Muoviton puutarha

Entistä enemmän on herännyt eräänlainen epäilys kaikkia muovituotteita kohtaan jota käytämme kodeissamme. Tämä on johtanut siihen että monelle on meneillään ”muovidieetti” kodissa. Mutta entäs puutarhassa? Pitäisikö meidän poistaa muovi myös puutarhasta?

KIRJOITTAJA: JENNIFER AHLBÄCK

Muovi on hyvä materiaali koska se kestää ja on helppo käsitellä, samasta syystä muovi on myös huono materiaali. Kaikki muovi joka koskaan on tuotettu, on vielä olemassa jossain muodossa maassa koska se maatuu todella hitaasti. Muovipullon maatuminen esimerkiksi kestää 1000 vuotta. Osa muovista kierrätetään uusiin muovituotteisiin mutta suuri osa päätyy valitettavasti luontoon missä se tekee suurta haittaa.

Kaikki arkipäivän valinnat vaikuttavat ympäristöön, muovituotteiden vaihtaminen ympäristöystävällisempiin vaihtoehtoihin on jotain mitä jokaisen puutarhan omistajan tulisi tehdä. Puutarha jossa on paljon kukkia ja hyönteisiä on askel oikeaan suuntaan, mutta kannustan edelleen luontoystävällisempiin valintoihin ja näillä pienillä teoilla voimme myötävaikuttaa kestävään kehitykseen myös puutarhassa.
Haluan kuitenkin painottaa että kannattaa käyttää sitä mitä meillä jo on. Älä heitä pois ehjiä ja täysin toimivia muovituotteita vain asian vuoksi. Haluan rohkaista jokaista käyttämään niitä niin kauan kunnes ne pitää viedä kierrätykseen. Vanhoja muoviruukkuja ja kasvialustoja voi käyttää uudelleen, tai mieti miten niitä voi käyttää muihin tarkoituksiin? Ainoastaan mielikuvitus on rajana. Kun muovituote on tehnyt tehtävänsä eikä ole käyttökelpoinen, pitää muistaa kierrättää se oikein. Noudata aina tuotteiden kierrätysohjeita. Kun on aika hankkia uusi puutarhatuote, muista että on olemassa monta muovitonta vaihtoehtoa.

Työkalut
Puutarhatyökalujen valikoima on nykyään tosi kattava ja useimmiten on olemassa yksi vaihtoehto muovista ja toinen metallista/raudasta. Muovinen on usein halvin, ja siksi moni päätyy siihen, mutta tuotteen kestävyys on usein huonompi kuin esimerkiksi se että valitsee metalliharavan muovisen tilalle. Loppujen lopuksi metalliharava on myös se taloudellisesti kestävin vaihtoehto. Voit aina kysyä muovitonta vaihtoehtoa. Ei vaan haravia, lapioita, saksia ja vesikannuja, myös käsineitä ja suojavaatteita. Kotimaisuus ja luonnonmukaiset tuotteet ovat aina plussaa!

Istutus
Viljeiljöille suuret istutusastiat ovat suosittuja, mutta meille pienviljelijöille on olemassa muita hyviä vaihtoehtoja. Biologisesti hajoavia viljely-astioita, tai sitten käyttää käytettyjä munakartonkeja ja kylvöä niihin. Munakartonki on siitä hyvä että sen voi istuttaa sellaisenaan koska se maatuu.

Ruukkujakin on monenlaisia, valitse savi- tai metallirukkuja muoviruukun sijaan.
Jos mietit kasvihuoneen hankkimista, muovi on ilmeisesti halvin vaihtoehto, mutta jos valitsee oikean muovin, se kestää vuosia. Jos kuitenkin haluat välttää muovia voit rakentaa kasvihuoneen lasista – tai jos olet hyvä rakentamaan itse voit käyttää vanhoja ikkunoita. Uudelleenkäyttöä parhaimmillaan!

Peittoviljely
Peittoviljely menetelmällä peitetään avomaan viljely rikkaruohoista, esim. mansikkamaassa. Moni kuitenkin käyttää peittämiseen muovia, mutta on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Biomuovi joka maatuu auringonvalossa voi sisältää mikromuovia, jotka jää maahan. Mutta on olemassa tuotteita jotka ovat täysin kasvipohjaisia, suosi näitä.

Hyvänä vaihtoehtona peittoviljelyyn on myös vanhojen sanomalehtien, pahvin, villan tai heinän käyttäminen.

Koristeet
Puutarha ei ole ainoastaan paikka missä viljellään ja nautitaan sadosta, vaan käytämme myös koristeellisiä elementtejä joita voimme ihastella. Moni pitää hyvin tyylipuhtaasta puutarhasta, jossa on suorat linjat ja selkeä rajaus nurmikon ja kivetyksen välillä. Muureja, aitoja ja muotoonleikattuja pensaita. Jotkut haluavat taas sisustaa patsailla, tuulipeleillä ja suihkulähteillä. Valitettavasti moni yllä mainituista tuotteista ovat useimmiten tehty muovista, mutta näillekin löytyy ihan varmasti kestäviä vaihtoehtoja betonista, keramiikasta ja metallista.

Hyvä vinkki on käyttää puutarhassa metallireunoja muovin sijaan. Nämä ovat vähän kalliimpia, mutta kestäviä, kauniita ja ajattomia. Jos ei halua panostaa metallireunaan, voit rakentaa reunan vanhoista laudoista tai kivistä. Käsittele puu ympäristöystävällisellä pinnoitteella niin se kestää pidempään, tai anna sen hajota luonnollisesti ajan myötä jolloin sitä tulee hieno hyönteishotelli.

Jennifer