljusgroende. Vissa ska förbehandlas genom att läggas i vatten och svälla före sådden. Vissa fröer kan både förodlas och direktsås utomhus. Har du flera sorter får du också en del att hålla reda på, därav följande punkt…
Anteckna, anteckna, anteckna
Ett vanligt misstag när man sår frön är att man inte skriver upp vad man sått. Du behöver anteckna hela processen från start så att du minns vad, var och hur du sått fröna. När och var planteras de ut – och hur gick det sen? I slutet av säsongen kan du tack vare anteckningarna utvärdera vad som gick rätt och vad som gick fel samt göra justeringar för nästa år. Så småningom får du en känsla för vad som är optimala förhållanden för dina växter.
Så inte för trångt – breda, låga behållare fungerar bäst
När du ska så dina frön är plastkrukor och plastlådor att föredra framför lerkrukor eftersom plast behåller fukt mer konsekvent. Med breda, grunda behållare behöver du inte oroa dig för att för mycket fukt samlas kring dina ömtåliga, unga rötter. Växter med känsliga rötter sås bäst i små, enskilda behållare eller pluggar. Återvunna plastbehållare, som tomma mjölkkartonger, fungerar också bra, förutsatt att du har stött hål i botten för dränering. Kom ihåg att tvätta behållarna noggrant innan du sår.
De flesta frön kommer inte att gro utan solljus – idealt skulle vara 12 till 16 timmar ljus varje dag. I Norden behövs med andra ord en växtlampa för att uppnå detta.
Pressa ner fröna för att säkerställa kontakt med jorden
Efter plantering behöver du täcka fröna med jord, men inte för mycket. Fröna ska ha en lätt kontakt med toppjorden. Det generella djupet för att så är 3 gånger fröets diameter – men läs på fröpåsen vad som rekommenderas. Använd till exempel en kökssil för att sprida jorden jämnt över fröna. Mycket små frön, samt de som behöver ljus för att gro, ska ligga direkt på ytan. Men oavsett om fröet täcks av jord eller inte måste varje frö vara i kontakt med den fuktiga jorden för att börja gro. Använd till exempel botten av ett glas för att försiktigt pressa ner
ytan.
Tänk på dräneringen
Är jorden för kompakt kan den göras mer luftig genom att tillföra perlit eller finkornigt grus. Perlit släpper igenom ljuset men bevarar fukten och motverkar uttorkning av jordytan. Vattna regelbundet med sprejflaska.
En värmematta skyddar på tillväxten
De flesta frön kräver temperaturer på 18 – 23 ° C för att gro. Att placera fröbehållaren på en värmematta, som ger en jämn värme underifrån, är ett smart sätt att uppmuntra grobarheten. Kom ihåg att vattna lite oftare eftersom värmen också torkar upp fröjorden snabbare.

Vänd plantorna dagligen för att hålla stjälkarna starka
De flesta frön kommer inte att gro utan solljus – idealt skulle vara 12 till 16 timmar ljus varje dag. I Norden behövs med andra ord en växtlampa för att uppnå detta. Släck lampan på nätterna dock – även små plantor behöver dygnsvila. Placera fröbehållare i ett soligt, söderläge fönster och ge behållaren ett kvarts varv varje dag. Detta för att förhindra att plantorna skjuter iväg mot ljuset och utvecklar svaga, långsträckta stjälkar som följd. Att borsta plantorna och röra plantornas toppar lätt med handflatan uppmuntrar tillväxten av starka stjälkar.
Precis som fröerna gjorde under groningsperioden önskar dina groddplantor jämn och skonsam bevattning, ingen torka och inga översvämningar. Fortfarande är det bästa att vattna regelbundet med sprejflaska.
Omskolning med varsamhet
De första bladen du ser på dina plantor är hjärtbladen och de ser mer eller mindre lika ut för alla plantor. Sen kommer de blad som liknar sorten. Några veckor efter första sådden börjar groddplantorna anta sin framtida form. I samband med det kan du räkna med att rötterna spirar under jord och det börjar bli dags att tänka på omskolning av plantorna.
- Fyll den nya krukan med jord och gör en urgröpning i mitten för plantan.
- Vält försiktigt ut plantan som ska omskolas i handen.
- Undvik att ta i de unga stjälkarna som är mycket ömtåliga. Du kan täppa till kanalerna som tillför vatten och näring till bladen från rötterna. I värsta fall kan du råka bryta av den – en bruten stjälk går inte att laga.
- Låt så mycket jord som möjligt sitta kvar runt groddplantans rötter.
- Sätt försiktigt ner plantan i sin nya kruka, så djupt att de lägsta bladparen kommer nära jordytan.
- Vattna försiktigt och ställ dina omskolade plantor ljust och svalt.
Använd gödslad jord som till exempel blomjord för omskolningen. Kraftigväxande plantor kan behöva omskolas två gånger.
Tillför rätt näring i jämn takt
Med rätt näring i en jämn takt säkerställer du att dina plantor mår bra och växer sig starka.
När ett frö utvecklas är det beroende av sin lagrade näring för att börja gro. När skottet sen kommer fram ur jorden och karaktärsbladen utvecklas är de ursprungliga näringsämnena tömda. Då är det dags att börja tillföra ett halvstarkt flytande gödningsmedel varje vecka. Börja med att tillsätta en svag dos flytande näring i vattnet och öka successivt.
Vänj plantorna för livet utomhus
Innan plantor kan planteras utomhus måste de härdas eller acklimatiseras till direkt solljus och fluktuerande temperaturer. Det är bäst att göra detta under en avvänjningsperiod genom att första dagen placera dem i direkt solljus på morgonen, och ta in dem igen. Sedan ökar man tiden utomhus med några timmar varje dag tills de är tillräckligt kraftiga för att planteras ut. Skydda dem gärna med fiberduk de första dagarna. Därefter kan de planteras ut i rabatter, krukor och köksland.
Vanliga frågor om frön och sådd
Hur många frön i varje kruka och hur många frön ska man så?
Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd). Ju större frön desto färre i varje kruka.
När ska man så frön?
Januari, februari sår du frön med lång utvecklingstid såsom purjolök, chili och paprika. Bland sommarblommorna är det palettblad, pelargon, sommarljus och verbena som sås först. Men att så frön alltför tidigt är inte bra, då riskerar du att få rangliga och klena plantor. Det bästa är att följa anvisningarna på fröpåsen. Mars-april är den bästa tiden för de flesta frön.
När så frön ute? Att så på friland kräver att jorden är tillräckligt varm, minst 5 grader. Då kan du direktså frö utomhus direkt på den plats de ska växa.
Vad behöver frön för att växa?
Kontakt med fuktig jord, jämn värme och ljus 12-16 h per dag. Därefter omskolning och näring.
Frön gror inte – vad beror det på?
Den vanligaste orsaken är torka eller att fröet dränkts. Ett frö är känsligt och har bara en chans att ta sig innan energin är förbrukad.
Varför blir groddplantorna långa och rangliga?
Om groddplantorna står varmt men inte får tillräckligt med ljus uppstår en obalans. Då använder groddplantorna sin energi till att dra iväg på höjden i hopp om att hitta ljuset, i stället för att först satsa på att bli starka och knubbiga. Resultatet blir långa, rangliga plantor.
Varför ska man omskola plantorna?
När du sår frön inomhus (förkultiverar) använder du små krukor och näringsfattig jord. När små fröplantor vuxit upp och bildat sina första riktiga blad behöver de mer plats och näringsrik jord. Då är det dags att omskola dina plantbebisar till en större plats där de kan växa vidare med ny fart. Kom ihåg att mata dem väl med näring, fukt och solljus.
Läs mer
Odla året runt – roligt, smart och lärorikt för hela familjen